3 φράσεις για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών - Childit
Now Reading
3 φράσεις για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

3 φράσεις για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Τι συμβουλεύει μαμά κι ερευνήτρια Συναισθηματικής Νοημοσύνης του Χάρβαρντ

Όταν οι μέρες μας είναι γεμάτες με τόσα στρεσογόνα και ερεθίσματα, ειδικά από τις οθόνες παντού γύρω μας, συχνά νιώθουμε ότι όλοι δεν έχουν χρόνο και υπομονή, ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι. Μπορεί να είναι δύσκολο να εμπλακείτε πλήρως και αληθινά μεταξύ σας.

Ως ερευνήτρια EQ που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ και μητέρα τριών παιδιών, η Δρ Jenny Woo καταλαβαίνει τόσο από την επαγγελματική της εμπειρία όσο και από τους προσωπικούς της αγώνες πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να μεγαλώνεις συναισθηματικά έξυπνα παιδιά αυτή τη στιγμή, ειδικά όταν η προσοχή μας είναι τόσο διασπασμένη.

Έχοντας αυτό κατά νου, πριν από έξι χρόνια, δημιούργησε μια σειρά παιχνίδια καρτών στο Amazon για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν «δεξιότητες», όπως η συναισθηματική νοημοσύνη και η κριτική σκέψη με διασκεδαστικό και προσιτό τρόπο.

Είναι πολύ σημαντικό για εκείνη να μοιράζεται αυτά που έμαθε για το πώς να υποστηρίξει καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών και των εαυτών μας. Εδώ είναι τρεις φράσεις που λέω στα παιδιά της για να τα βοηθήσει να γίνουν πιο συναισθηματικά έξυπνα

 «Πώς θα περιέγραφες αυτό το συναίσθημα;»

Όταν τα παιδιά εκνευρίζονται, είναι συχνά επειδή δεν έχουν τη γλώσσα και τις δεξιότητες για να εκφραστούν. Εναπόκειται σε εμάς να τα βοηθήσουμε να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους παιδεία για να κατανοήσουν καλύτερα και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Ένα παιδί μπορεί να πει ότι είναι «λυπημένο» ενώ στην πραγματικότητα νιώθει μοναξιά, ντροπή ή παρεξηγημένο. Εξοπλίζοντας τα παιδιά με πιο συγκεκριμένες λέξεις όπως «απογοητευμένο», «ανήσυχο» ή «νευρικό», τους δίνουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.

Οι γονείς μπορούν να ενσωματώσουν συναισθηματικό λεξιλόγιο στην καθημερινότητά τους για να ενισχύσουν την αυτογνωσία και την κοινωνική επίγνωση των παιδιών με μερικούς διαφορετικούς τρόπους:

Ενώ ακούτε ή τραγουδάτε ένα τραγούδι, περιγράψτε τα συναισθήματα που σας προκαλεί το τραγούδι.

Όταν παρακολουθείτε μαζί μια τηλεοπτική εκπομπή, συζητήστε για τα πιθανά συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένας χαρακτήρας – και πώς θα νιώθατε στην ίδια κατάσταση.

Προς το τέλος της ημέρας, συζητήστε για τα συναισθήματα που βιώσατε εκείνη την ημέρα.

Το μεγαλύτερο λάθος που παρατηρεί είναι όταν οι γονείς χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα ως «καλά» ή «κακά». Αντί να φαίνεται ότι κρίνουν ένα συναίσθημα, οι γονείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τι αποκαλύπτει το συναίσθημα για τις αξίες και τις ανάγκες τους.

«Δεν είμαι στα καλύτερά μου σήμερα, και αυτό είναι εντάξει»

Ως γονείς, μπορεί συχνά να νιώθουμε πίεση να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κρύψουμε τα συναισθήματά μας, αλλά αυτό μπορεί να θέσει ένα μη ρεαλιστικό πρότυπο για τα παιδιά μας. Κατά ειρωνικό τρόπο, όσο περισσότερο καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σχόλια ή συμπεριφορές να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα φωνών.

Πρέπει να μοντελοποιούμε την υγιή συναισθηματική έκφραση μοιραζόμενοι τα συναισθήματά μας με τρόπους που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φορτώνουμε με τα προβλήματά μας, αλλά μάλλον δείχνουμε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουμε μια σειρά από συναισθήματα και να τα συζητάμε ανοιχτά.

Πρέπει να μοντελοποιούμε την υγιή συναισθηματική έκφραση μοιραζόμενοι τα συναισθήματά μας με τρόπους που μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά μας.

Για παράδειγμα, αν είμαστε ανήσυχοι επειδή έχουμε καθυστερήσει κάποιες υποχρεώσεις μας, αντί να κρύβουμε την ενοχή μας και να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη τίποτα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως μια διδακτική στιγμή για να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο συναίσθημα. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα «λάθη» σας και να κάνετε τα έξι βήματα για μια καλή συγγνώμη.

Όταν εργαζόμαστε ανοιχτά με τα δικά μας συναισθήματα, δείχνουμε στα παιδιά μας ότι είναι φυσιολογικό να έχουμε έντονα συναισθήματα – και πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για τις πράξεις μας και να επανορθώνουμε.

See Also

«Τα συναισθήματά σου είναι αληθινά και έγκυρα»

Πρέπει να προσέχουμε πώς αποδεχόμαστε ή απορρίπτουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας. Αποφύγετε να υποβαθμίσετε τις συναισθηματικές τους πληγές με απορριπτικές φράσεις όπως, «Ξεπέρασέ το» ή «Δεν είναι τίποτα σοβαρό». Για ένα παιδί, τα συναισθήματα είναι πολύ αληθινά και μπορεί να επηρεάζουν τα πάντα.

Σε όλα της τα εργαστήρια, τονίζει τη σημασία της αναγνώρισης των συναισθηματικών εμπειριών πρώτα και στη συνέχεια της μοντελοποίησης συναισθηματικών εκφράσεων. Αυτό υπενθυμίζει στα παιδιά ότι ενώ δεν μπορούν πάντα να ελέγξουν τι τους συμβαίνει, έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται σε επώδυνες καταστάσεις που προκαλούν άγχος.

Στην έρευνά της και στη δημιουργία του παιχνιδιού της με κάρτες, το 52 Essential Coping Skills for Kids, ανακάλυψε ότι τα συναισθηματικά έξυπνα και ανθεκτικά παιδιά παρουσιάζουν ένα ευρύτερο φάσμα δημιουργικών στρατηγικών αντιμετώπισης.

Ακολουθούν τρεις ασκήσεις αντιμετώπισης που προτείνει πάντα, για να βοηθήσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις:

Στείλτε το τα σύννεφα. Πάρτε μια αργή, βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας. Φανταστείτε να συγκεντρώνετε όλα τα δυσάρεστα συναισθήματά σας. Εκπνεύστε και φανταστείτε τον εαυτό σας να εκτοξεύει αυτά τα συναισθήματα σαν σύννεφα. Σκεφτείτε: «Εισπνεύστε ηρεμία, εκπνεύστε καταιγίδα».

Μεταμόρφωση με γέλιο. Όταν ανατριχιάζετε ξανά σκεπτόμενοι αυτό το ντροπιαστικό πράγμα που κάνατε, ανεβείτε επίπεδο προσθέτοντας ανόητες λεπτομέρειες. Μεταμορφώστε το σε μια μεγάλη παράλογη ιστορία και γελάστε με αυτή τη νέα, ανόητη εκδοχή.

Ομμ: Γνωρίζατε ότι το βουητό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας; Διάλεξε το αγαπημένο σας τραγούδι και μουρμουρίστε το μαζί. Νιώστε τους κραδασμούς να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα σας και το στρες να αρχίζει να εξαφανίζεται.

Η Δρ Jenny Woo είναι εκπαιδευτικός στο Χάρβαρντ, ερευνητής EQ και ιδρυτής/CEO του Mind Brain Emotion. Δημιούργησε μια σειρά εκπαίδευσης παιχνίδια καρτών και εργαλεία ψυχικής υγείας για να βοηθήσουν παιδιά και ενήλικες να αναπτύξουν ανθρώπινες δεξιότητες στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Τα βραβευμένα παιχνίδια καρτών της, οι 52 βασικές δεξιότητες σχέσεων, οι 52 βασικές κοινωνικές δεξιότητες και οι 52 βασικές δεξιότητες ζωής χρησιμοποιούνται σε 50+ χώρες. Ακολουθήστε την στο LinkedIn, στο YouTube και στο Instagram.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top