Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη - Childit
Now Reading
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέλασμα στην εγκυμοσύνη

Το μέλασμα, που ονομάζεται επίσης μάσκα της εγκυμοσύνης, είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερμελάγχρωση. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αίτια, τα συμπτώματα και εάν μπορείτε να το αποτρέψετε.

Το μέλασμα, που ονομάζεται επίσης μάσκα της εγκυμοσύνης, είναι μια δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από υπερμελάγχρωση. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα αίτια, τα συμπτώματα και εάν μπορείτε να το αποτρέψετε.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα αντιμετωπίσετε πολλές αλλαγές στο σώμα σας, από μεγαλύτερο στήθος έως ραγάδες. Μερικές γυναίκες παρατηρούν επίσης ότι το δέρμα τους –ειδικά στο πρόσωπό τους– φαίνεται αποσπασματικό και αποχρωματισμένο. Αυτό συνήθως προκαλείται από μια κατάσταση που ονομάζεται μέλασμα, που συχνά αναφέρεται ως «μάσκα της εγκυμοσύνης».

Το μέλασμα είναι εντελώς ακίνδυνο, αν και η εμφάνισή του μπορεί να έχει συναισθηματικό αντίκτυπο. Σε πολλές περιπτώσεις, εξαφανίζεται αμέσως μετά τον τοκετό. Το μέλασμα είναι επίσης αρκετά κοινό. Μελέτες δείχνουν ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 50 έως 70% των εγκύων.

Τι είναι το μέλασμα;

Το μέλασμα, που ονομάζεται επίσης χλόασμα ή «μάσκα της εγκυμοσύνης», είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν κυοφορείτε ένα μωρό. Χαρακτηρίζεται από μπαλώματα στο πρόσωπο που φαίνονται πιο σκούρα από την κανονική σας επιδερμίδα. Η υπερμελάγχρωση είναι ανώδυνη, ακίνδυνη και δεν επηρεάζει το μωρό σας. Τα συμπτώματα γενικά εξαφανίζονται μετά τον τοκετό.

Τι προκαλεί το μέλασμα στην εγκυμοσύνη;

Όπως πολλές αλλαγές στο σώμα, μπορείτε να κατηγορήσετε τις ορμόνες της εγκυμοσύνης για το μέλασμα. Συγκεκριμένα, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η υπερμελάγχρωση (αλλαγές στο χρώμα του δέρματος) μπορεί να γίνει πιο πιθανή. Το μέλασμα ή η υπερμελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα της αύξησης της ποσότητας μελανίνης που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές. Η μελανίνη είναι η ουσία που παράγει το σώμα σας και δίνει χρώμα στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της μάσκας εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού μελάσματος. Όσοι έχουν μεσαίους ή πιο σκούρους τόνους δέρματος είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στο μέλασμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα με περισσότερη χρωστική ουσία παράγει περισσότερη μελανίνη.

Συμπτώματα μελάσματος κατά την εγκυμοσύνη

Γενικά, το μέλασμα εμφανίζεται ως αποχρωματισμός του δέρματος, ο οποίος εμφανίζεται πιο σκούρος από την κανονική σας επιδερμίδα (συνήθως καφέ, καστανή ή γκρι). Η υπερμελάγχρωση μπορεί να μοιάζει με μικρές κηλίδες που μοιάζουν με φακίδες ή μεγαλύτερες κηλίδες. Εμφανίζεται συχνά στους ακόλουθους τομείς:

Μάγουλα

Άνω χείλος

Μέτωπο

Μύτη

Πηγούνι

Το μέλασμα δεν συνοδεύεται από κνησμό, πρήξιμο ή πόνο. Η μάσκα εγκυμοσύνης είναι ανώδυνη, παρόλο που μπορεί να φαίνεται ερεθισμένη, και είναι ακίνδυνη για το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Μερικές μέλλουσες μαμάδες με μέλασμα εμφανίζουν linea nigra, μια σκοτεινή γραμμή που μπορεί να εμφανιστεί στο στομάχι σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι θηλές σας και άλλες περιοχές του δέρματος μπορεί επίσης να σκουρύνουν. Είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με αλλαγές στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μέλασμα εκτός εγκυμοσύνης

Γνωρίζατε ότι το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί και εκτός εγκυμοσύνης; Μπορείτε συχνά να κατηγορήσετε άλλα γεγονότα που βασίζονται σε ορμόνες, όπως την περιεμμηνόπαυση, την εμμηνόπαυση, τα από του στόματος αντισυλληπτικά και τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Η άμεση έκθεση στον ήλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει μέλασμα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Πότε εμφανίζεται συνήθως το μέλασμα;

Το μέλασμα μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης. Πολλές έγκυοι εμφανίζουν τη μάσκα της εγκυμοσύνης κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο, όταν τα επίπεδα ορμονών είναι στα υψηλότερα επίπεδα.

Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα: Για τη συντριπτική πλειοψηφία των εγκύων, τα συμπτώματα του μελάσματος θα εξασθενίσουν σταδιακά τις εβδομάδες και τους μήνες μετά τον τοκετό, αν και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Το μέλασμα θα επιλυθεί φυσικά από μόνο του μόλις αποκατασταθεί η ισορροπία των ορμονών.

Μπορείτε να αποτρέψετε το μέλασμα στην εγκυμοσύνη;

Ενώ το μέλασμα μπορεί να μην μπορεί να προληφθεί με την παραδοσιακή έννοια (καθώς συνδέεται στενά με ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης), υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε την εμφάνισή του.

See Also

Χρησιμοποιήστε αντηλιακή προστασία. Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) μπορούν να εντείνουν τις αλλαγές της χρωστικής. Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με SPF 30 ή παραπάνω και εφαρμόστε ξανά όλη την ημέρα (κάθε δύο ώρες εάν είστε έξω).

Μείνετε στη σκιά. Ομοίως, μπορείτε να αποφύγετε τις ακτίνες του ήλιου μένοντας σε σκιερά σημεία, ειδικά το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι ο πιο δυνατός. Το να φοράτε καπέλα με φαρδύ γείσο μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν συνθετικά αρώματα. Τα συνθετικά αρώματα περιέχουν συχνά συστατικά που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις και ερεθισμό του δέρματος. Μπορεί να επιδεινώσουν το μέλασμα. Επιλέξτε προϊόντα που επισημαίνονται ως μη φαγεσωρογόνα ή υποαλλεργικά.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα με αντιοξειδωτικούς παράγοντες: Αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ακανόνιστης μελάγχρωσης.

Θεραπεία του μελάσματος κατά την εγκυμοσύνη

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις μελάσματος θα υποχωρήσουν από μόνες τους μόλις γεννήσετε το μωρό, αν και μερικές φορές μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι οι θεραπευτικές επιλογές σας είναι μάλλον περιορισμένες. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα συνταγογραφούμενα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του αποχρωματισμού του δέρματος δεν θεωρούνται προϊόντα ασφαλή για την εγκυμοσύνη.

Προϊόντα όπως οι κρέμες λεύκανσης και τα τοπικά ρετινοειδή θα πρέπει να αποφεύγονται. Αντίθετα, να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό ή να φοράτε καπέλο όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, κάτι που θα εμποδίσει το μέλασμα σας να σκουρύνει ακόμη περισσότερο.

Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να δώσει το πράσινο φως για θεραπεία μελάσματος με βιταμίνη C ή αζελαϊκό οξύ ενώ είστε έγκυος. Άλλες θεραπευτικές επιλογές θα είναι διαθέσιμες αφού τελειώσετε με την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, συμπεριλαμβανομένων τοπικών φαρμάκων, χημικών απολέπισης, θεραπειών με λέιζερ και περισσότερο.

Εάν το μέλασμά σας σας ενοχλεί, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια ενυδατική κρέμα με χρώμα ή ένα foundation που να ταιριάζει με τον συνολικό τόνο του δέρματός σας. Κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι υποαλλεργικό και μη φαγεσωρογόνο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top