Now Reading
Γιατί και πότε πρέπει να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους

Γιατί και πότε πρέπει να κάνετε τα παιδιά να σταματήσουν να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους

Το παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο στόμα, τη γνάθο και τα δόντια του παιδιού σας

Δεν είναι ασυνήθιστο αν δείτε το παιδί σας να πιπιλάει τον αντίχειρά του. Στην πραγματικότητα, περίπου το 90% των νεογνών κάνουν κάποιου είδους πιπίλισμα χεριών μέσα σε δύο ώρες μετά τη γέννηση. Το αντανακλαστικό μπορεί να είναι εξαιρετικά χαριτωμένο, ειδικά όταν τα μωρά πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους ενώ κοιμούνται.

Αλλά καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, το στόμα, ο ουρανίσκος και το σαγόνι του και το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να αρχίσει να γίνεται συνήθεια που μπορεί να επηρεάσει τα οστά του προσώπου και τα δόντια του.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στα παιδιά να σταματήσουν να πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους μεταξύ 2 και 4 ετών, διαφορετικά κινδυνεύουν να βλάψουν το σχήμα του στόματός τους, την ευθυγράμμιση των δοντιών τους, ακόμη και τη δομή του δαγκώματος τους.

Αν και θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας που μεγαλώνει, συνήθειες όπως αυτές δεν είναι πάντα εύκολο να τις κόψετε. Οι ειδικοί εξετάζουν τους κινδύνους του πιπιλίσματος του αντίχειρα και πώς να περιορίσετε αυτή τη συνήθεια χωρίς μεγάλη μάχη εξουσίας.

Γιατί τα παιδιά πιπιλίζουν τον αντίχειρά τους;

Φυσιολογική ανάπτυξη

Το μη θρεπτικό πιπίλισμα –γνωστό και ως πιπίλισμα δακτύλων, πιπίλες ή άλλα αντικείμενα– θεωρείται φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του νεογέννητου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά έχουν ένα φυσικό αντανακλαστικό πιπιλίσματος.

Αλλά το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στη μήτρα. Το μη θρεπτικό πιπίλισμα δίνει τον κατάλληλο τόνο στη θέση της γλώσσας και της γνάθου των βρεφών. Αυτό το πιπίλισμα συνεχίζεται εκτός της μήτρας, αν και τα περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Αναζητώντας άνεση

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, το πιπίλισμα του αντίχειρα γίνεται λιγότερο για το χτίσιμο των μυϊκών ομάδων των βρεφών και περισσότερο για την άνεση. Τα παιδιά ακολουθούν τις συνήθειές τους στο πιπίλισμα του αντίχειρα γιατί μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται ασφαλή.

Συνήθως, το πιπίλισμα του αντίχειρα είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο όπως ο ύπνος με μια κουβέρτα.

Απόσπαση

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί ερεθισμοί μπορούν να προκαλέσουν πιπίλισμα αντίχειρα. Επειδή το πιπίλισμα του αντίχειρα έχει να κάνει με την άνεση, το παιδί σας μπορεί να ασχοληθεί με αυτό όταν νιώθει άνετα στο κρεβάτι, παρακολουθεί μια αγαπημένη παράσταση ή οδηγεί στο αυτοκίνητο.

Αγώνες ψυχικής υγείας

Τα παιδιά μπορεί επίσης να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους επειδή είναι ανήσυχα, κάτι που μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για βαθύτερα ζητήματα. Είναι σημαντικό να ελέγξετε: υπάρχει κάποιος νέος στρεσογόνος παράγοντας, όπως ένα νέο σχολείο, διαφωνία στο σπίτι ή ένα νέο αδερφάκι.

Εάν αρχίσετε να βλέπετε σωματικές αλλαγές στο παιδί σας ή να βασίζεστε στο πιπίλισμα του αντίχειρα για να ηρεμήσετε πάνω από την ηλικία των 3 ετών, είναι ζωτικής σημασίας να κοιτάξετε πιο προσεκτικά.

Μόλις ξεπεράσετε τα 3, είναι σημαντικό να φέρετε το παιδί σας για εξέταση από έναν παιδίατρο για να συλλάβετε ανησυχίες προτού γίνουν προβλήματα δια βίου.

Αναπνευστικά προβλήματα

Το παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να συμβεί επειδή ένα παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει τη νύχτα και χρησιμοποιεί τον αντίχειρά του για να βοηθήσει στο άνοιγμα των αεραγωγών του.

Εάν το παιδί σας φαίνεται να πιπιλάει τους αντίχειρές του μόνο όταν είναι ξαπλωμένο ή κοιμάται, μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με την αναπνοή και τους αεραγωγούς του.

Είναι σημαντικό να φέρετε παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα τόσο στον οδοντίατρο του παιδιού σας όσο και στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, σε περίπτωση τυχόν υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων.

Πόσο διαρκεί το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Τα παιδιά συνήθως σταματούν το πιπίλισμα του αντίχειρα μόνα τους, συχνά πριν κλείσουν το πρώτο έτος. Αλλά μπορεί να διαρκέσει μέχρι την ηλικία των 4 ετών για ορισμένα παιδιά.

Δείτε Επίσης

Και πάλι, το πιπίλισμα του αντίχειρα πρέπει να περιορίζεται σε ηλικία μεταξύ 2 και 4 ετών.

Όταν το πιπίλισμα του αντίχειρα γίνεται πρόβλημα

Το πιπίλισμα του αντίχειρα δεν θεωρείται μη φυσιολογικό πριν από το 2ο χρόνο. «Μόλις φτάσετε στον 4ο, υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ευθυγράμμιση των δοντιών, τον ουρανίσκο, τα προβλήματα ομιλίας, τη μετατόπιση του πηγουνιού που οδηγεί σε υπερβολικό δάγκωμα και άλλα οδοντικά προβλήματα.

Όλα τα παιδιά γεννιούνται με μαλακά κόκκαλα που σκληραίνουν καθώς μεγαλώνουν, αλλά στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, αυτά τα οστά γίνονται πιο σκληρά, πράγμα που σημαίνει ότι το παρατεταμένο πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί να καταστρέψει την ανατομία του παιδιού σας.

Είναι σημαντικό να πηγαίνετε τα παιδιά σε έναν παιδοδοντίατρο γύρω στα πρώτα τους γενέθλια για να λυθούν έγκαιρα τυχόν θέματα. Στην πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη σε ηλικία 1 ετών θα μάθετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του πιπιλίσματος.

Ενώ συνιστάται να πάτε στον οδοντίατρο με το παιδί σας σε ηλικία 1 ετών, γίνεται απαραίτητο από την ηλικία των 3 ετών.

Λάβετε υπόψη ότι το πιπίλισμα του αντίχειρα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χέρια ενός παιδιού. Εάν αρχίσετε να βλέπετε κάλους στον αντίχειρα ή τα δάχτυλα του παιδιού σας, θα πρέπει να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η βλάβη των νυχιών μπορεί να συμβεί και με έντονο και παρατεταμένο πιπίλισμα.

Σημαντικό είναι να σημειωθούν επίσης τα κοινωνικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από ένα παιδί που πιπιλάει τον αντίχειρά του σε μεγαλύτερη ηλικία. Μπορούν να γίνουν στόχοι εκφοβισμού, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση.

Πότε πρέπει να επέμβουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία των παιδιών να πιπιλίζουν τους αντίχειρές τους είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι ακριβώς όταν γίνεται υπερβολικό ή συνηθισμένο που πρέπει να παρεμβαίνουν, ειδικά μετά την ηλικία των 4 ετών.

Ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ωστόσο, φροντίστε να αναφέρετε το πιπίλισμα του αντίχειρα στην επίσκεψη στον οδοντίατρο του παιδιού σας.

Εάν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την μετατόπιση των δοντιών, το υπερβολικό δάγκωμα, την ανάπτυξη του ουρανίσκου ή τον μυϊκό τόνο, ένας παιδοδοντίατρος θα είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει με περιβαλλοντικές, ορθοδοντικές και αναπνευστικές εκτιμήσεις.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top