Το post-it που μπορεί να κάνει τη διαφορά μέσα σε μια σχολική τάξη
Ένας διαφορετικός πίνακας δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους
Είναι πραγματικά ελπιδοφόρο το ότι υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικοί σε διάφορα μέρη του πλανήτη που συνεχίζουν να είναι ευρηματικοί και προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προσεγγίζουν τους μαθητές τους ολιστικά και να σέβονται κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους.
Η Erin Castillo είναι ένα λαμπρό τέτοιο παράδειγμα καθώς άρχισε να χρησιμοποιεί στην τάξη της έναν διαφορετικό πίνακα. Γράφοντας στο πάνω μέρος το όνομα της μέρας στη συνέχεια το έχει χωρίσει σε έξι διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, οι οποίες προσπαθούν να περιγράψουν όλη την γκάμα των συναισθημάτων που μπορεί τα παιδιά να βιώνουν εκείνη τη στιγμή. Όλο το κόνσεπτ του πίνακα έχει τον τίτλο «Mental Health – Check In», κάτι που θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά «Παρατηρητήριο Ψυχικής Υγείας». Οι κατηγορίες όπως ξεκινάνε από πάνω προς τα κάτω είναι οι εξής: «είμαι τέλεια», «είμαι εντάξει», «είμαι έτσι κι έτσι», «το παλεύω», «δυσκολεύομαι και δεν θα με πείραζε να το συζητήσω», «βρίσκομαι πραγματικά σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος». Κάθε κατηγορία έχει από κάτω της ως χαρακτηριστικό σύμβολο μια καρδιά. Το «είμαι τέλεια» ξεκινάει με κόκκινη καρδιά, το «είμαι εντάξει» συνεχίζει με μπλε, το «είμαι έτσι κι έτσι» με ροζ, «το παλεύω» με πράσινη, «δυσκολεύομαι και δεν θα με πείραζε να το συζητήσω» με γκρι, για να φτάσουμε στο «βρίσκομαι πραγματικά σε ένα πολύ σκοτεινό μέρος» όπου υπάρχει μια ραγισμένη στη μέση κόκκινη καρδιά.
Αυτό ωστόσο που κάνει τη διαφορά σε αυτόν τον πίνακα είναι η διάδραση με τους μαθητές. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα post-it ή ένα οποιοδήποτε χρωματιστό αυτοκόλλητο χαρτάκι και να το κολλήσουν στον πίνακα, δίπλα στην κατηγορία συναισθημάτων στην οποία νιώθουν ότι ανήκουν, αφού γράψουν το όνομά τους, στην πίσω πλευρά ωστόσο από το αυτοκόλλητο. Με τον τρόπο αυτό μπορούν ανώνυμα να εκφράσουν στο σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκονται, αλλά παράλληλα να δουν αφενός ότι δεν είναι μόνοι, αλλά και κάποιος/οι άλλος/οι βρίσκονται σε παρόμοια θέση – και κυρίως ότι κάποιος ειλικρινά ενδιαφέρεται για αυτό.
Ο πίνακας της Castillo έχει γίνει viral και πολλοί συνάδελφοί της τον έχουν υιοθετήσει και πλέον διατίθεται και ως εφαρμογή (Mental-Health-Check-In-Poster)
Αυτού του είδους οι προσπάθειες αξίζουν να αναγνωρισθούν, να βγουν στη δημοσιότητα και να γίνουν αφορμή ώστε να αποκτήσουν όσους περισσότερους έμπρακτους οπαδούς και υποστηρικτές είναι δυνατόν. Ένας τέτοιος πίνακας είναι εύκολο να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και να εφαρμοστεί σε όσες περισσότερες τάξεις γίνεται. Γιατί και μια μικρή κίνηση ενσυναίσθησης και καλλιέργειας της εμπάθειας και της αναγνώρισης των συναισθημάτων, ειδικά σε παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, μπορεί να κάνει τη διαφορά!
(οι φωτογραφίες του άρθρου είναι: “Courtesy of Erin Castillo”)