Now Reading
Υπάρχει ένα «μαζί» που κάνει τη διαφορά – αυτό: γονιού-παιδιού!

Υπάρχει ένα «μαζί» που κάνει τη διαφορά – αυτό: γονιού-παιδιού!

Άλλο να παρακινείς ή να συμβουλεύεις το παιδί να κάνει κάτι κι άλλο να το κάνετε μαζί

Υπάρχει ένας τρόπος που δίνει στα παιδιά την καλύτερη αφορμή, το ισχυρότερο κίνητρο ακόμα και την πιο δυνατή πηγή έμπνευσης – κι αυτός δεν είναι άλλος από το να κάνουν διάφορα πράγματα μαζί με τους γονείς τους. Από τα πιο μικρά και καθημερινά αλλά και ως τα πιο σημαντικά και σπουδαία, το «μαζί» είναι αυτή η μικρή διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη, ανάμεσα στο σου δείχνω πώς να κάνεις κάτι ή στο να σου ζητάω να κάνεις κάτι και στο κάνουμε μαζί αυτό το κάτι. Μια μικρή διαφορά με μεγάλη σημασία, η στιγμή συνάντησης όπου το ηλικιακό χάσμα μεταξύ γονιού και παιδιού γεφυρώνεται κάπως και κυρίως η θέση από την οποία δρα και μιλάει ο γονιός δεν είναι θέση ισχύος αλλά στοργής και προσοχής δίπλα στο παιδί του.

Θες να διαβάσουμε μαζί ένα βιβλίο;

Η μύηση στην ανάγνωση γίνεται με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι να σας βλέπει το παιδί να διαβάζετε. Ένας άλλος είναι διαβάζετε εσείς βιβλία στο παιδί σας. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάζετε μαζί. Με το να γυρνάει αρχικά το παιδί μαζί σας τις σελίδες, να το βάζετε να αγγίζει τις εικόνες ή να ανοίγει τα διάφορα διαδραστικά παραθυράκια, το παιδί έρχεται σε άμεση επαφή με το βιβλίο μέσα από μια εμπειρία που σας φέρνει κοντά. Όσο μεγαλώνει η εμπειρία αυτή μπορεί να εμπλουτίζεται με ερωτήσεις προς το παιδί όπως: «εσύ πώς θα ήθελες να δεις την ιστορία να τελειώνει», «τι πιστεύεις ότι θα γινόταν αν ο ήρωας έκανε αυτό…». Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο παιδί να γίνει μέρος της ιστορίας κι έναν καλό λόγο να ανυπομονεί να διαβάσει μαζί σας…

Πάμε να φτιάξουμε τον κήπο;

Οι δραστηριότητες που γίνονται έξω από τους τέσσερις τοίχους ωφελούν πολλαπλώς τα παιδιά, οι δραστηριότητες που τα φέρνουν σε επαφή με τη φύση έχουν ακόμα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο. Ακόμα και αν με τη «φύση» αναφερόμαστε στο χώμα του κήπου ή στις γλάστρες στο μπαλκόνι. Αυτή η πρώτη επαφή είναι σημαντική για να δει πώς είναι να μεγαλώνει ένα φυτό, τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζεται, όπως ακριβώς την ίδια προσοχή και φροντίδα χρειάζεται και το ίδιο για να μεγαλώσει. Μεγαλώνοντας μπορεί να έχει τη δική του γλάστρα/ή φυτό για το οποίο να είναι αποκλειστικά υπεύθυνο.

Τι λες να βρούμε τα λαχανικά που σου αρέσουν;

Οι υγιεινές διατροφικές επιλογές σε «δύσκολους» ουρανίσκους δεν εγκαθίστανται πάντοτε εύκολα… Όταν το παιδί σας είναι απαιτητικό και δεν τρώει μεγάλη ποικιλία φαγητών – ειδικά ό,τι είναι πράσινο… Εξασκήστε τις γευσιγνωστικές του δεξιότητες και κάντε τη δοκιμή φαγητών και γεύσεων παιχνίδι. Από το να πιάσει τα νωπά λαχανικά και να νιώσει στα δάχτυλά του το σχήμα και την αφή του μέχρι το να τα βάλει κοντά στη μύτη του και να τα μυρίσει – κι ύστερα μαγειρέψτε τα μαζί, σε διαφορετικές εκδοχές μέχρι να βρείτε αυτή που του αρέσει. Το να τρώτε όλοι μαζί επίσης και να σας βλέπει να απολαμβάνετε τα λαχανικά σας αλλά και άλλες υγιεινές επιλογές είναι εξίσου απαραίτητο. Σημαντική υπενθύμιση: δεν πιέζουμε τα παιδιά να φάνε κάτι με το ζόρι.

Δείτε Επίσης

Να πάρουμε έναν υπνάκο;

Ο μεσημεριανός ύπνος για τα παιδιά όλων των ηλικιών (αλλά και για τους μεγάλους) είναι εξαιρετικά ωφέλιμος τόσο για τη σωματική τους ανάπτυξη όσο και την νοητική. Οι μελέτες μάλιστα τονίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται στο σπίτι μετά το σχολείο διαχειρίζονται τις πληροφορίες που πήραν από τα μαθήματα πιο αποτελεσματικά και υπάρχει ενίσχυση και της αντίληψης και της μνήμης. Το χειμώνα ίσως ο μεσημεριανός ύπνος είναι μην είναι πάντα εφικτός, το καλοκαίρι όμως είναι μια καλή εποχή για να εισάγετε αυτή τη συνήθεια στο παιδί, ειδικά αν ξαπλώσετε μαζί του και σας πάρει μαζί ο ύπνος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top