Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε το παιδί σας από την ατελείωτη σειρά μικροβίων και ιών που συναντά; Όλοι μπαίνουμε σε αυτόν τον κόσμο με ένα άπειρο ανοσοποιητικό σύστημα. Σιγά-σιγά, τα παιδιά ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα παλεύοντας με μια συνεχιζόμενη σειρά μικροβίων, ιών και άλλων οργανισμών – γι’ αυτό πολλοί παιδίατροι θεωρούν φυσιολογικά έξι έως οκτώ κρυολογήματα, περιστατικά γρίπης ή ωτίτιδες το χρόνο.
Ωστόσο, ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να χρησιμεύσουν ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού για τα παιδιά – βοηθώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τα παθογόνα και έτσι να τα διευκολύνουν να αναρρώσουν πιο γρήγορα. Ορισμένες στρατηγικές περιλαμβάνουν την κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, τον αρκετό ύπνο και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.
Πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας
Προσφέρετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Όταν τα μικρόβια χτυπούν, ψάξτε για πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, πράσινα φασόλια, πορτοκάλια και φράουλες. Τα λαμπερά υλικά περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία είναι φυτοθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί να αυξήσουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και ιντερφερόνης, ένα αντίσωμα που καλύπτει τις κυτταρικές επιφάνειες, εμποδίζοντας τους ιούς. Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά μπορεί επίσης να προστατεύσει από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί σας να τρώει πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Ενισχύστε τον χρόνο ύπνου
Η στέρηση ύπνου μπορεί να κάνει τους ενήλικες πιο επιρρεπείς σε ασθένειες μειώνοντας τα φυσικά φονικά κύτταρα, τα όπλα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στα μικρόβια και τα καρκινικά κύτταρα. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Τα παιδιά στον παιδικό σταθμό διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για στέρηση ύπνου, επειδή όλη η δραστηριότητα μπορεί να τους δυσκολέψει τον υπνάκο. Φροντίστε να ελέγξετε ξανά την πολιτική του ύπνου του παιδικού σας σταθμού και, εάν χρειάζεται, αφήστε το παιδί σας να κοιμηθεί νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεται αρκετά.
Πόσο ύπνο λοιπόν χρειάζονται τα παιδιά; Ένα βρέφος μπορεί να χρειάζεται έως και 16 ώρες κάθε μέρα, τα νήπια θα πρέπει να έχουν 11 έως 14 ώρες και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας χρειάζονται 10 έως 13 ώρες. Αν το παιδί σας δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να το βάλετε για ύπνο νωρίτερα.
Θηλάστε το μωρό σας
Το μητρικό γάλα περιέχει υπερτροφοδοτημένα αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια που ενισχύουν την ανοσία. Η νοσηλευτική προστατεύει από μολύνσεις αυτιών, αλλεργίες, διάρροια, πνευμονία, μηνιγγίτιδα, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να ενισχύσει την εγκεφαλική δύναμη του μωρού σας και να το προστατεύσει από τον ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, τη νόσο του Crohn, την κολίτιδα και ορισμένες μορφές καρκίνου αργότερα στη ζωή. Το πρωτόγαλα, το λεπτό κίτρινο «προ-γάλα» που ρέει από τους μαστούς τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντισώματα που καταπολεμούν τις ασθένειες.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά στους γονείς να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Εάν αυτή η δέσμευση δεν είναι ρεαλιστική, στοχεύστε να θηλάσετε τουλάχιστον τους πρώτους δύο έως τρεις μήνες, προκειμένου να συμπληρώσετε την ανοσία που έλαβε το μωρό σας στη μήτρα. (Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να ταΐζετε το βρέφος σας με φόρμουλα και ένα καλά ταϊσμένο μωρό είναι πάντα το πιο υγιές!)
Ασκηθείτε ως οικογένεια
Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση αυξάνει τον αριθμό των φυσικών φονικών κυττάρων στους ενήλικες – και η τακτική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Για να εμφυσήσετε στα παιδιά σας μια δια βίου συνήθεια γυμναστικής, γίνετε καλό πρότυπο. «Ασκηθείτε μαζί τους αντί απλώς να τα παροτρύνετε να βγουν έξω και να παίξουν», λέει η Renee Stucky, Ph.D., κλινική ψυχολόγος στην Κολούμπια του Μιζούρι. Οι διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ποδηλασία, πεζοπορία, πατινάζ, μπάσκετ και τένις.
Προφυλάξτε από την εξάπλωση μικροβίων
Η μείωση των μικροβίων δεν ενισχύει τεχνικά την ανοσία, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το άγχος στο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας—αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν το παιδί σας έχει άλλες ιατρικές καταστάσεις ή ειδικές ανάγκες που απαιτούν από αυτό το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί με άλλους τρόπους.
Μία από τις απλούστερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές είναι να φροντίσετε τα παιδιά σας να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι. Θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και μετά το παιχνίδι έξω, το χειρισμό κατοικίδιων ζώων, το φύσημα της μύτης τους, τη χρήση του μπάνιου και την άφιξη στο σπίτι από τον παιδικό σταθμό. Όταν είστε έξω, να έχετε μαζί σας μαντηλάκια μιας χρήσης για γρήγορους καθαρισμούς. (Το τρίψιμο των χεριών σας με τα μαντηλάκια θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα μικρόβια ακόμα κι αν δεν μπορείτε να κάνετε ένα πλήρες πλύσιμο χεριών.) Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν τη συνήθεια του πλυσίματος χεριών στο σπίτι, αφήστε τα να διαλέξουν τις δικές τους πολύχρωμες πετσέτες χεριών και σαπούνι σε διασκεδαστικά σχήματα και αρώματα. Οι αυτόματοι διανομείς σαπουνιού χεριών είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος για να τους ενθουσιάσετε με το πλύσιμο των χεριών.
Μια άλλη βασική στρατηγική εξάλειψης μικροβίων: Εάν το παιδί σας αρρωστήσει, πετάξτε αμέσως την οδοντόβουρτσά του. Ένα παιδί δεν μπορεί να κολλήσει τον ίδιο ιό του κρυολογήματος ή της γρίπης δύο φορές, αλλά ο ιός μπορεί να μεταπηδήσει από οδοντόβουρτσα σε οδοντόβουρτσα, μολύνοντας άλλα μέλη της οικογένειας. Ωστόσο, εάν πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό, το παιδί σας μπορεί να μολυνθεί εκ νέου με τα ίδια μικρόβια που το αρρώστησαν στην αρχή. Σε αυτήν την περίπτωση, το να πετάξετε την οδοντόβουρτσα προστατεύει τόσο το παιδί σας όσο και την υπόλοιπη οικογένειά σας.
Μην τα εκθέτετε σε παθητικό κάπνισμα
Εάν εσείς ή κάποιος στο σπίτι σας καπνίζει, τότε είναι καλύτερο να το κόψετε. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 7.000 επιβλαβείς χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες μπορεί να ερεθίσουν ή να σκοτώσουν τα κύτταρα του σώματος. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στις βλαβερές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος επειδή αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό. Το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης ενός παιδιού είναι επίσης λιγότερο ανεπτυγμένο.
Εάν καπνίζετε ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι το άτμισμα έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία και στα παιδιά. Για παράδειγμα, το άτμισμα απελευθερώνει πιθανές καρκινογόνες ουσίες όπως οι νιτροζαμίνες, οι οποίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τα παιδιά. (Το άτμισμα είναι πολύ νέο για να γνωρίζουμε όλες τις πιθανές συνέπειες.)
Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο ενός παιδιού για SIDS, βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αυτιού και άσθμα. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοημοσύνη και τη νευρολογική ανάπτυξη. Εάν δεν μπορείτε απολύτως να κόψετε το κάπνισμα, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας καπνίζοντας μόνο έξω από το σπίτι. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλοί πόροι που μπορούν να βοηθήσουν, επομένως μην φοβάστε να μιλήσετε με έναν γιατρό για να λάβετε βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος.
Μην πιέζετε τον παιδίατρό σας για αντιβιοτικά
Μην παροτρύνετε τον παιδίατρό σας να γράψει μια συνταγή για ένα αντιβιοτικό όποτε το παιδί σας έχει κρυολόγημα, γρίπη ή πονόλαιμο, καθώς πιθανότατα δεν θα βοηθήσει με τις περισσότερες παιδικές ασθένειες. Τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια, αλλά η πλειονότητα των παιδικών ασθενειών προκαλούνται από ιούς.
Μελέτες δείχνουν, ωστόσο, ότι πολλοί παιδίατροι συνταγογραφούν αντιβιοτικά κάπως απρόθυμα μετά από προτροπή γονέων που πιστεύουν λανθασμένα ότι δεν μπορεί να βλάψει. Στην πραγματικότητα, μπορεί. Ως αποτέλεσμα, στελέχη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και μια απλή λοίμωξη του αυτιού είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί εάν προκαλείται από επίμονα βακτήρια που δεν ανταποκρίνονται στην τυπική θεραπεία. Κάθε φορά που ο παιδίατρος του παιδιού σας θέλει να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό, βεβαιωθείτε ότι δεν το συνταγογραφεί αποκλειστικά και μόνο επειδή πιστεύει ότι το θέλετε.
Μείνετε ενημερωμένοι για τους προτεινόμενους εμβολιασμούς
Η ενημέρωση σχετικά με τους συνιστώμενους παιδικούς εμβολιασμούς του παιδιού σας μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να παραμείνει έτοιμο να καταπολεμήσει επικίνδυνα παθογόνα όπως η μηνιγγίτιδα, η πολιομυελίτιδα και η ανεμοβλογιά. Οι εμβολιασμοί συνεργάζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας για να το διδάξουν να αναγνωρίζει ορισμένα βακτήρια και ιούς που μπορεί να συναντήσει, ώστε να είναι έτοιμο να τα καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά.
Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με τους εμβολιασμούς, μιλήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε έναν παιδίατρο τον οποίο μπορείτε να εμπιστευτείτε, ο οποίος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις σας – δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να ντρέπεστε να κάνετε συζητήσεις όταν πρόκειται για την υγεία του παιδιού σας. Ο παιδίατρος του παιδιού σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργούν οι εμβολιασμοί, ποιοι εμβολιασμοί είναι σημαντικοί για το παιδί σας και να σας υποδείξει πόρους που μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Και μην ξεχνάτε να ενημερώνεστε μόνοι σας για τους εμβολιασμούς, γιατί ένα υγιές παιδί ξεκινάει σίγουρα με έναν υγιή γονιό!