Now Reading
Τι ακούει το μωρό όσο είναι ακόμα στη μήτρα σας;

Τι ακούει το μωρό όσο είναι ακόμα στη μήτρα σας;

Πώς εξελίσσεται η ακοή του μωρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται, είναι φυσικό να αρχίσετε να μιλάτε στο μωρό σας, να του τραγουδάτε και ακόμη και να ζητάτε από τον σύζυγό σας να μιλήσει στην κοιλιά σας. Όμως, πολλές μαμάδες αναρωτιούνται αν όλα αυτά γίνονται μάταια ή αν ακόμα μπορεί να μοιάζουν λίγο τρελά.

Πώς διαμορφώνεται η ακοή του μωρού

Έξι εβδομάδες

Ξεκινώντας περίπου στις έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα κύτταρα μέσα στο αναπτυσσόμενο κεφάλι του μικρού «σπόρου» σας αρχίζουν ήδη να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα μεταμορφωθούν στον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα μάτια και η μύτη. Και, παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε τα αυτιά του μωρού σας ακόμα κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, αρχίζει να αναπτύσσεται η περίπλοκη διάταξη σωλήνων που σχηματίζουν τα εσωτερικά αυτιά.

Εννέα εβδομάδες

Σε εννέα εβδομάδες θα υπάρχουν μικρές εσοχές στις πλευρές του λαιμού του μωρού που αντιπροσωπεύουν τα μελλοντικά αυτιά του. Παρόλο που δεν βρίσκονται στη σωστή θέση, θα κινηθούν σταδιακά στη σωστή θέση. Από εκεί, θα γίνουν μικροσκοπικά, καμπυλωμένα, μικρά αυτιά που θα λατρέψετε πιθανότατα μόλις γεννηθεί.

Τα αυτιά του μωρού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται καθ ‘ όλη τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου. Για παράδειγμα, το εσωτερικό αυτί θα συνδεθεί με τους νευρώνες στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για την επεξεργασία των ήχων. Εν τω μεταξύ, τα μικρά μικρά κόκαλα στο μέσο αυτί, που αισθάνονται τη δόνηση των ηχητικών κυμάτων, θα αρχίσουν επίσης να σχηματίζονται.

Δεκάξι εβδομάδες

Στις 16 περίπου εβδομάδες εγκυμοσύνης, είναι πιθανό αυτές οι δομές στα αυτιά του μωρού να σχηματίζονται αρκετά ώστε το μωρό να μπορεί να ξεκινήσει να ανιχνεύει μερικούς ήχους. Στην πραγματικότητα, μερικοί από τους πρώτους ήχους που θα ακούσει το μωρό σας περιλαμβάνουν το ρυθμό της καρδιάς σας, το γουργούρισμα στο στομάχι σας και τον ήχο του αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές σας όταν αναπνέετε. Και καθώς η ακοή του μωρού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται, θα αρχίσει να ακούει όλο και περισσότερο τον κόσμο έξω από τη μήτρα.

Δείτε Επίσης

Είκοσι τέσσερις εβδομάδες

Στις 24 εβδομάδες, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλά μωρά θα γυρίσουν το κεφάλι τους σε απάντηση φωνών και άλλων θορύβων. Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι αυτό που ακούτε έξω από τη μήτρα δεν είναι το ίδιο με αυτό που ακούει το μωρό σας στο εσωτερικό. Θυμηθείτε, υπάρχει ένα αμνιακό υγρό που την περιβάλλει καθώς και όλα τα στρώματα του σώματός σας, έτσι ώστε ακόμα κι αν τα αυτιά του μωρού σας είναι πλήρως ανεπτυγμένα, οι ήχοι που ακούει στη μήτρα είναι αλλοιωμένοι. Καθώς δεν υπάρχει αέρας για τη μεταφορά του ήχου.

Τι φτάνει στα αυτιά του

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πιο ξεκάθαρη φωνή που μπορεί να ακούσει το μωρό σας είναι δική σας ενώ είστε έγκυος. Ο λόγος για αυτό είναι απλός. Ενώ οι περισσότεροι από τους ήχους που ακούει το μωρό σας μεταδίδονται μέσω του αέρα και στη συνέχεια μέσω της μήτρας σας, αντίθετα, η φωνή σας αντηχεί μέσα από το σώμα και τα οστά σας. Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας αυξάνεται όταν ακούει τη φωνή σας. Ως αποτέλεσμα, είναι πολύ καλή ιδέα να επιδιώκετε να του μιλάτε. Μπορείτε επίσης να του διαβάσετε βιβλία. Λάβετε υπόψη ότι οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι τα μωρά τείνουν να αντιδρούν σε λέξεις και ήχους που άκουσαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με αυτά που δεν άκουσαν ποτέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να αρχίσετε να του μιλάτε και να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να κάνει το ίδιο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top