Now Reading
Το childit.gr προτείνει φθινοπωρινά παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες

Το childit.gr προτείνει φθινοπωρινά παιδικά βιβλία για όλες τις ηλικίες

Επιστροφή στον υπέροχο κόσμο της ανάγνωσης

Διάβασμα δεν είναι μόνο η μελέτη για τα μαθήματα του σχολείου, αλλά είναι η απόλαυση να χάνεσαι σε έναν υπέροχο κόσμο, αυτόν των παιδικών βιβλίων. Διαλέξαμε ξεχωριστές προτάσεις για όλες τις ηλικίες!

Κείμενο-επιλογή βιβλίων: Αγγελική Λάλου

«Ο φεγγαράνθρωπος»

Συγγραφέας: Isabel Harris

Εικονογράφηση: Ada Grey

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Πώς φαίνεται ένα σκιάχτρο τη μέρα και πώς τη νύχτα μέσα στο ίδιο χωράφι; Ποιους φίλους θα κάνει και πώς θα τον καλωσορίσουν κι αν τον περάσουν για φεγγαράνθρωπο, μήπως θελήσουν να τον στείλουν πίσω στον πλανήτη του; Μια διασκεδαστική περιπέτεια με ήρωες ένα γάτο, ένα λαγό κι έναν σκίουρο αλλά και μια αλεπού, μια κουκουβάγια κι έναν σκαντζόχοιρο. Ένα τρυφερό παραμύθι για τη φιλία, την αποδοχή αλλά και τη δύναμη της παιδικής –και όχι μόνο– φαντασίας!

Σελίδες: 28

Ηλικία: 3+

“TZEHN EΫΡ”

Συγγραφέας: Fredrik Colting & Melissa Medina

Εικονογράφηση: Μadalina Andronic

Μετάφραση: Στέλλα Φέικου

Εκδόσεις: Φουρφούρι 

Η Τζέην Έυρ, η ηρωίδα αυτής της ιστορίας, λαχταρά την ελευθερία και την αγάπη και προσπαθεί να κάνει πάντα το σωστό. Ξεπερνάει πολλές δυσκολίες, μέχρι να γίνει πετυχημένη δασκάλα και ανεξάρτητη γυναίκα. Ένα βιβλίο που δίνει την ευκαιρία στα παιδια να εμπνευστούν από την δύναμή της Τζέην να ξεπερνάει όλα τα εμπόδια στη ζωή! Υπέροχα μηνύματα για την αγάπη, την  ψυχική δύναμη, την πίστη και την ελευθερία.

Ηλικία 7+

«Αστερόσκονη»

Συγγραφέας: Τζιν Γουίλις

Εικονογράφηση: Μπράιονι Μέι Σμιθ

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Δύο μικρές αδερφές μεγαλώνουν μαζί, η μία όμως –η μεγάλη– ξεχωρίζει σε όλα και την φωνάζουν «αστέρι», κι η μικρή παρά τις προσπάθειές της δεν καταφέρνει να λάμψει όσο θα ήθελε. Ώσπου ένα βράδυ ο παππούς της θα της εξηγήσει πώς φτιάχτηκε ο κόσμος αλλά και από τι υλικό είμαστε όλοι φτιαγμένοι… Αν θέλετε κι εσείς να μάθετε αυτό το μαγικό συστατικό, δεν έχετε παρά να διαβάσετε αυτό το υπέροχο παραμύθι που συμμερίζεται τις αγωνίες όχι μόνο των μικρότερων αδερφών αλλά και γενικά όλων των παιδιών για το πώς να αναδείξουν τον εαυτό τους.

Σελίδες: 36

Ηλικία: 4+

«Οι πέντε άσχημοι»

Συγγραφέας: Julia Donaldson

Εικονογράφηση: Axel Scheffler

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Ίκαρος

Μέσα στην απέραντη ζούγκλα ένα γκνου, ένας φακόχοιρος, μια ύαινα στικτή, ένα μαραμπού κι ένας γύπας κάνουν παρέα και συναγωνίζονται στην ασχήμια. Μα αλήθεια τώρα, υπάρχουν άσχημα ζώα; Εγώ δεν το νομίζω καθόλου, αν δεν το νομίζετε κι εσείς γνωρίστε αυτούς τους πέντε ιδιαίτερους φίλους, σε μια ξεχωριστή ιστορία με πολλή ομορφιά στις σελίδες της!

Σελίδες: 36

Ηλικία: 4+

«Οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου»

Συγγραφέας: Αλέν Σουρζέ

Εικονογράφηση: Ζουλί Φοκ

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Εκδόσεις: Mamaya

Η Λία είναι δέκα χρόνων, κόρη του Δία και της Αύρας του ανέμου. Ο Λίθος είναι ημίθεος και κολλητός φίλος της Λίας. Οι δυο τους είναι οι μυστικοί πράκτορες του Ολύμπου και αποστολή τους είναι να βοηθάνε τους ήρωες και τους ανθρώπους να γράφουν Ιστορία. Σύμμαχός τους είναι ο Μαύρος αετός, που αν και ακόλουθος του Δία τους μεταφέρει από το ένα μέρος στο άλλο. Μέχρι στιγμής μετράνε 6 συναρπαστικές περιπέτειες: «Το μήλο της Έριδας», «Ο Δούρειος Ίππος», «Στη σπηλιά του Κύκλωπα», «Ο Οδυσσέας αιχμάλωτος της Κίρκης», «Ο Ηρακλής στο βασίλειο του Άδη» και «Θησέας και Μινώταυρος». Μια σειρά που διαβάζεται κάθε βιβλίο της σαν μυθιστόρημα που εξοικειώνει τα παιδιά με μυθολογικά στοιχεία.

Σελίδες: 96

Ηλικία: 8+

 

«Το αηδόνι και η μελωδία της αγάπης»

Συγγραφέας: Αντώνης Λαμπρινίδης

Εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου

Εκδόσεις: Σαΐτης

Ένα μικρό αηδόνι μέσα σε ένα δάσος προσπαθεί να γίνει φίλος με τα άλλα πουλιά αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί δεν είναι τόσο καμαρωτό όσο τα περδικάκια, τόσο όμορφο όσο οι καρδερίνες ή τόσο γρήγορο όσο τα χελιδόνια. Γνωρίζει την απόρριψη, την κοροϊδία, τη μοναξιά. Ένα βράδυ που δεν μπορούσε να κοιμηθεί η σοφή κουκουβάγια τού έδωσε μία συμβουλή και του είπε ότι πρέπει να κοπιάσει για να βρει σε τι είναι καλός. Κι εκείνος ταξίδεψε, έγινε ένα με τη φύση, γνώρισε τον εαυτό του και γύρισε πίσω στο δάσος αφού είχε βρει τη δική του ικανότητα. Ένα ταξίδι αυτογνωσίας, μια ιστορία για την πίστη, την εμπιστοσύνη, τη φιλία και την αποδοχή.

Σελίδες: 36

Ηλικία: 8+

«Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή»

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Αυτό που λείπει σήμερα από τα παιδιά της Αθήνας είναι η δυνατότητα να ζήσουν μια αληθινή περιπέτεια. Αυτό δεν ισχύει για τον Άρη που –καθαρίζοντας τη σοφίτα του σπιτιού στο οποίο μόλις μετακόμισε η οικογένειά του– ανακάλυψε ένα ημερολόγιο που ανήκε στον καθηγητή που έμενε πριν εκεί. Ακολουθώντας τα ίχνη του μέσα από τις σελίδες του, μαζί με τη φίλη του Λίνα, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε μακρινά μέρη και κόσμους διαφορετικούς. Θα μάθει Αβοριγίνες και τους Μαορί. Θα καταφέρει όμως να απαντήσει στο ερώτημα πού βρίσκεται τώρα ο καθηγητής; Κι αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το «1» στο εξώφυλλο του βιβλίου να σας λύσω την απορία, στα χέρια σας κρατάτε την πρώτη μόλις ιστορία…θα ακολουθήσουν κι άλλες περιπέτειες κι άλλες εξερευνήσεις, αυτή είναι η αρχή… αλλά μια σπουδαία αρχή.

Σελίδες: 128

Δείτε Επίσης

Ηλικία: 9+

«Σχολική παράσταση»

Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Ο σχολικός εκφοβισμός, τα κρούσματα βίας αλλά και τα περιστατικά ρατσισμού στο περιβάλλον του σχολείου δεν είναι κάτι καινούργιο. Το βιβλίο αυτό τιμήθηκε ήδη από το 1996 με έπαινο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και κυκλοφορεί πλέον από το 2013 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Πρόκειται για έναν Έλληνα μαθητή 13 χρόνων της Β Γυμνασίου που έχει μετακομίσει στο Μόναχο και βιώνει την ξενοφοβία από πρώτο χέρι. Θα κάνει φίλους ωστόσο, ενώ μια θεατρική παράσταση με θέμα τα Πάθη του Χριστού θα είναι η αφορμή ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ένα βιβλίο επίκαιρο, που δείχνει ότι το να είμαστε διαφορετικοί, το να προερχόμαστε από άλλες χώρες, άλλους πολιτισμούς ή άλλες θρησκείες, δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά αντίθετα μπορεί να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Σελίδες: 128

Ηλικία: 10+

         

«Ο κουρσάρος της πρώτης»

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

Η Πρώτη δεν είναι τάξη σχολείου, αλλά όνομα νησιού, ωστόσο ήρωες του βιβλίου είναι δύο παιδιά στην εφηβεία, ο Τηλέμαχος και η Ελένη, που είναι συμμαθητές. Η Ελένη είναι κρυφά ερωτευμένη με τον Τηλέμαχο ο οποίος όμως έχει το μυαλό του στη θάλασσα, στους θαλασσοπόρους, τους πειρατές και σε μια άγνωστη γυναικεία μορφή που προσπαθεί νοητά να επικοινωνήσει μαζί του. Ένα ταξίδι μες στο χειμώνα για το παραθαλάσσιο χωριό της Ελένης θα τους κάνει να ζήσουν τη δική τους περιπέτεια προς την αυτογνωσία, θα ξεπεράσουν τους φόβους τους και θα μάθουν και για τον διαβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα. Δυνατή αφήγηση, ιστορικά στοιχεία, γρήγορη πλοκή και ένα ουσιαστικό ψυχογράφημα των δύο ηρώων.

Σελίδες: 126

Ηλικία: 10+

«Ένα σπίτι χωρίς καθρέφτες»

Συγγραφέας: Marten Sanden

Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Πώς είναι δυνατόν ένα τεράστιο σπίτι με 20 δωμάτια, εκ των οποίων τα 10 κρεβατοκάμαρες να μην έχει καθόλου καθρέφτες; Μήπως είναι κάπου όλοι οι καθρέφτες μαζεμένοι και κρυμμένοι; Τι θα γίνει όταν τα ανακαλύψουν τα παιδιά που μένουν στο σπίτι; Μια ετοιμοθάνατη γιαγιά, αδέρφια, θείοι, ξαδέρφια, διάφορες ηλικίες, συμφέροντα και διαφορετικοί χαρακτήρες συνθέτουν μια ιδιόμορφη οικογένεια. Αλλά ας επιστρέψουμε στους καθρέφτες, ποιο είναι το μυστικό και ποια η κρυφή τους δύναμη; Ένα δυνατό βιβλίο που δύσκολα θα αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να το διαβάσετε, που το 2015 κέρδισε το βραβείο Astrid Lindgren.

Σελίδες: 160

Ηλικία: 10+

«Οι περιπέτειες του μαύρου λύκου – το τραγούδι του γέροντα»

Συγγραφέας: Χρήστος Κωτορένης

Εκδόσεις: Μέθεξις

Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη του περιπέτεια ο Μαύρος Λύκος επιστρέφει στη Νίκη. Στη Νίκη οι κάτοικοι ωστόσο εξακολουθούν να αγαπάνε το κουτσομπολιό και να θέλουν να βάζουν παντού τη μύτη τους. Ο Γιώργος Κρατερός και ο φίλος του Ζιν όμως δεν ενδιαφέρονται για κουτσομπολιά αλλά για μυστήρια. Έτσι όταν εμφανίζονται στην πόλη κάτι μεγάλα φορτηγά και μπουλντόζες που άρχισαν να σκάβουν το βουνό κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε και άρχισαν να ψάχνουν τι ήταν αυτό. Τι ρόλο θα παίξει σε αυτή την περιπέτεια ο μυστήριος γέροντας που λέει συνέχεια το ίδιο τραγούδι αλλά μπλέκει τις ιστορίες μεταξύ τους; Λίγο πριν την ολοκλήρωση της τριλογίας, η δεύτερη ιστορία συνεχίζει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας ενώ οι ήρωες γίνονται όλο και πιο ολοκληρωμένοι και εμείς δενόμαστε μαζί τους!

Σελίδες: 345

Ηλικία: 12+    

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top