Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού 2024: «Το όραμα των κοριτσιών για το μέλλον» - Childit
Now Reading
Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού 2024: «Το όραμα των κοριτσιών για το μέλλον»

Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού 2024: «Το όραμα των κοριτσιών για το μέλλον»

Το φετινό θέμα μεταδίδει τόσο την ανάγκη για επείγουσα δράση όσο και την επίμονη ελπίδα, με γνώμονα τη δύναμη των φωνών των κοριτσιών και το όραμα για το μέλλον.

Η σημερινή γενιά κοριτσιών επηρεάζεται δυσανάλογα από τις παγκόσμιες κρίσεις του κλίματος, τις συγκρούσεις, τη φτώχεια και την απώθηση των σκληρών κερδών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων. Πάρα πολλά κορίτσια εξακολουθούν να στερούνται τα δικαιώματά τους, περιορίζοντας τις επιλογές τους και περιορίζοντας το μέλλον τους.

Ωστόσο, πρόσφατες αναλύσεις δείχνουν ότι τα κορίτσια δεν είναι μόνο θαρραλέα μπροστά στην κρίση, αλλά και αισιόδοξα για το μέλλον. Κάθε μέρα, αναλαμβάνουν δράση για να πραγματοποιήσουν ένα όραμα ενός κόσμου στον οποίο όλα τα κορίτσια προστατεύονται, σέβονται και ενδυναμώνονται.

Αλλά τα κορίτσια δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν αυτό το όραμα μόνα τους. Χρειάζονται συμμάχους που ακούν και ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Με τη σωστή υποστήριξη, πόρους και ευκαιρίες, οι δυνατότητες των 1,1 δισεκατομμυρίων κοριτσιών στον κόσμο είναι απεριόριστες. Και όταν τα κορίτσια ηγούνται, ο αντίκτυπος είναι άμεσος και ευρύς: οι οικογένειες, οι κοινότητες και οι οικονομίες είναι όλες πιο δυνατές, το μέλλον μας πιο λαμπρό.

Είναι καιρός να ακούσουμε τα κορίτσια, να επενδύσουμε σε δοκιμασμένες λύσεις που θα επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα μέλλον στο οποίο κάθε κορίτσι μπορεί να εκπληρώσει τις δυνατότητές της.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Το 1995 στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στις χώρες του Πεκίνου υιοθέτησαν ομόφωνα τη Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα Δράσης – το πιο προοδευτικό σχέδιο που υπήρξε ποτέ για την προώθηση των δικαιωμάτων όχι μόνο των γυναικών αλλά και των κοριτσιών. Η Διακήρυξη του Πεκίνου είναι η πρώτη που προβάλλει συγκεκριμένα τα δικαιώματα των κοριτσιών.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 66/170 για την ανακήρυξη της 11ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού, για να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των κοριτσιών και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και προώθησης της ενδυνάμωσης των κοριτσιών και της εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Τα έφηβα κορίτσια έχουν δικαίωμα σε μια ασφαλή, μορφωμένη και υγιή ζωή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων χρόνων διαμόρφωσης, αλλά και καθώς ωριμάζουν σε γυναίκες. Εάν υποστηριχθούν αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τα κορίτσια έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον κόσμο – τόσο ως τα ενδυναμωμένα κορίτσια του σήμερα όσο και ως εργαζόμενες, μητέρες, επιχειρηματίες, μέντορες, αρχηγοί νοικοκυριών και πολιτικοί ηγέτες του αύριο. Μια επένδυση στη συνειδητοποίηση της δύναμης των έφηβων κοριτσιών υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους σήμερα και υπόσχεται ένα πιο δίκαιο και ευημερούν μέλλον, ένα μέλλον στο οποίο η μισή ανθρωπότητα είναι ισότιμος εταίρος στην επίλυση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, των πολιτικών συγκρούσεων, της οικονομικής ανάπτυξης, της πρόληψης ασθενειών και παγκόσμια βιωσιμότητα.

Τα κορίτσια σπάνε τα όρια και τα εμπόδια που τίθενται από τα στερεότυπα και τον αποκλεισμό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απευθύνονται σε παιδιά με αναπηρίες και σε εκείνα που ζουν σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Ως επιχειρηματίες, καινοτόμοι και εμπνευστές παγκόσμιων κινημάτων, τα κορίτσια δημιουργούν έναν κόσμο που είναι σχετικός με αυτά και τις μελλοντικές γενιές.

Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που εγκρίθηκαν από παγκόσμιους ηγέτες το 2015, ενσωματώνουν έναν οδικό χάρτη προόδου που είναι βιώσιμη και δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων και η ενδυνάμωση των γυναικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι σε καθέναν από τους 17 στόχους. Μόνο με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών σε όλους τους στόχους θα φτάσουμε στη δικαιοσύνη και την ένταξη, οικονομίες που λειτουργούν για όλους και διατηρώντας το κοινό μας περιβάλλον τώρα και για τις μελλοντικές γενιές.

Η Vanessa Nakate για το πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει τα κορίτσια

Η Vanessa Nakate, 25, είναι ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή από την Ουγκάντα ​​και ιδρύτρια του Κινήματος Rise Up Movement με έδρα την Αφρική. Ο Nakate μιλάει για την κλιματική κρίση και τη διασταύρωση της με το φύλο και τη φυλή, ειδικά για το πώς επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια στην Αφρική.

Skills4Girls

Λύσεις με επίκεντρο το κορίτσι για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητες των εφήβων κοριτσιών

Υπάρχουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια στον κόσμο σήμερα — εξοπλισμένα με τους κατάλληλους πόρους και ευκαιρίες, θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα γυναικών ηγετών, καινοτόμων, επιχειρηματιών και αλλαγών που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Έδειξαν επίσης τεράστιο θάρρος, δύναμη και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια πρωτόγνωρων προκλήσεων, από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, στις σπειροειδείς κλιματικές κρίσεις, στην ευθραυστότητα και τις συγκρούσεις. Ωστόσο, οι τεράστιες δυνατότητές τους εξακολουθούν να περιορίζονται από πολλαπλά αλληλένδετα εμπόδια, από αρνητικά στερεότυπα και επιβλαβείς κοινωνικούς κανόνες, έως τις διακρίσεις στην πρόσβαση στην τεχνολογία ή στη μαθητεία. Η επένδυση στην επιτυχία τους δημιουργεί ένα κυματιστικό αποτέλεσμα που ωφελεί μεμονωμένα κορίτσια, μαζί με τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και ολόκληρες κοινωνίες. Με άλλα λόγια – όταν τα κορίτσια πετυχαίνουν, όλοι πετυχαίνουμε.

Το μελλοντικό εργατικό δυναμικό προβλέπεται να επικεντρωθεί στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τα μαθηματικά (STEM) και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Πάνω από το 90 τοις εκατό των θέσεων εργασίας παγκοσμίως έχουν ψηφιακό στοιχείο, αλλά οι επιλογές παραμένουν περιορισμένες ή ανύπαρκτες για τα κορίτσια, ειδικά τα έφηβα κορίτσια, να διαπρέψουν σε αυτούς τους ανδροκρατούμενους τομείς. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 35% των παγκόσμιων αποφοίτων Επιστημών, Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Μαθηματικών (STEM) σε τριτοβάθμιο επίπεδο. Σε πολλά πλαίσια, τα έφηβα κορίτσια δεν έχουν λόγο σε αποφάσεις που τα επηρεάζουν, με αποτέλεσμα προγράμματα και υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους, εμποδίζοντάς τα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 1 δισεκατομμύριο κορίτσια και γυναίκες δεν έχουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στις ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας, ενώ 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών δεν εργάζεται ούτε στην εκπαίδευση ή την κατάρτιση σε σύγκριση με 1 στα 10 αγόρια της ίδιας ηλικίας. Η πανδημία του COVID-19 έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για εκατομμύρια κορίτσια, ιδιαίτερα εκείνα σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Πάνω από 11 εκατομμύρια κορίτσια ενδέχεται να μην επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πανδημία του COVID-19, με σοβαρές συνέπειες για το μέλλον τους.

Μερικές φράσεις ενδυνάμωσης:

«Αν και είναι μικρή, είναι άγρια​​» William Shakespeare.

«Μην περιμένετε από τους ηγέτες. Κάντε το μόνοι σας, άτομο σε άτομο» Mother Teresa.

«Αν θέλετε να ειπωθεί κάτι, ρωτήστε έναν άντρα. Αν θέλετε να γίνει κάτι, ρωτήστε μια γυναίκα» Margaret Thatcher.

Δείτε Επίσης

«Αν πραγματικά θέλετε να πετάξετε, απλώς αξιοποιήστε τη δύναμή σας στο πάθος σας. Τιμήστε το κάλεσμά σας. Όλοι έχουν ένα. Εμπιστευτείτε την καρδιά σας και η επιτυχία θα έρθει σε εσάς» Oprah Winfrey.

«Σε όλα τα μικρά κορίτσια που με παρακολουθούν, μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι είστε πολύτιμες και ισχυρές και ότι αξίζετε κάθε ευκαιρία και δυνατότητα στον κόσμο για να κυνηγήσετε και να πετύχετε τα δικά σας όνειρα» Hillary Clinton.

«Η μητέρα μου πάντα μου έλεγε “κρύψε το πρόσωπό σου, οι άνθρωποι σε κοιτάζουν”. Θα απαντούσα, “δεν έχει σημασία. Τους κοιτάζω επίσης”» Malala Yousafzai.

«Στο μέλλον, δεν θα υπάρχουν γυναίκες ηγέτες. Απλώς θα υπάρχουν ηγέτες» Sheryl Sandberg.

«Μια σοφή γυναίκα δεν θέλει να είναι εχθρός κανενός. Μια σοφή γυναίκα αρνείται να είναι θύμα κανενός» Maya Angelou.

«Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνουμε, είναι να το κάνουμε» Amelia Earhart.

«Θαυμάζω τις γυναίκες που μπορούν να είναι φεμινίστριες και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών, που πιστεύουν στις δυνάμεις μας ως άτομα και όμως δεν ζητούν συγγνώμη για την ομορφιά» Olivia Wilde.

«Πάνω απ’ όλα, να είσαι η ηρωίδα της ζωής σου, όχι το θύμα» Nora Ephron.

Διάβασε επίσης: Adolescent girls’ rights | UNICEF International Day of the Girl Child | United Nations

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top