Now Reading
Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν είναι ευγενικό με τους άλλους

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας δεν είναι ευγενικό με τους άλλους

Σε ποια ηλικία μπορείτε να αρχίσετε να το μυείτε στους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» και με ποιον τρόπο θα το καταφέρετε.

Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς. Πώς αντιμετωπίζετε ένα παιδί που γίνεται αγενές απέναντι στους άλλους, έστω και χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να το αντιλαμβάνεται; Που κοιτάει τους επισκέπτες σας στο σπίτι… στα χέρια, αναζητώντας ένα δώρο, και που μόλις πάρει το δώρο στα δικά του χέρια δεν θα πει «ευχαριστώ»; Ή που δεν απαντάει όταν του μιλούν ή απαντάει απότομα;

Όπως γράφει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου στο βιβλίο της «Γνωρίστε το παιδί σας», οι προσδοκίες μας από ένα παιδί εξαρτώνται καταρχήν από την ηλικία του. Γύρω στα 2 χρόνια αρχίζει να μιμείται τους «μεγάλους» και να αισθάνεται άνετα με τους ενηλίκους που γνωρίζει, αλλά ακόμα και τότε μπορεί, αν τού μιλήσει κάποιος άγνωστος, να τρέξει να αγκαλιάσει τα πόδια των γονιών του. Μέσα στα επόμενα χρόνια αρχίζει να προσπαθεί να είναι ευγενικό και ομιλητικό, καθώς καταλαβαίνει ότι έτσι θα εισπράξει την επιδοκιμασία των γύρω του.

Αν όμως συνεχίζει να «σνομπάρει» τους κανόνες του λεγόμενου σαβουάρ βιβρ, πώς θα το μυήσετε σε αυτούς χωρίς να το πιέσετε;

-Δώστε του εσείς το παράδειγμα. Δεν έχει νόημα να του απαγορεύετε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί «κακές» λέξεις αν εσείς καταφεύγετε σε υβρεολόγια με κάθε αφορμή.

-Επαινέστε το κάθε φορά που δείχνει ευγένεια. Αποφύγετε, από την άλλη, να του κάνετε παρατηρήσεις όταν δεν συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε. Θυμίστε του, απλά, ότι είστε βέβαιοι πως μπορεί και το ίδιο να είναι ευγενικό, όπως οι άλλοι.

-Παρακινήστε το να ξεπεράσει τη δειλία του, χωρίς όμως να καταφεύγετε σε παραινέσεις όπως «απάντησε στον κύριο», γιατί έτσι θα νιώσει πιο αμήχανα.

Δείτε Επίσης

-Προσπαθήστε να του διδάξετε τους κανόνες της «καλής» συμπεριφοράς μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Παίζοντας ρόλους που απαιτούν συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές δείχνετε στο παιδί πώς εφαρμόζονται στην πράξη και παράλληλα βοηθάτε ένα ντροπαλό παιδί να γίνει πιο θαρραλέο.

-Αν παρ’ όλα αυτά γίνεται επιθετικό και αρνείται να συνεργαστεί, αναζητήστε τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά του. Μήπως, για παράδειγμα, την ενισχύετε άθελά σας, κάνοντάς του διαρκώς παρατηρήσεις; Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τρόπους θετικής επικοινωνίας, ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Και βέβαια πάνω απ’ όλα να θυμάστε να είστε ένα υποδειγματικό παράδειγμα ευγένειας, καθώς το αποτύπωμά σας ως γονείς είναι πολύ ισχυρό στη διαμόρφωση των τρόπων και της συμπεριφοράς ενός παιδιού. 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top