Now Reading
Πώς να τονώσετε την αγάπη και την τρυφερότητα στη σχέση με το παιδί σας

Πώς να τονώσετε την αγάπη και την τρυφερότητα στη σχέση με το παιδί σας

Το νούμερο ένα βασικό συστατικό της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής αργότερα

Η επιστημονική έρευνα κατά την τελευταία δεκαετία υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ της στοργής στην παιδική ηλικία και της υγείας και της ευτυχίας στο μέλλον. Η επιστήμη υποστηρίζει την ιδέα ότι η ζεστασιά και η αγάπη που εκφράζουν οι γονείς στα παιδιά τους οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για τα παιδιά και τη μελλοντική ενήλικη ζωή τους.
Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που απελευθερώνεται σε στιγμές που ένα άτομο αισθάνεται αγάπη και σύνδεση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά τους γονείς να δεσμεύονται με τα παιδιά τους, προσθέτοντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης και υποστήριξης μεταξύ τους. Αυτός ο δεσμός πιθανότατα βοηθά τον εγκέφαλό μας να παράγει και να χρησιμοποιεί οξυτοκίνη, προκαλώντας στο παιδί να αισθάνεται πιο θετικά συναισθήματα.

Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση, οι βελτιωμένες ακαδημαϊκές επιδόσεις, η καλύτερη επικοινωνία γονέων-παιδιών και λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς έχουν συνδεθεί με αυτό το είδος αγάπης. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που δεν έχουν στοργικούς γονείς τείνουν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και να αισθάνονται πιο αποξενωμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί και αντικοινωνικοί.

Έχουν υπάρξει αρκετές πρόσφατες μελέτες που υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ της γονεϊκής αγάπης και της ευτυχίας και επιτυχίας των παιδιών. Από την άλλη πλευρά, οι αρνητικές επιπτώσεις της παιδικής κακοποίησης και της έλλειψης στοργής επηρεάζουν τα παιδιά τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε όλα τα είδη των προβλημάτων υγείας και συναισθημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό που πραγματικά συναρπάζει είναι ότι οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η γονική στοργή μπορεί στην πραγματικότητα να προστατεύσει τα άτομα από τις βλαβερές συνέπειες του παιδικού στρες.

Οι ενήλικες που ανέφεραν ότι έλαβαν περισσότερη στοργή στην παιδική ηλικία εμφάνισαν λιγότερη κατάθλιψη και άγχος και ήταν πιο συμπονετικοί συνολικά. Όσοι ανέφεραν ότι η έλλειψη στοργής πάσχουν από ψυχική υγεία, τείνουν να είναι πιο διαταραγμένες σε κοινωνικές καταστάσεις και δεν μπορούσαν να σχετίζονται με τις προοπτικές των άλλων ανθρώπων.

Πώς να τονώσετε την αγάπη και την τρυφερότητα σε σχέση με το παιδί σας

Τα χάδια που μιλάνε την αγάπη

Από τη στιγμή που βγάζετε το μωρό σας από το νοσοκομείο, βεβαιωθείτε ότι το κρατάτε με τρόπο που να του μεταδίδετε αγάπη, ασφάλεια και σιγουριά, να το αγγίζετε συχνά και να το νιώθετε να βυθίζεται στην αγκαλιά σας. Περάστε πολλές πολύτιμες στιγμές χαϊδεύοντας το μωρό σας έτσι ώστε το δέρμα του να γίνει ένα με το δέρμα σας.

Κάντε την επαφή μέρος του παιχνιδιού

Βάλτε στο πρόγραμμα δραστηριότητες διασκέδασης όπως ο χορός μαζί ή η παιχνίδια όπως κυνηγητό και τυφλόμυγα που καταλήγουν σε αγκαλιά ή γαργάλημα.

Ορίστε μια υπενθύμιση… για αγκαλιές

Δείτε Επίσης

Δεν χρειάζεστε ιδιαίτερη αιτία κι αφορμή για να αγκαλιάσετε το παιδί σας. Και ειλικρινά δεν υπάρχει πιο όμορφο και πιο ασφαλές μέρος για ένα παιδί απ’ ό,τι η αγκαλιά σας. Η αγκαλιά είναι ο τρόπος να επικοινωνήσετε χωρίς λέξεις. Να νιώσετε ωστόσο όλα όσα θέλετε να πείτε και καμιά φορά δεν βρίσκετε τον τρόπο.

Η αγάπη δεν είναι επιβράβευση ούτε το αντίθετο της τιμωρίας

Καθώς τους μιλάτε για το τι έκαναν λάθος, βάλτε το χέρι σας στον ώμο τους και δώστε τους μια αγκαλιά στο τέλος της συζήτησης για να τους εξασφαλίσετε ότι ακόμα κι αν δεν είστε ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά τους, τα αγαπάτε ακόμα.

Προσπαθούμε να απελευθερώσουμε την αγάπη από όρους και προϋποθέσεις, ή την τρυφερότητα και τη στοργή. Επίσης αγαπάμε τα παιδιά δίνοντάς τους παράλληλα το χώρο και τον χρόνο που χρειάζονται για να γίνουν αυτόνομα και ανεξάρτητα, στηρίζοντάς τα χωρίς ωστόσο να τα «πνίγουμε» από αγάπη.

Αν αγαπάτε με όλη σας την καρδιά, κι έχετε την αγάπη οδηγό στην ανατροφή σας, τότε έχετε πολύ λιγότερα πράγματα για να φοβάστε!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top