Now Reading
Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις φέτος τις γιορτές είναι ένα βιβλίο

Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις φέτος τις γιορτές είναι ένα βιβλίο

Μυήστε τα παιδιά στη μαγεία της ανάγνωσης και απολαύστε υπέροχες γιορτές

Στην τεχνολογικά αναπτυγμένη εποχή που ζούμε, το καλύτερο και πιο διαχρονικό δώρο που μπορείτε να κάνετε τις φετινές γιορτές σε ένα παιδί, οποιασδήποτε ηλικίας, είναι ένα βιβλίο, το οποίο θα το διασκεδάσει, θα το ταξιδέψει, θα του κρατήσει συντροφιά, αλλά και θα το βοηθήσει να διατηρήσει τη φαντασία του ζωντανή όσο μεγαλώνει. Γιατί αν ένα παιδί μάθει από μικρή ηλικία να αγαπάει το διάβασμα, τα οφέλη που θα αποκομίσει μακροπρόθεσμα θα είναι πολλά και σημαντικά.

Δυνατή φαντασία

Δεν υπάρχει βιβλίο που να μη συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών, μια και μιλάμε για ήρωες, ιστορίες, μυθοπλασία και ταξίδια του νου πέρα από κάθε λογική, όπου όλα είναι επιτρεπτά. Τα παιδιά, μαθαίνοντας αργότερα να χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό της φαντασίας, καταλαβαίνουν πως έχουν ένα χρήσιμο όπλο στα χέρια τους, καθώς μπορούν να ζωντανέψουν στο μυαλό τους χωρίς περιορισμούς οτιδήποτε θέλουν.

Ανάπτυξη δεσμών

Τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά και τους γονείς τους να ανοιχτούν και να αναπτύξουν δυνατούς δεσμούς τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλους ανθρώπους. Παράλληλα αναπτύσσουν και την ικανότητα της ενσυναίσθησης, καθώς μπαίνουν στη θέση των ηρώων, κατανοώντας ποικίλα συναισθήματα.

Γνωστικές δεξιότητες

Χάρη στα βιβλία τα παιδιά πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και αποκτούν σημαντικές γνώσεις, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η μνήμη τους, καθώς και οι δεξιότητές τους στην παραγωγή γραπτού λόγου. Με έμμεσο τρόπο, ένα βιβλίο μπορεί να διδάξει σημαντικές έννοιες σε ένα παιδί, όπως, για παράδειγμα, τη διαφορετικότητα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να το βοηθήσει να διαχειριστεί δύσκολα ζητήματα, όπως το διαζύγιο ή την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Επιπλέον, μέσα από τα βιβλία οι μικροί και οι νεαροί αναγνώστες μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με μεγαλύτερη ευκολία.

 

Αυτοπεποίθηση

Ας μην ξεχνάμε ότι τα βιβλία βοηθούν τα παιδιά να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους, αλλά και να σχηματίσουν τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο. Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην τόνωση της αυτοπεποίθησής τους αλλά και στη βελτίωση της αυτοεικόνας τους.

Καλύτερος ύπνος

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην «Telegraph», το διάβασμα αποτελεί μια καλή τεχνική χαλάρωσης και περιορισμού του στρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το μυαλό των αναγνωστών, μεταξύ αυτών και των παιδιών, ταξιδεύει και δραπετεύει από την καθημερινή ρουτίνα. Αν λοιπόν τα παιδιά από μικρή ηλικία έχουν συνηθίσει να τους διαβάζουν παραμύθια πριν από τον βραδινό ύπνο, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσουν αυτή τη ρουτίνα καθώς τα χαλαρώνει, μειώνει το άγχος και τονώνει το αίσθημα ασφάλειας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και με αφορμή τις γιορτές που πλησιάζουν, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι τα βιβλία αποτελούν το ιδανικό δώρο για όλους, πόσο μάλλον για τα παιδιά, σε όποια ηλικιακή ομάδα κι αν ανήκουν. Παρακάτω θα βρείτε ενδιαφέρουσες προτάσεις για βιβλία που μπορείτε να χαρίσετε σε παιδιά κάθε ηλικίας, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να αγαπήσουν το διάβασμα, να αποκτήσουν γνώσεις για τον κόσμο, να προβληματιστούν, αλλά και να νιώσουν δυνατά συναισθήματα, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους.

Eμείς οι ασταμάτητοι: Πώς κατακτήσαμε τον κόσμο

Από τις σαβάνες της Αφρικής μέχρι τους πάγους της Γροιλανδίας, οι άνθρωποι είναι οι κυρίαρχοι του πλανήτη Γη. Πώς όμως γίναμε τόσο ισχυροί; Το βιβλίο αυτό αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν μια υπερδύναμη που την έχουν χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσουν παράξενα και μυστηριώδη πράγματα – από φαντάσματα και πνεύματα μέχρι κυβερνήσεις και εταιρείες.

Πρόκειται για την ιστορία της ανθρωπότητας όπως δεν την έχετε ξανακούσει ποτέ, με νάνους, γιγάντια φίδια, το Μεγάλο Πνεύμα του Λιονταριού που ζει πάνω απ’ τα σύννεφα και το δάχτυλο ενός παιδιού που έζησε 50.000 χρόνια πριν και αποκαλύπτει τα μυστήρια της καταγωγής του ανθρώπου. Σε αυτό το συναρπαστικό βιβλίο, ο Γιουβάλ Νώε Χαράρι, συγγραφέας του μπεστ σέλερ Sapiens, απευθύνεται με το μοναδικό του στιλ σε ένα εντελώς νέο κοινό. Μια επική και αληθινή ιστορία, κατάλληλη για αναγνώστες από 9 έως 99 ετών.

Ένα δώρο για σένα

Η Αμερικανίδα συγγραφέας και εικονογράφος Έμιλι Γουίνφιλντ Μάρτιν μοιράζεται μαζί μας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσφέρουμε και να εκφράσουμε την αγάπη μας. Σαν ένα δώρο, οι καθημερινές στιγμές της ζωής είναι πολύτιμες: τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα πράγματα κρύβουν ένα θαύμα. Από ένα φτερό μέχρι μια αγκαλιά ή ένα ηλιοβασίλεμα, το βιβλίο αυτό αποτυπώνει στις σελίδες του ένα σωρό δώρα, για να θυμίσει στον αναγνώστη πόσο τον αγαπούν και πόσο εκπληκτικός είναι ο κόσμος που μοιραζόμαστε.

Δείτε Επίσης

Το φαρδύ πουλόβερ

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων και ο κύριος Αρκούδος βρίσκει στη σοφίτα ένα πουλόβερ της γιαγιάς του. Το πουλόβερ όμως είναι πολύ φαρδύ… Έτσι, το κόβει στα μέτρα του και τα κομμάτια που περισσεύουν τα χαρίζει στη γειτόνισσά του. Τι μπορεί να συμβεί όταν το μαλλί αλλάζει χέρια και ζεσταίνει το σώμα και την ψυχή όσων το μοιράζονται; Ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο βιβλίο για την αξία της φιλίας και της αλληλεγγύης, αλλά και για τα οφέλη της επαναχρησιμοποίησης.

Γίνε δέντρο!

Σ’ αυτό το εκπληκτικό βιβλίο, που αποτελεί έναν ύμνο στα πιο υπέροχα δημιουργήματα της φύσης, η συγγραφέας Μαρία Τζανφεράρι και η εικονογράφος Φελιτσιτά Σάλα μάς συγκρίνουν με τα δέντρα, μας δείχνουν την ομορφιά και το μεγαλείο τους και μας επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους τα δέντρα μπορούν να μας εμπνεύσουν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μια λυρική και υπέροχα εικονογραφημένη ματιά στο μεγαλείο των δέντρων – και σε όσα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να μάθουμε από αυτά.

Ο κόσμος της Σοφίας 1: Η φιλοσοφία από τον Σωκράτη στον Γαλιλαίο

Τριάντα και πλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομότιτλου φιλοσοφικού μυθιστορήματος του Νορβηγού Γιοστέιν Γκάαρντερ, που μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, η μεταφορά του σε κόμικ είναι η τέλεια ευκαιρία για να ανακαλύψουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες της εποχής μας όλες τις σημαντικές φιλοσοφικές ιδέες από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα, χάρη σε μια Σοφία (εκδοχή-2022), που επικοινωνεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, καταπολεμά τον μισογυνισμό και αγωνίζεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Όσοι και όσες είχαν διαβάσει τον Κόσμο της Σοφίας στην εφηβεία τους (όπως οι δημιουργοί και οι επιμελητές αυτής της εικονογραφημένης έκδοσης) θα το ανακαλύψουν ξανά σε αυτή τη νέα μορφή.

Φτιάξτε τη μαγική γωνιά της ανάγνωσης

Διαμορφώστε μια γωνιά όπου το παιδί θα ξέρει ότι θα βρίσκει τα βιβλία που αγαπάει είτε για να τα ξεφυλλίσει και διαβάσει μόνο του, καθισμένο κάπου άνετα (ή στην αγκαλιά σας) και με τον απαραίτητο φωτισμό, είτε για να πάρει ιδέες για δραστηριότητες και δημιουργίες. Μαζί με τα βιβλία φροντίστε να έχει στη διάθεσή σου χαρτιά, χρώματα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ζωγραφίσει θέματα που του ενέπνευσε η ανάγνωση του βιβλίου, αλλά και αγαπημένα του παιχνίδια με τα οποία μπορεί να συνεχίσει τις ιστορίες που διάβασε ή να φτιάξει δικές του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top