Now Reading
Τα βακτήρια συνδέονται με το πώς τα μωρά βιώνουν φόβο

Τα βακτήρια συνδέονται με το πώς τα μωρά βιώνουν φόβο

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου ενός βρέφους περιέχει ενδείξεις για μια υγιή νευρολογική ανάπτυξη

Νέα έρευνα από την MSU δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου ενός βρέφους θα μπορούσε να περιέχει ενδείξεις για την παρακολούθηση και την υποστήριξη της υγιούς νευρολογικής ανάπτυξης

Γιατί κάποια μωρά αντιδρούν στον αντιληπτό κίνδυνο περισσότερο από άλλα; Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Michigan State University και το University of North Carolina, Chapel Hill, μέρος της απάντησης μπορεί να βρεθεί σε ένα εκπληκτικό μέρος: το πεπτικό σύστημα ενός βρέφους.

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα φιλοξενεί μια τεράστια κοινότητα μικροοργανισμών που είναι γνωστοί ως το μικροβίωμα του εντέρου. Η ερευνητική ομάδα MSU-UNC ανακάλυψε ότι το μικροβίωμα του εντέρου ήταν διαφορετικό σε βρέφη με ισχυρές αντιδράσεις φόβου και βρέφη με ήπιες αντιδράσεις.

Αυτές οι αντιδράσεις φόβου – το πώς κάποιος αντιδρά σε μια τρομακτική κατάσταση – στην πρώιμη ζωή μπορεί να είναι δείκτες μελλοντικής ψυχικής υγείας. Και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις που συνδέουν τη νευρολογική ευημερία με το μικροβίωμα στο έντερο.

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου θα μπορούσε μια μέρα να προσφέρει στους ερευνητές και τους γιατρούς ένα νέο εργαλείο για την παρακολούθηση και την υποστήριξη της υγιούς νευρολογικής ανάπτυξης.

«Αυτή η πρώιμη περίοδος ανάπτυξης είναι μια εποχή τεράστιας ευκαιρίας για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου», δήλωσε η Rebecca Knickmeyer, επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουνίου στο περιοδικό Nature Communications. «Το μικροβίωμα είναι ένας συναρπαστικός νέος στόχος που μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για αυτό».

Μελέτες αυτής της σχέσης και ο ρόλος της στην αντίδραση φόβου στα ζώα οδήγησαν την Knickmeyer, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Κολλεγίου Ανθρώπινης Ιατρικής, και η ομάδα της να αναζητήσει κάτι παρόμοιο στους ανθρώπους. Και η μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι, ειδικά τα μικρά παιδιά, χειρίζονται τον φόβο είναι σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ψυχικής υγείας σε ορισμένες περιπτώσεις.

«Οι αντιδράσεις φόβου αποτελούν φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης των παιδιών. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν τις απειλές στο περιβάλλον τους και να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε αυτές», δήλωσε η Knickmeyer, που εργάζεται επίσης στο Ινστιτούτο Ποσοτικής Επιστήμης και Μηχανικής Υγείας της MSU ή στο IQ. «Αλλά αν δεν μπορούν να μειώσουν αυτήν την ανταπόκριση όταν είναι ασφαλείς, ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη αργότερα στη ζωή».

Στο άλλο άκρο του φάσματος απόκρισης, τα παιδιά με εξαιρετικά σιωπηλές αποκρίσεις φόβου μπορεί να συνεχίσουν να αναπτύσσουν ιδαίτερα, μη συναισθηματικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με αντικοινωνική συμπεριφορά, δήλωσε η Knickmeyer.

Για να προσδιοριστεί εάν το μικροβίωμα του εντέρου συνδέθηκε με την αντίδραση φόβου στους ανθρώπους, η Knickmeyer και οι συνεργάτες της σχεδίασαν μια πιλοτική μελέτη με περίπου 30 βρέφη. Οι ερευνητές επέλεξαν το στατιστικό τους δείγμα προσεκτικά για να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου. Για παράδειγμα, όλα τα παιδιά θήλαζαν και κανένα δεν έπαιρνε αντιβιοτικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χαρακτήρισαν το μικροβίωμα των παιδιών αναλύοντας δείγματα κοπράνων και αξιολόγησαν την απόκριση του φόβου ενός παιδιού χρησιμοποιώντας μια απλή δοκιμή: παρατηρώντας πώς ένα παιδί αντιδρούσε σε κάποιον που μπαίνει στο δωμάτιο φορώντας μάσκα αποκριών.

«Θέλαμε πραγματικά η εμπειρία να είναι ευχάριστη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Οι γονείς ήταν εκεί όλη την ώρα και μπορούσαν να παρέμβουν όποτε ήθελαν», δήλωσε η Knickmeyer.

Συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του μικροβιώματος του εντέρου και της ισχύος των αντιδράσεων φόβου στα βρέφη.

Για παράδειγμα, τα παιδιά με ανομοιόμορφο μικροβιώματα σε ηλικία 1 μήνα ήταν πιο φοβισμένα σε ηλικία 1 έτους. Τα ανομοιόμορφα μικροβιώματα κυριαρχούνται από ένα μικρό σύνολο βακτηρίων, ενώ τα ομοιόμορφα μικροβιώματα είναι πιο ισορροπημένα.

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το περιεχόμενο της μικροβιακής κοινότητας σε ηλικία 1 έτους σχετίζεται με τις αντιδράσεις φόβου. Σε σύγκριση με λιγότερο φοβισμένα παιδιά, τα βρέφη με αυξημένες αντιδράσεις είχαν περισσότερους από ορισμένους τύπους βακτηρίων και λιγότερα από άλλους.

Η ομάδα, ωστόσο, δεν παρατήρησε μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου των παιδιών και του πώς τα παιδιά αντέδρασαν σε αγνώστους που δεν φορούσαν μάσκες. Η Knickmeyer είπε ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου που ασχολούνται με την επεξεργασία δυνητικά τρομακτικών καταστάσεων.

«Με τους ξένους, υπάρχει ένα κοινωνικό στοιχείο. Άρα τα παιδιά μπορεί να έχουν μια κοινωνική επιφυλακή, αλλά δεν βλέπουν τους ξένους ως άμεσες απειλές», δήλωσε η Knickmeyer.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ομάδα απεικόνισε επίσης τον εγκέφαλο των παιδιών χρησιμοποιώντας τεχνολογία MRI. Διαπίστωσαν ότι το περιεχόμενο της μικροβιακής κοινότητας σε 1 έτος συσχετίστηκε με το μέγεθος της αμυγδαλής, που είναι το μέρος του εγκεφάλου που συμμετέχει στη λήψη γρήγορων αποφάσεων σχετικά με ισχυρές απειλές.

Η σύνδεση των στοιχείων υποδηλώνει ότι το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας της αμυγδαλής. Αυτή είναι μια από τις πολλές ενδιαφέρουσες δυνατότητες που αποκαλύφθηκε από αυτήν τη νέα μελέτη, την οποία η ομάδα εργάζεται επί του παρόντος για να επαναλάβει. Η Knickmeyer ετοιμάζεται επίσης να ξεκινήσει νέες έρευνες με νέες συνεργασίες στο IQ, θέτοντας νέες ερωτήσεις που είναι ενθουσιασμένη να ανακαλύψει.

«Έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να υποστηρίξουμε τη νευρολογική υγεία από νωρίς», είπε. «Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προωθήσουμε την υγιή ανάπτυξη».

Πηγή: Bacteria are connected to how babies experience fear: New research shows that an infant’s gut microbiome could contain clues to help monitor and support healthy neurological development — ScienceDaily

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top