Now Reading
Σχολικές γιορτές, πώς από πηγή άγχους θα γίνουν πηγή χαράς

Σχολικές γιορτές, πώς από πηγή άγχους θα γίνουν πηγή χαράς

Πώς να κάνετε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου οικογενειακή γιορτή!

Από τον παιδικό σταθμό μέχρι να αποφοιτήσουν, οι σχολικές γιορτές και οι αθλητικές εκδηλώσεις των παιδιών είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές και από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες. Επειδή όμως για τα παιδιά είναι ακόμα πιο σημαντικές, ως γονείς καλό είναι να έχουμε μερικά στοιχειώδη πράγματα στο μυαλό μας:

  • Σημασία έχει η συμμετοχή, όχι ο πρώτος ρόλος

Που σημαίνει ότι δεν μετράμε τις ατάκες που θα πει το παιδί μας στη σκηνή. Δεν γίνεται όλα τα παιδιά σε μια τάξη να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν επεμβαίνουμε στην επιλογή και στις σχολικές διαδικασίες και κυρίως ακόμα και αν το ίδιο μας το παιδί νιώθει θιγμένο δεν ενισχύουμε αυτό το συναίσθημα αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε να εστιάσει στη θετική πλευρά.

  • Αφήνουμε τον δάσκαλο να κάνει τη δουλειά του

Βοηθάμε ένα παιδί να μάθει τα λόγια του, αλλά δεν του κάνουμε σκηνοθετικές υποδείξεις, ούτε του λέμε τις ιδέες μας ή τι θα κάναμε εμείς αν ανεβάζαμε την παράσταση…

  • Όλοι οι καλοί χωράνε

Αν καταλάβουμε ότι όλο αυτό το αγχώνει το συζητάμε μαζί του. Πολλά παιδιά δεν αντέχουν την έκθεση στο κοινό. Δεν γεννιούνται όλα με τάση στο θέατρο ή τις τέχνες. Αν πιέζεται υπερβολικά, αν έχει προσπαθήσει κι άλλες φορές και δεν του βγαίνει, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε σταδιακά και να δουλέψουμε την αιτία/πηγή του άγχους του. Αν χρειάζεται ζητάμε ειδική βοήθεια, ως προς τη γιορτή συζητάμε με το σχολείο τη λύση να του δοθεί κάποιο καθήκον εκτός σκηνής – καλή θέληση να υπάρχει και λύσεις βρίσκονται. Μπορεί να βοηθήσει στα σκηνικά, ή να είναι ο υποβολέας.

  • Μην είστε μαμά κουκουβάγια

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μιλάτε μόνο για το παιδί σας, δεν εκθειάζετε μόνο το δικό σας παιδί, αλλά επαινείτε συνολικά όλη την προσπάθεια και προσπαθείτε να πείτε μια καλή κουβέντα και για τους υπόλοιπους συντελεστές.

  • Τι, αυτό ήταν;

Μην έχετε υψηλές προσδοκίες. Για την ακρίβεια, μην έχετε καθόλου προσδοκίες. Σας αρέσει ή δεν σας αρέσει αυτό που βλέπετε κρατήστε την κριτική μέσα σας. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πολύ εύθικτα και κυρίως δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη γνώμη των δικών τους ανθρώπων και κυρίως των γονιών τους. Ακόμα και αν έχετε αντιρρήσεις ή διαφωνίες με το τελικό αποτέλεσμα, τα παιδιά θέλουν να δουν χαρά και ενθουσιασμό στις αντιδράσεις σας.

Δείτε Επίσης

  • Σχολικές γιορτές και πανδημία

Και φέτος ίσως να γίνουν κάποιες σχολικές γιορτές χωρίς την παρουσία των γονιών. Αν λοιπόν δεν θα έχετε την ευκαιρία να είστε εκεί και να δείξετε τον θαυμασμό, την εκτίμηση και την αγάπη σας, φροντίστε να χαρείτε περισσότερο από άλλες χρονιές το πριν και το μετά. Δείξτε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για όλες τις λεπτομέρειες που άλλη φορά μπορεί να αφήνατε να περάσουν απαρατήρητες.

  • Κάντε τη δική σας γιορτή

Όταν γυρίσει σπίτι, ετοιμάστε ένα χώρο που να μπορεί να χρησιμοποιήσει για να πει το ποίημα ή τον ρόλο του – ή αν δεν έχει ή τον αγχώνουν αυτά, αφιερώστε χρόνο για να σας πει τι του άρεσε από τη φετινή γιορτή, τι θα άλλαζε αν μπορούσε και μετά κάντε μαζί μια δραστηριότητα σχετική με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να μην είναι απλώς μια σχολική γιορτή αλλά κάτι που μας αφορά όλους ως οικογένεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top