TOP

«Το παλάτι του ήλιου», το υπέροχο βιβλίο της Μαρίας Παπανικολάου

Ένα εξαιρετικό παραμύθι σε εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου από τις εκδ. Καλέντης

Το καλοκαίρι έχει πολλές αγαπημένες λέξεις που συνθέτουν το λεξιλόγιό του. Μία από αυτές, στο άκουσμα της οποίας, το μυαλό μας πλάθει απίθανες θερινές εικόνες, είναι η άμμος. Η άμμος θα μπορούσε να είναι κι ένα από τα δομικά συστατικά αυτής της υπέροχης ιστορίας, που μας ενθουσίασε η ανάγνωσή της και μοιραζόμαστε μαζί σας τις σκέψεις που μας δημιούργησε.

Πέρα από τη γαλάζια θάλασσα υπάρχει μια χώρα με ξανθούς αμμόλοφους, κι εκεί υπάρχει και το Παλάτι του Ήλιου.

Σε αυτή τη χώρα βασιλιάς ήταν ο Σόλο, που είχε για μονάκριβη κόρη τη Σολέτα, η οποία ήταν γελαστή και πάντα ευγενική.

Ο βασιλιάς ήταν καλός και δίκαιος και είχε για συμβούλους του 3 σοφούς για να τον βοηθάνε και να τον συμβουλεύουν στα καθήκοντά του.

Δουλειά των σοφών ήταν να μελετάνε συνέχεια και να γίνονται όλο και πιο σοφοί για να είναι όσο μπορούσαν περισσότερο χρήσιμοι στο βασιλιά αλλά και στη χώρα τους.

Ο καιρός κυλούσε ειρηνικά στο φωτεινό αυτό βασίλειο αλλά ο βασιλιάς μεγάλωνε κι ένιωθε τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν και τον χρόνο του να τελειώνει. Φώναξε τους σοφούς του και τους είπε ότι η επιθυμία του ήταν μετά από εκείνον να αναλάμβανε χρέη βασίλισσας η κόρη του, αφού ωστόσο διεκπεραίωνε με επιτυχία μια αποστολή που θα της έβαζε εκείνος.

Οι σοφοί παραξενεύτηκαν με τους όρους του βασιλιά αλλά εκείνος τους εξήγησε ότι η δοκιμασία θα γινόταν προκειμένου η κόρη του να αποδείξει την αξία της.

Όταν πέθανε ο βασιλιάς η Σολέτα έμαθε τον όρο που είχε αφήσει ο μπαμπάς της ως προϋπόθεση για να γίνει βασίλισσα. Κι όσο κι αν στεναχωρήθηκε με αυτή του την τελευταία επιθυμία δεν μπορούσε παρά να τη σεβαστεί.

Ο όρος λοιπόν ήταν ένας γρίφος: «Όποιος βασιλιάς θε να γενεί πρέπει στα δύσκολα άκρη να βρει και το παλάτι μας το ακριβό να κάνει μια νύχτα να λάμπει σαν τον ήλιο τον χρυσό!!! Όταν ο γρίφος λυθεί, τότε η κόρη μου βασίλισσα να γενεί! Μα αν δεν λυθεί, τούτο το βασίλειο νέο βασιλιά πρέπει να βρει»…

Η Βασίλισσα είχε τρεις ευκαιρίες – για 3 συνεχόμενες χρονιές τη μέρα των γενεθλίων της έπρεπε να βρει τρόπο να κάνει το βασίλειό της μέσα στη νύχτα να λάμψει τόσο σαν να το φωτίζει ο ήλιος.

Αλλά πώς να γίνει η νύχτα μέρα και πώς το φως της μέρας να πλημμυρίσει το σκοτάδι της νύχτας και να φωτίσει το βασίλειο από άκρη σε άκρη.

Δύο χρονιές η Σολέτα σκεφτόταν μόνο αυτό, πώς να λύσει αυτόν τον δύσκολο γρίφο. Και τις δύο φορές έφτασε πολύ κοντά στο να τα καταφέρει κι όντως σχεδόν τα κατάφερε – αλλά η επιτυχία ήταν στιγμιαία.

Την τρίτη χρονιά η Σολέτα κατάλαβε πως από τον ζήλο της να λύσει τον γρίφο και να γίνει βασίλισσα είχε παραμελήσει τους ανθρώπους της χώρας της. Κι όλοι είχαν κι από ένα παράπονο… Τότε συνειδητοποίησε ότι θα δινόταν ολοκληρωτικά στο να βοηθήσει τη χώρα της και να κερδίσει τον χρόνο που έχασε παρά να συνεχίσει να νοιάζεται μόνο για το αίνιγμα.

Πράγματι σε λίγο καιρό κανείς δεν είχε πια παράπονα μαζί της κι εκείνη χρησιμοποιούσε τη σοφία της για να λύνει τα προβλήματα του λαού της. Όμως πλησίαζαν τα γενέθλιά της και οι 3 σοφοί ανησυχούσαν για το αν θα έλυνε επιτέλους τον γρίφο – τότε σκέφτηκαν ότι αφού ο λαός αγαπούσε τη Σολέτα και δεν θα ήθελαν να τη στερηθούν να τη βοηθήσουν όλοι μαζί στη λύση.

Ένα εξαιρετικό παραμύθι για τη δύναμη της πίστης, της προσήλωσης στην προσπάθεια, στο πείσμα, στην εστίαση στον στόχο αλλά και στην αγάπη για τον άνθρωπο, για το κοινό καλό, για τη δικαιοσύνη, την ευαισθησία και την ενσυναίσθηση.

Ένα βιβλίο που σε κερδίζει για την πλοκή, τους χαρακτήρες του, την εξέλιξη της ιστορίας και τα δυνατά του μνήματα.

Με μια ολοζώντανη, φωτεινή και εντελώς παραμυθένια εικονογράφηση από τη Σάντρα Ελευθερίου οι λέξεις και η ιστορία της Μαρίας Παπανικολάου παρουσιάζεται με τον πιο όμορφο αποτέλεσμα σε ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει μικρούς αλλά και πιο μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες.

Ένα παραμύθι μες στο φως – για το φως των ανθρώπων και τον ήλιο της αγάπης που δεν δύει ποτέ αλλά είναι συνέχεια ολοφώτιστος μέσα στην ψυχή μας.

 

 «Το παλάτι του ήλιου», της Μαρίας Παπανικολάου, σε εικονογράφηση Σάντρα Ελευθερίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντης.

Καταχώρησε Σχόλιο