Now Reading
Το τέλειο δώρο

Το τέλειο δώρο

Αν δεν το περιμένετε από τον Άγιο Βασίλη, μπορείτε να το κάνετε εσείς!

Τα δώρα όσο χαρά κι αν φέρνουν μπορούν επίσης να αποτελέσουν και μια μεγάλη πηγή άγχους. Ο ανταγωνισμός, οι διαφημίσεις, το καταναλωτικό πνεύμα της εποχής δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και ευνοούν επιθυμίες που είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Τα πράγματα ωστόσο μπορούν και πρέπει να είναι απλά! Κοινός παρονομαστής ανάμεσα στον αποστολέα και τον παραλήπτη ενός δώρου πρέπει να είναι η απόλαυση. Η απόλαυση και η ευχαρίστηση δεν χρειάζεται απαραίτητα να κρύβεται σε κάτι μεγάλο ούτε σε κάτι ιδιαίτερα ακριβό.

Τέλειο δώρο σημαίνει εκείνο που η χαρά του μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο από όσο κρατάει το ξετύλιγμά του. Εκείνο για το οποίο έχετε δείξει ότι έχετε ασχοληθεί. Ότι ενδιαφερθήκατε να ψάξετε τι είναι αυτό που θα άρεσε στον παραλήπτη του εκάστοτε δώρου. Είναι αυτό που φανερώνει φροντίδα, μεράκι, προσοχή και προσωπική ενασχόληση.

Πώς να διαλέξετε το τέλειο δώρο:

Για το σύντροφό σας Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν επιλέγουμε ένα δώρο είναι όταν σκεφτόμαστε με βάση τα δικά μας κριτήρια, τα δικά μας θέλω, τη δική μας αισθητική. Καλό θα ήταν γενικώς να μην πέφτουμε σε αυτή την παγίδα, πόσο μάλλον στο πρώτο δώρο για τη νέα χρονιά. Σκεφτείτε τι έχει ανάγκη αυτή την περίοδο ο σύντροφός σας, τι του αρέσει περισσότερο, με τι ασχολείται αυτό το διάστημα πιο πολύ. Μια επίσκεψη για δύο σε σπα, ή μια ρομαντική απόδραση θα ήταν για εσάς το ιδανικό δώρο, αλλά είστε σίγουρη ότι θα τον ενθουσίαζε κι εκείνον το ίδιο; Αν είναι της τεχνολογίας μπορείτε να του πάρετε κάποιο νέο έξυπνο εξάρτημα για το κινητό του, το λάπτοπ του, τη φωτογραφική του μηχανή. Αν είναι γκουρμέ τύπος μπορείτε να του πάρετε μια συλλεκτική έκδοση από το αγαπημένο του ποτό. Αν διαβάζει μπορείτε να δείτε αν ο αγαπημένος του συγγραφέας έβγαλε καινούργιο βιβλίο, ή να ψάξετε να του προτείνετε κάποιο βιβλίο που να πιστεύετε ότι θα του αρέσει. Αν είναι της περιπέτειας μπορείτε να του κάνετε δώρο μια πυξίδα, με τη συμβολική αφιέρωση «για να βρίσκεις πάντα το δρόμο που θα σε φέρνει κοντά μου». Αν πάλι φέτος ο προϋπολογισμός σας δεν σας επιτρέπει πολλά πολλά, μπορείτε να του κάνετε δώρο μια κούπα που να γράφει «είσαι υπέροχος», «είσαι μοναδικός» (αποφύγετε τα «είσαι ο καλύτερος μπαμπάς» ή «είσαι τέλειος μπαμπάς» – είναι η εποχή που πρέπει να τονίσετε ότι πάνω απ’ όλα είναι ο σύντροφός σας). Στο ίδιο πνεύμα, εξίσου τέλειο δώρο είναι να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες για να περάσετε μαζί μια νύχτα πάθους… κι ας μην έχει περιτύλιγμα το συγκεκριμένο δώρο, είναι σίγουρα κάτι που θα το απολαύσετε και οι δύο!

Για τα παιδιά

Από 0-1: Σε αυτή την ηλικία τους αρέσει ότι είναι πολύχρωμο, κάνει θόρυβο (ή μουσική), δεν σπάει, είναι μαλακό και μπαίνει εύκολα στο στόμα! Για εσάς προέχει η ασφάλειά του. Επιλογές υπάρχουν πολλές, από μουσικά παιχνίδια, μαλακά βιβλία με ήχους, παιχνίδια με λαμπάκια και ήχους.

Από 1-3: Συνεχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο και τα όριά τους. Γίνονται πιο δραστήρια και πιο ενεργητικά. Κάθε μέρα για αυτούς είναι πλέον και μια περιπέτεια. Τα κινητικά παιχνίδια σε αυτή την ηλικία είναι ιδανικά, εξίσου εξαιρετική επιλογή είναι και τα διαδραστικά βιβλία, με κρυμμένα παράθυρα και ενίοτε και ήχους.

Στο νήπιο: Αρχίζουν να αναπτύσσουν τις γνωστικές τους ιδιότητες. Γράφουν, διαβάζουν, επικοινωνούν καλύτερα με εσάς αλλά και με τα παιδιά της ηλικίας τους. Είναι πλέον σε θέση να εκφράζουν τις επιθυμίες τους και να διαλέγουν τα ίδια τα δώρα τους. Μπορεί μάλιστα και να έχουν ήδη γράψει το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη! Είναι ωστόσο και η ηλικία που μπορούν να μάθουν την αξία του συμβολικού δώρου. Πάνω απ’ όλα είναι η ηλικία που τους αρέσει να κάνουν πράγματα μαζί με τους γονείς τους (δεν κρατάει πολύ ακόμα αυτό το στάδιο, οπότε εκμεταλλευτείτε το). Μια έξοδο για μπόουλινγκ, ή πέιντμπολ ή κάποιο παιχνίδι επιτραπέζιο για όλη την οικογένεια είναι κάτι που θα τους αρέσει πολύ.

Δείτε Επίσης

Στο δημοτικό: Παίζουν πλέον την τεχνολογία στα δάχτυλά τους. Έχουν ανακαλύψει τον ηλεκτρονικό κόσμο και δύσκολα ξεκολλάνε από αυτόν. Κονσόλες, τάμπλετ, τους δίνουν τη δυνατότητα να εκτονώσουν το περίσσευμα ενέργειας που πλέον στις μεγαλουπόλεις είναι δύσκολο να ξοδέψουν αλλιώς… Υπάρχει ωστόσο τρόπος να περιορίσετε τη χρήση τους και επίσης να μάθουν και την τέχνη της ησυχίας, της δημιουργίας, της συγκέντρωσης. Παζλ, βιβλία, παιχνίδια συναρμολόγησης αλλά και παιχνίδια με τα οποία μπορούν να χτίσουν κόσμους ολόκληρους (κι εκτός minecraft) και κυρίως να δημιουργήσουν έναν κόσμο φαντασίας υπάρχουν πολλά. Το σημαντικό και σε αυτή την ηλικία (ειδικά αν δεν υπάρχουν αδέλφια) είναι να συνεχίσετε να παίζετε μαζί του.

Στην εφηβεία: Εδώ ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε και κυρίως αν θέλετε να το εντυπωσιάσετε. Ο ενθουσιασμός σε αυτή την ηλικία είναι κατόρθωμα αλλά είναι εφικτός! Πλέον θέλουν να νιώθουν ότι μεγαλώνουν, ότι γίνονται πιο αυτόνομα. Δείξτε τους ότι κατανοείτε αυτή την ανάγκη και κάντε το πράξη. Έχουν κάνει τις δικές τους παρέες και τους είναι πιο εύκολο να επικοινωνούν με συνομήλικους. Μιλήστε τη γλώσσα τους. Κάντε τους δώρο ένα εισιτήριο για το ματς της αγαπημένης τους ομάδας ή να δουν με την παρέα τους μια νυχτερινή προβολή στο σινεμά. Ακόμα ίσως να επιτρέψετε εκείνο το κούρεμα που δεν σας πολυαρέσει, το σκουλαρίκι στη μύτη ή το να αλλάξει τη διακόσμηση στο δωμάτιό του. Είναι η ηλικία που πρέπει να διατηρήσετε την επαφή και την ενσυναίσθηση. Ίσως το καλύτερο δώρο να είναι κάτι που θα πρέπει αυτή τη φορά να το διαλέξετε μαζί!

Για εσάς Ναι, δεν υπάρχουν μόνο οι άλλοι, υπάρχει κι ο εαυτός μας. Και το δώρο που θα επιλέξετε για εσάς δεν θα είναι κάτι για το σπίτι, την κουζίνα ή οποιοδήποτε αφορά οικιακό εξοπλισμό. Πρέπει να είναι κάτι ατομικό, προσωπικό και που θα σας κάνει να χαμογελάτε!

Ό,τι και να επιλέξετε, να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν μυστικά επιτυχίας και συνταγές κρυφές – σε οτιδήποτε (μικρό ή μεγάλο) το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι να πρόκειται για ένα δώρο αγάπης!

Χρόνια πολλά, λοιπόν, και καλή χρονιά για όλη σας την οικογένεια!  

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top