Now Reading
Τι να προσέξω τώρα που το παιδί μου άρχισε σχολείο

Τι να προσέξω τώρα που το παιδί μου άρχισε σχολείο

Πώς θα κρατήσετε μακριά τους «επισκέπτες» που μπαίνουν ακάλεστοι στο σπίτι σας.

Τα σχολεία άρχισαν και τα παιδιά ξεκίνησαν το καθημερινό τους πρόγραμμα με μαθήματα και δραστηριότητες. Είτε πηγαίνουν για πρώτη φορά σχολείο είτε δεν είναι πλέον πρωτάκια, οι σχολικές τάξεις κρύβουν πολλούς «κινδύνους» για εμάς τις μαμάδες που, μετά την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, κάθε μεσημέρι, εκτός από το παιδί μας «υποδεχόμαστε» στο σπίτι και μερικούς ακάλεστους επισκέπτες.

Παιδικές ιώσεις

Κάθε χρόνο, στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μας δοκιμάζεται σκληρά. Δεν είναι τυχαίο πως με το που τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο, 7 στις 10 οικογένειες βγαίνουν «νοκ άουτ» από τις αρρώστιες. Φυσικά, όσο καλά και αν τα γνωρίζω όλα αυτά και όσο προετοιμασμένη και αν είμαι, είναι αδύνατον να μπορέσω να προφυλάξω τον γιο μου 100%. Ωστόσο, μετά από κάποια χρόνια σχολικής εμπειρίας, έχω καταλάβει πως ένας καλός τρόπος προστασίας είναι να δυναμώσω το ανοσοποιητικό του σύστημα. Αυτό το κατάφερα με το να του εξασφαλίσω μια σωστή και πλούσια σε βιταμίνες διατροφή, ξεκινώντας από ένα γερό πρωινό που θα τονώσει τον οργανισμό του από την αρχή της ημέρας. Επίσης είναι σημαντικό να φροντίζω να έχει καλό και ποιοτικό ύπνο. Σύμφωνα με έρευνες ένας ξεκούραστος οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει μια ίωση πιο εύκολα από έναν οργανισμό του οποίου λείπει ύπνος. Για την ακρίβεια, τα παιδιά 3 ετών και πάνω πρέπει να κοιμούνται 10-12 ώρες την ημέρα.

Οι φίλοι μας τα μικρόβια

Είναι σχεδόν αδύνατο, τουλάχιστον για μένα, να πείσω το παιδί μου να μη βάζει τα χέρια του στο στόμα. Όσες φορές και να του έχω εξηγήσει το λόγο πάντα θα με ρωτήσει «γιατί», σαν να το ακούει για πρώτη φορά. Σε εκείνες τις στιγμές, προσπαθώντας να κρατήσω την ψυχραιμία μου και να είμαι «ζεν», του μιλάω για πολλοστή φορά για αυτά τα αόρατα σωματίδια που φέρνουν τις αρρώστιες.

Οι μπάλες της γυμναστικής, οι βρύσες, τα χερούλια, οι μαρκαδόροι, τα παιχνίδια που μοιράζονται τα παιδιά μέσα στην τάξη αποτελούν εστίες μικροβίων. Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρη η τάξη αποτελεί εστία μικροβίων, αλλά από πού να αρχίσεις να προφυλάσσεσαι; Η χρήση ενός απολυμαντικού τζελ ή το συχνό πλύσιμο χεριών πριν από το φαγητό μπορούν να προστατεύσουν το παιδί μέχρι ένα σημείο. Στο τέλος όμως τα περισσότερα παιδιά βαριούνται να το κάνουν και σου λένε απλά «ναι, έπλυνα τα χέρια μου». Έτσι όλοι είναι ευχαριστημένοι, αλλά προπάντων τα μικρόβια που έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στο σπίτι! Τουλάχιστον έχω καταφέρει ο γιος μου να μην περνάει το κατώφλι του σπιτιού με τα ρούχα που φορούσε όλη μέρα στο σχολείο. Τα παπούτσια μένουν στην είσοδο, τα ρούχα μπαίνουν στο πλυντήριο, ενώ ποτέ δεν παραλείπουμε το πλύσιμο χεριών και προσώπου.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε εσείς, επιπλέον, είναι να ζητήσετε από το σχολείο του παιδιού σας να αερίζουν τον χώρο, να απολυμαίνουν συχνά τα παιχνίδια και να μην κρατούν, σε καμία περίπτωση, άρρωστο παιδί στην τάξη.

Έξτρα tip: Μην ξεχάσετε να αλλάζετε την παιδική οδοντόβουρτσα τουλάχιστον κάθε 2 μήνες, γιατί εκεί τα μικρόβια κάνουν διακοπές!

Καλώς τις ψείρες

Δεν υπάρχει καλύτερη κατοικία για τις ψείρες από τα παιδικά κεφάλια ηλικίας 5 έως 12 ετών, κατά προτίμηση με μακριά μαλλιά! Ούτε στον χειρότερο εχθρό σου δεν εύχεσαι να κολλήσει το παιδί του ψείρες, γιατί είναι ό,τι πιο βασανιστικό υπάρχει.

Είχαμε την «τύχη» να κολλήσουμε κι εμείς ψείρες, μια και ο γιος μου έχει υπέροχα… μακριά μαλλιά! Μια μέρα ήρθε στο σπίτι με έντονη φαγούρα και μέσα στα μαλλιά του είδα να περπατούν 2-3 ενήλικες ψείρες! Καταλαβαίνετε τι έγινε στο σπίτι μας όταν αντίκρισα αυτό το θέαμα. Πρέπει να ήμασταν κλεισμένοι στο μπάνιο με τις ώρες, με κλειδωμένες πόρτες μην τυχόν και οι ψείρες μεταφερθούν κι αλλού και ψάχνω να βρω… ψύλλους στα άχυρα!

Ευτυχώς πάντα φροντίζω να έχω στο σπίτι αντιφθειρική λοσιόν και σαμπουάν για μια «δύσκολη» στιγμή. Και να που η στιγμή αυτή είχε έρθει, με αποτέλεσμα όλο το απόγευμα να λούζω, να ξεβγάζω, να χτενίζω τα βρεγμένα μαλλιά, και φτου κι απ’ την αρχή. Τα αντιφθειρικά προϊόντα που είχα ήταν ευτυχώς φυσικά και έτσι δεν αγχωνόμουν καθόλου μήπως εισχωρήσουν στο δέρμα του χημικά. Για καλή μου τύχη, έδρασαν επιτυχώς! Για αρκετό καιρό μετά, χρησιμοποιούσα τη μαλακτική λοσιόν για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα ξανασυνέβαινε αυτός ο «μαραθώνιος» στο μπάνιο, με ένα παιδί να υποφέρει από τη φαγούρα έχοντας το κεφάλι του σκυμμένο για ώρες. Eννοείται πως αυτά τα προϊόντα τα χρησιμοποιήσαμε τις επόμενες μέρες οικογενειακώς, μια και από την ίδια κιόλας μέρα ένιωθα πως εκατοντάδες ψείρες κυκλοφορούν στο κεφάλι μου.

Έξτρα tips: Η φθειρίαση είναι συχνότερη σε παιδιά 5-12 ετών. Τα κορίτσια έχουν 2,2 φορές υψηλότερο κίνδυνο προσβολής. Τα παιδιά του Δημοτικού προσβάλλονται από φθειρίαση σε ποσοστό πάνω από 40% και κάθε παιδί ακολουθεί 5 αγωγές/χρόνο.

Επίσης:
-Αλλάζουμε μαξιλαροθήκη καθημερινά όσο διαρκεί η αγωγή.
-Πλένουμε τα ρούχα στους 55 βαθμούς Κελσίου.
-Πλένουμε τα λούτρινα παιχνίδια και τα απομονώνουμε σε πλαστική σακούλα για 12-14 ημέρες.
-Δεν χρησιμοποιούμε κρέμα μαλλιών ή conditioner ή πιστολάκι μαλλιών στον ζεστό αέρα πριν από την αγωγή.
-Δεν λούζουμε τα μαλλιά για 2 ημέρες μετά τη θεραπεία.
-Πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι τα χτενάκια που χρησιμοποιήθηκαν.
-Οι φθείρες διακρίνονται καλύτερα σε βρεγμένα μαλλιά, ενώ τα αβγά τους διακρίνονται εύκολα στα στεγνά μαλλιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top