Now Reading
Το να στολίζoυμε νωρίς το σπίτι για τα Χριστούγεννα μας κάνει καλό

Το να στολίζoυμε νωρίς το σπίτι για τα Χριστούγεννα μας κάνει καλό

Το βεβαιώνει κι η επιστήμη – οπότε μπαίνουμε σε χριστουγεννιάτικη διάθεση

Αν είσαι από αυτούς που μετράνε τις μέρες για τα Χριστούγεννα ήδη από το καλοκαίρι, να ξέρεις ότι δεν ανήκεις στη μειοψηφία – τώρα όμως θα νιώσεις και λίγο ακόμα καλύτερα και απόλυτα δικαιολογημένος. Το να διακοσμείς και να στολίζεις το σπίτι σας για τα Χριστούγεννα μήνες πριν από τις διακοπές – μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένο άτομο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Το εορταστικό ντεκόρ των αιθουσών είναι τονωτικό γιατί τείνει να προκαλεί ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κοινωνικοί, δείχνουν ειδικοί και μελέτες.

Όταν βάζεις στολίδια, σκέφτεσαι πιο ευτυχισμένες στιγμές, στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους και τις οικογενειακές παραδόσεις που ασχολήθηκες, δηλώνουν οι ψυχοθεραπευτές. Η σκέψη αυτών των ευτυχισμένων αναμνήσεων προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα, τονίζουν. Μια δόση νοσταλγίας διακοπών ενθαρρύνει επίσης το δόσιμο και την καλοσύνη, τα οποία και τα δύο είναι ενισχυτικά της θετικής διάθεσης, εξηγούν.

Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι ο αλτρουισμός αυξάνεται τον μήνα Δεκέμβριο και καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να δίνουν περισσότερα και να δωρίζουν περισσότερα, αυτό τους κάνει και πιο ευτυχισμένους. Το αίσθημα προσφοράς αλλά και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά κι έτσι θέλουν να αρχίσουν να γιορτάζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η χρονική μεταφορά και η παράταση της πιο υπέροχης εποχής του χρόνου μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν περισσότερο με τους γείτονές τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Environmental Psychology. Οι κάτοικοι που διακοσμούν τα Χριστούγεννα αλλά έχουν λίγους φίλους στην πολυκατοικία του μπορεί να χρησιμοποιούν τις διακοσμήσεις και άλλα εορταστικά στοιχεία ως τρόπο επικοινωνίας της προσβασιμότητάς τους σε γείτονες», λέει η μελέτη. Τα άτομα με εορταστικά σπίτια θεωρούνται «πιο φιλικά» και «ανοιχτά», σημειώνει επίσης η έρευνα.

Δείτε Επίσης

Οι φουσκωτοί Άγιοι Βασίληδες, τα στεφάνια και τα χριστουγεννιάτικα φώτα είναι επίσης ένα εύκολο σημείο για συζήτηση. «Οι χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πιο θετικές συνομιλίες και είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε μια συζήτηση», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, «Βοηθά στην οικοδόμηση της αίσθησης της κοινότητας και του ανήκειν». Αλλά για μερικούς ανθρώπους, οι διακοσμήσεις δεν προκαλούν αισθήματα χαράς, προειδοποίησε. «Για μερικούς ανθρώπους είναι γλυκόπικρο, αν τα μέλη της οικογένειας δεν είναι πλέον εδώ»,είπε. «Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας τρόπος σύνδεσης».

Στην εποχή της πανδημίας και της κοινωνικής απομόνωσης το να στολίσουμε από τώρα το σπίτι είναι κάτι παραπάνω από μια ανάγκη σύνδεσης, είναι πάνω απ’ όλα η ανάγκη μας να πιστέψουμε ότι έχουμε ακόμα ένα μερίδιο ελέγχου σε αυτά που ζούμε. Ό,τι παρά τα μέτρα, τις αλλαγές, τους περιορισμούς, μπορούμε στο σπίτι μας να διατηρούμε το αίσθημα αγάπης, θαλπωρής και οικογενειακής γαλήνης.

Φέτος, ας φτιάξουμε δικά μας στολίδια και ας προσφέρουμε περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και είναι λιγότερο προνομιούχοι από εμάς. Βάλτε και τα παιδιά σε αυτή τη διαδικασία, για να ξεκουράσουν το μυαλό τους από την τηλεκπαίδευση μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικες κατασκευές, γλυκά, κάρτες που θα τα μοιράσετε (με ασφάλεια) σε αγαπημένους σας ανθρώπους ή σε όσους τα έχουν ανάγκη. Γιατί, άλλωστε, δεν υπάρχει μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο στολίδι από τη γενναιοδωρία και την αγάπη!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top