Now Reading
Τα πολλά και σημαντικά οφέλη του παιχνιδιού με πλαστελίνη

Τα πολλά και σημαντικά οφέλη του παιχνιδιού με πλαστελίνη

Μια δραστηριότητα που προσφέρει πολλά στα παιδιά εκτός από ατελείωτες ώρες δηιουργικότητας

Η χρήση ζύμης (βλ. πλαστελίνης) παιχνιδιού (ή στην πραγματικότητα οποιουδήποτε τύπου ζύμης) από τα μικρά παιδιά είναι ευεργετική για την ανάπτυξή τους με πολλούς τρόπους.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πόσο υπέροχο είναι, χωρισμένο σε τομείς ανάπτυξης που βοηθά:

Λεπτή κινητική ανάπτυξη

Οι εύκαμπτες ιδιότητες της ζύμης αυτής την καθιστούν διασκεδαστική για διερεύνηση και εξερεύνηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δύναμη σε όλους τους μικροσκοπικούς μυς και τους τένοντες, καθιστώντας τους έτοιμους για έλεγχο μολυβιού και ψαλιδιού αργότερα.

Το τράβηγμα, το ζούληγμα και το ζύμωμα της πλαστελινοζύμης ενισχύει τους μυς των χεριών και τον συντονισμό

Ως μέρος απλού παιχνιδιού αφής, μπορεί να πιέσει, να απλώσει, να τυλίξει, να ισοπεδώσει, να στρώσει, να χτίσει, να τεμαχίσει, να κόψει, να φτιάξει, να διαμορφώσει, να χαλάσει να ξαναφτιάξει! Κάθε μία από αυτές τις διαφορετικές ενέργειες βοηθά την ανάπτυξη με διαφορετικό τρόπο, για να μην αναφέρουμε τον συντονισμό χεριών-ματιών και τη γενική συγκέντρωση.

Και μόλις προσθέσετε ένα άλλο στοιχείο σε αυτό, η λίστα με τα οφέλη και τις δημιουργικές δυνατότητες παιχνιδιού συνεχίζει να αυξάνεται!

Μπορούν να συνδυαστούν με άπειρα έξτρα υλικά

Έχοντας ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων υλικών για χρήση ενώ παίζουν επεκτείνει τις δυνατότητες έρευνας και παιχνιδιού ατελείωτα.

Η συμπίεση μέσω ενός πιεστηρίου σκόρδου οδηγεί σε ενθουσιασμό και έκπληξη όταν βλέπει να αλλάζει σχήμα, καθώς και το να χρησιμοποιεί μια ακαθάριστη κίνηση για να το επιτύχει.

Το να κολλήσει στη δημιουργία του σπαγγέτι απαιτεί ένα λεπτό χειρισμό και μπορεί να οδηγήσει σε σπείρωμα και στοίβαγμα ζυμαρικών ή χαντρών πάνω από την κορυφή.

Η παροχή κουτιών και δοχείων με διάφορα διαμορφωμένα χωρίσματα μπορεί να οδηγήσει σε παιχνίδι μαγειρικής, ταξινόμηση, αντιστοίχιση, παραγγελία και καταμέτρηση, όλα φυσικά και χωρίς πίεση για μάθηση.

Παρέχοντας αντικείμενα από τη φύση σε ένα ευρύ φάσμα υφών, χρωμάτων και σχημάτων, τα παιδιά μπορούν να έχουν πολυαισθητηριακές εμπειρίες και να αλληλοεπιδράσουν με τον κόσμο γύρω τους με έναν εντελώς νέο τρόπο.

Χρησιμοποιώντας φύλλα και βότανα από τον κήπο με μερικά ζυμαρικά και μπαχαρικά για να φτιάξετε πίτσες ζύμης!

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λίστα, αλλά όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πολλών συναρπαστικών εμπειριών παιχνιδιού:

καλαμάκια

πλάκες, πλαστικά μαχαίρια, ψαλίδια, κόπτες πίτσας

κούπες σε διάφορα μεγέθη

χρωματιστά και φυσικά φτερά

κουκουνάρια, κλαδιά, φλοιός, φύλλα

κουτιά από muffin, θήκες αυγών, κουτιά σοκολάτας,

μικρά ποτήρια και μπολ

καλούπια αλφαβήτου, αριθμού και σχήματος

σχήματα ζυμαρικών

κοχύλια

κουμπιά

γυάλινα βότσαλα

όσπρια

Δείτε Επίσης

ξύλινα γράμματα και αριθμούς

ύφασμα, δίχτυα και κορδέλες

Φαντασία και δημιουργικότητα

Μόλις εισαγάγετε διαφορετικά αντικείμενα παιχνιδιού για προσθήκη στο μείγμα, η ζύμη παιχνιδιού γίνεται το τέλειο μέσο για πολλούς τύπους ευφάνταστου παιχνιδιού και μπορεί να αντιπροσωπεύσει τόσα πολλά πράγματα στα μάτια ενός παιδιού.

Ηρεμιστικό και καταπραϋντικό

Όπως μπορεί να σας πει οποιοσδήποτε ενήλικας που έχει παίξει με ζύμη, τα αποτελέσματα όλων αυτών που συμπιέζονται και πλάθονται είναι υπέροχα για την ανακούφιση από το άγχος και μπορούν να έχουν εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τα μικρά παιδιά μπορούν να δυσκολευτούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και χρησιμοποιώντας τη ζύμη ενώ μιλάνε και τραγουδώντας μπορούν πραγματικά να βοηθηθούν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι τέλειο να ξεκινάτε μετά τον ύπνο ή μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο ή το προσχολικό και βοηθά πραγματικά τα παιδιά να χαλαρώσουν. Είναι μια δραστηριότητα που πραγματικά δεν έχει όριο ηλικίας.

Εκμάθηση αριθμών και γραμμάτων

Σε πιο επικεντρωμένο παιχνίδι, η ζύμη παιχνιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας φανταστικός τρόπος για να εξασκηθούν στην εκμάθηση γραμμάτων και αριθμών. Τα παιδιά μπορούν να σχηματίσουν γράμματα του αλφαβήτου, να εξηγήσουν το δικό τους όνομα, να κάνουν αριθμούς, να σχηματίσουν σχήματα δύο ή τριών διαστάσεων, να συγκρίνουν μήκη / πάχη / βάρη, να μετρήσουν τις κολλημένες μπάλες για να ταιριάξουν με τις αριθμητικές κάρτες, να ταιριάξουν και να ταξινομήσουν κατά χρώμα και υπάρχουν τόσες πολλές άλλες ιδέες!

Επιστήμη και ανακάλυψη

Η πραγματική πράξη της δημιουργίας με πλαστοζύμη μαζί με το παιδί σας μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αφορμές για συζητήσεις.

Το παιδί μπορεί να εξερευνήσει και να παρατηρήσει την αλλαγή στην κατάσταση των υλικών με πρακτικό τρόπο, όταν στο μπολ άσχετα συστατικά ενώνονται για να σχηματίσουν μια κολλώδη και λεία μπάλα ζύμης που είναι έτοιμη με τη σειρά της να δημιουργήσει ένα σωρό ευκαιρίες παιχνιδιού! Συχνά θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα, αλλά στα μάτια και στα χέρια ενός παιδιού είναι ένας μαγικός μετασχηματισμός!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top