Now Reading
Το TikTok «Blackout Challenge» είναι καλή υπενθύμιση για να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Το TikTok «Blackout Challenge» είναι καλή υπενθύμιση για να μιλήσετε στα παιδιά σας σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Δύο ειδικοί συμβουλεύουν πώς μπορούν οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να τα προειδοποιήσουν για τους κινδύνους τους

Η τραγική επικαιρότητα και η ειδησεογραφία μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν δεν έχουμε μάθει ακόμα τα μαθήματά μας από τις επικίνδυνες τάσεις του TikTok; Από το να τρώμε Tide Pods και να σκαρφαλώνουμε σε κιβώτια γάλακτος μέχρι να πυροβολούμε ανθρώπους με παγωμένες χάντρες τζελ, φαίνεται ότι έχουμε τρέξει τη γκάμα των επικίνδυνων πραγμάτων για να κινηματογραφήσουμε και να δημοσιεύσουμε στο TikTok, και τώρα έρχεται σε πλήρη κύκλο, υπάρχει μια παλιά πρόκληση που επιστρέφει. Με το όνομα #BlackOutChallenge, τα παιδιά τραυματίζονται σοβαρά και ακόμη και πεθαίνουν αφού κρατούν την αναπνοή τους αρκετά για να λιποθυμήσουν. Μια μαμά στην Αυστραλία ακουμπάει αυτή την τάση με την ελπίδα ότι άλλοι γονείς θα ακούσουν την ιστορία της.

Η τάση, που μερικές φορές αποκαλείται «παιχνίδι με τον αντίχειρα-thumb blowing pass out», αποτελεί πρόβλημα στο TikTok εδώ και χρόνια και πρόσφατα, ο γίγαντας των κοινωνικών μέσων άρχισε να διαγράφει hashtags που σχετίζονται με το παιχνίδι που έχει δει αμέτρητα παιδιά να τραυματίζονται ή να σκοτώνονται.

Το 2013, ο 12χρονος Sam Thomas από το Newquay της Κορνουάλης, δοκίμασε την πρόκληση στο σχολείο και πήγε φρικτά στραβά. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου τέθηκε σε ιατρικό κώμα για 36 ώρες. Σε ένα άλλο τρομερό παράδειγμα, ο 12χρονος Joshua Haileyesus, από το Κολοράντο πέθανε αφού δοκίμασε την πρόκληση το 2021.

Και τώρα, μια μαμά από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, προειδοποιεί τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το πόσο φρικτή και επικίνδυνη είναι η πρόκληση συσκότισης. Είπε στο 7NEWS, έναν αυστραλιανό ειδησεογραφικό ιστότοπο, για την εμπειρία της να βρει τον γιο της αναίσθητο αφού δοκίμασε το παιχνίδι. «Ανέβηκα τρέχοντας τις σκάλες και καθώς ανέβαινα στην κορυφή της σκάλας, τον άκουγα σαν να στενάζει», είπε στο 7NEWS. Σε μια συνέντευξή της, περιέγραψε πώς το παράθυρο της κρεβατοκάμαρας του γιου της ήταν μόλις λίγα μέτρα μακριά και ότι ήταν τυχερός που δεν έπεσε μέσα από αυτό αφού λιποθύμησε.

«Από τότε ανακάλυψα πόσο επικίνδυνο είναι αυτό και παιδιά σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει ζωές», είπε στο 7NEWS. «Είναι πραγματικά πολύ τρομακτικό και είναι πολύ σοβαρό. Από τότε έχω τεράστιο άγχος για αυτό το βίντεο και άλλα που κυκλοφορούν στο TikTok».

Μη βιαστείτε να διαγράψετε εφαρμογές—Κάντε μια συζήτηση πρώτα

Όσο τρομακτική κι αν ακούγεται αυτή η πρόκληση, δεν είναι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστροφή και απελπισία. Εξάλλου, ζούμε σε μια εποχή που όλοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, φαίνεται να κάνουν διαδικτυακές ζωές. Δεν πρέπει να διαγράψουμε τις εφαρμογές, αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τους κινδύνους.

«Οι γονείς πρέπει να μιλούν στα παιδιά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η πίεση των συνομηλίκων, η τηλεόραση, οτιδήποτε άλλο», προτείνει η Δρ Samantha Rodman Whiten, κλινική ψυχολόγος και ιδρύτρια του Dr. Psych Mom στο site parents.com.

Η πίεση των συνομηλίκων είναι το όνομα του παιχνιδιού για τους εφήβους καθώς ανακαλύπτουν ποιοι είναι κι αρχίζουν να αποκτούν περισσότερη ανεξαρτησία από τους γονείς. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πλοηγηθούν σε διάφορες μορφές πίεσης από συνομηλίκους, από διά ζώσης έως στο διαδίκτυο με προκλήσεις TikTok ή τέλειες selfies στο Instagram.

Η Δρ Whiten εξηγεί ότι είναι σημαντικό για τους γονείς και τα παιδιά να θυμούνται να μην παίρνουν όλα όσα βλέπουν στο διαδίκτυο τόσο προσωπικά. Αυτά τα επικά βίντεο με παιδιά που λιποθυμούν; Δεν είναι ασφαλή, όσο διασκεδαστικά κι αν φαίνονται. Και ενώ μπορεί να φαίνεται σαν μια κατανοητή σπασμωδική αντίδραση να θέλεις να περιορίσεις ή να απαγορεύσεις το TikTok από παιδιά, η Whiten λέει, όχι τόσο γρήγορα.

«Δεν περιορίζω την πρόσβαση στο TikTok για τη μεγαλύτερη μου, που είναι 12 ετών, αλλά φροντίζω να της μιλάω τακτικά για αυτό», λέει η Δρ Whiten στους γονείς. «Θα δουν πράγματα από φίλους ούτως ή άλλως, οπότε καλύτερα μπορείτε να τα δείτε και να τα συζητήσετε μαζί τους».

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τι φαίνεται διασκεδαστικό δεν είναι πάντα ασφαλές

Λοιπόν, πώς μιλούν οι γονείς στα παιδιά τους για το TikTok όταν τα βίντεο που βλέπουν τα παιδιά φαίνονται διασκεδαστικά και όμορφα;

«Ξεκινήστε εισάγοντας —ή υπενθυμίζοντας— στο παιδί σας ότι οι καλές αποφάσεις και οι καλές ιδέες δεν είναι απαραιτήτως αυτές που υποστηρίζει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων», η Δρ Lindsay Weisner, ψυχολόγος σε ιδιωτικό ιατρείο στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης και συν-συγγραφέας του βιβλίου Ten Steps to Finding Happiness και blogger για το Psychology Today, λέει στους γονείς. Και προσθέτει, «Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείς στη λήψη των αποφάσεών σου με βάση το τι κάνουν οι φίλοι σου, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι φίλοι σου έχουν περισσότερη γνώση, εμπειρία, σοφία ή εξειδίκευση από εσάς. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό οι φίλοι σου να επηρεάζονται από άλλους ανθρώπους όπως εσύ».

Δείτε Επίσης

Η Δρ Weisner λέει ότι τα επόμενα βήματα είναι να κάνετε ερωτήσεις και μετά να ακούσετε. Προσφέρει μερικές ερωτήσεις στους γονείς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν κάποιες συζητήσεις με τα παιδιά:

Έχετε ακούσει για τις προκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Υπάρχει κάποια πρόκληση για την οποία έχετε ακούσει και η οποία ακούγεται ότι μπορεί να είναι επικίνδυνη ή μη ασφαλής;

Χωρίς να αναφέρετε ονόματα, γνωρίζετε προσωπικά κάποιον που έχει συμμετάσχει σε μια πρόκληση στα social media;

Γιατί πιστεύετε ότι αυτές οι δραστηριότητες αναφέρονται ως «προκλήσεις»;

«Η εστίαση πρέπει να είναι να μιλήσετε στα παιδιά σας σε ένα ευρύτερο φάσμα για το πώς οι εξωτερικές επιρροές μπορεί να είναι επιβλαβείς ή χρήσιμες και να τους διδάξετε να αναγνωρίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά», λέει η Δρ Weisner.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα δείτε μια τρομακτική είδηση ​​που λέει την τραγική ιστορία ενός ατόμου που τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε από μια πρόκληση TikTok, μην πανικοβληθείτε, αλλά μην χάσετε την ευκαιρία να ανοίξετε έναν διάλογο με τα παιδιά σας. Το να είστε ανοιχτοί, να ακούτε ενεργά τα παιδιά σας και να παραμένετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να ξεχωρίσετε τι είναι ασφαλές και αξίζει να δοκιμάσετε και τι πρέπει να παραμείνει εκτός ορίων.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top