Now Reading
Το κρυφτό των γιγάντων

Το κρυφτό των γιγάντων

Ένα πρωτότυπο παιχνίδι τέχνης και ανακάλυψης έχει στηθεί στα δάση της Κοπεγχάγης

Τι κοινό έχει ο Teddy Friendly, ο Oscar Under The Bridge, ο Sleeping Luis, ο Little Tilde, ο Thomas On The Mountain και η Hill Top Trine; Είναι οι έξι ξεχασμένοι γίγαντες (The Six Forgotten Giants) που περιμένουν να τους ανακαλύψουν κρυμμένοι σε δασικές περιοχές της δυτικής Κοπεγχάγης όπως οι Rødovre, Hvidovre, Vallensbæk, Ishøj, Albertslund και Høje Taastrup. Δημιουργός τους, ο καλλιτέχνης Thomas Dambo χρησιμοποίησε για την κατασκευή τους ανακυκλωμένη ξυλεία και την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών. Στόχος του έργου αυτού είναι η τέχνη να βγει έξω από τα μουσεία και τις αίθουσες των γκαλερί, να γίνει ένα με τη φύση και να ενσωματωθεί ως ένα φυσικό κι αναπόσπαστο κομμάτι του περιβάλλοντος.

Στους επισκέπτες της Δανίας δίνονται χάρτες και υπάρχει ένα ολόκληρο στημένο παιχνίδι χαμένου θησαυρού ή κρυφτού που τους ενθαρρύνει να πάρουν μέρος, να τους ψάξουν και να τους εντοπίσουν και τους έξι αυτούς –πραγματικά εντυπωσιακούς– γίγαντες. Υπάρχει ένας ειδικός χάρτης αλλά και πολλά διασκορπισμένα στοιχεία, τα οποία λειτουργούν ως κομμάτια παζλ που όταν οι επισκέπτες τα ενώσουν καταφέρνουν να βρεθούν μπροστά στους ξύλινους γίγαντες.

Καθένας τους βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον, κατασκευασμένοι έτσι ώστε κάποιοι μπορούν να δίνουν τη δυνατότητα να τους σκαρφαλώσει κανείς ή να περπατήσει πάνω τους, κάποιοι λειτουργούν ως φυσικό καταφύγιο, ένας άλλος ως γέφυρα στην ακτή ενός ποταμού, ενώ ένας άλλος έχει 28 διαμορφωμένες φωλιές πουλιών όπου τα πτηνά μπορούν να βρουν τροφή.

Όσοι πάρουν μέρος σε αυτό το παιχνίδι ανακάλυψης δεν βρίσκουν μόνο τους κρυμμένους γίγαντες αλλά ανακαλύπτουν ξανά την ομορφιά της φύσης, νιώθουν πώς είναι να γίνεσαι ένα με αυτή, να ξαναβρίσκουν τη σοφία και τη μαγεία του δάσους.  Τα ονόματα των γιγάντων δόθηκαν προς τιμή των εθελοντών που βοήθησαν στην κατασκευή τους κι αποτελούν ένα από τα κεφάλαια «της μεγάλης ιστορίας των μικρών ανθρώπων και των γιγαντιαίων πλασμάτων». Μέχρι στιγμής τα έργα μοιάζουν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον και ο καλλιτέχνης δημιουργός τους έχει δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη θέση τους αυτή όσο είναι προστατευμένα και ασφαλή. Μέχρι στιγμής πάντως τόσο οι ντόπιοι όσο και οι ταξιδιώτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου που καταφθάνουν για να τους επισκεφτούν μόνο θαυμασμό και σεβασμό τους δείχνουν! Με δέος για το πρωτόγονο κομμάτι του ανθρώπου που συνεχίζει να μας ενώνει σαν ρίζα με τη γη, τους μύθους και της παραδόσεις της.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες για το πρότζεκτ αυτό θα βρείτε στη σελίδα του δημιουργού του: Thomas Dambo

(οι φωτογραφίες του άρθρου είναι του ίδιου του καλλιτέχνη Thomas Dambo)

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top