Now Reading
Πώς να συνεχίσει να “μαθαίνει” και εκτός σχολείου

Πώς να συνεχίσει να “μαθαίνει” και εκτός σχολείου

Γιατί η γνώση δεν σταματάει ποτέ!

Το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να έχει ανάγκη κάποιες φορές από ανάπαυλα, αλλά χρειάζεται συνεχώς τροφή και νέα ερεθίσματα, για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κι αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον παιδικό εγκέφαλο. Μπορεί, λοιπόν, τα παιδιά να είναι σε διακοπές και να χρειάζονται πνευματική ξεκούραση ως διάλειμμα από τις υποχρεώσεις του σχολείου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται μες στο καλοκαίρι να συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, ακονίζοντας έτσι και το μυαλό τους… Υπάρχουν πολλοί διασκεδαστικοί τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μπορούν να μαθαίνουν ενώ ταυτόχρονα περνάνε υπέροχα!

Εισαγωγή στις καταδύσεις

Δεν είναι ποτέ νωρίς να ξεκινήσει ένα παιδί να ανακαλύπτει τον μαγικό κόσμο της θάλασσας. Με έναν οικονομικό εξοπλισμό, όπως μία μάσκα και έναν αναπνευστήρα, ένα παιδί είναι δυνατόν να μάθει για αρχή τα βασικά της επιφανειακής κατάδυσης. Σε μια πισίνα αρχικά μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό και να εξοικειωθεί με αυτόν μέχρι να νιώσει άνετα, και στη συνέχεια να ανακαλύψει τους θησαυρούς της θάλασσας.

Εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε με ένα σχετικό βιβλίο που θα το κάνει να «βουτήξει» στη γνώση και θα του κεντρίσει την περιέργεια. Μετά την κατάδυση, λοιπόν το “Ταξίδι στα βάθη των ωκεανών“, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ιδανικό, προκειμένου να ικανοποιηθεί η περιέργειά του, να ανακαλύψει το παιδί τα μαγικά πλάσματα που ζουν στους ωκεανούς και να πάρει απαντήσεις σε ερωτήματα όμως:

Πώς διώχνει τους εχθρούς του ένα φουσκόψαρο;

Ποια ζώα απολαμβάνουν τα παγωμένα νερά;

Πώς πήρε το όνομά του το καλαμάρι-βαμπίρ;

 

Εξερεύνηση σε άλλους κόσμους

Από την ηλικία των 4-5 χρόνων τα παιδιά αποκτούν μια αστείρευτη περιέργεια για τα πάντα, όχι μόνο για τους ωκεανούς, αλλά και για τους δεινόσαυρους, το διάστημα, την Ιστορία. Όλοι αυτοί οι κόσμοι τα μαγνητίζουν και, με εργαλείο τα κατάλληλα βιβλία γνώσεων, ικανοποιούν στο μέγιστο τη δίψα τους για μάθηση.

 

Τα τέσσερα βιβλία γνώσεων (“Ταξίδι στο διάστημα“, “Ταξίδι στα βάθη των ωκεανών, Ταξίδι στην εποχή των δεινοσαύρων, Ταξίδι στην Ιστορία) από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ταξιδεύουν τα παιδιά από 5 χρονών και άνω σε απίθανους κόσμους, που με συντροφιά την Άλι, τον Όλι και τον σκύλο τους Γούφερ διασκεδάζουν μαθαίνοντας!

Αν υπάρχει μέσα τους το μικρόβιο της παλαιοντολογίας, τότε το βιβλίο «Ταξίδι στην εποχή των Δεινοσαύρων» θα τους δώσει τις απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις και όχι μόνο:

Πώς έκαναν οικογένειες οι δεινόσαυροι;

Πότε βασίλεψε ο Τυραννόσαυρος Ρεξ;

Πώς γνωρίζουμε τόσα για τον τρόπο ζωής τους;

Πειράματα στο σπίτι

Μήπως τα παιδιά σας θέλουν να κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό χρησιμοποιώντας τα χέρια τους αλλά και το μυαλό τους; Αν ναι, τότε έχει έρθει η ώρα για πειράματα! Αφού πρώτα συγκεντρώσετε τα υλικά, με τη δική σας επίβλεψη και βοήθεια μπορείτε να φτιάξετε από σύννεφα βροχής με αφρό ξυρίσματος και λάμπες λάβας μέχρι μαρμάρινο χαρτί και μπισκοτένια κλάσματα!

Με το βιβλίο “100 απλές δραστηριότητες STEAM για μικρούς επιστήμονες και καλλιτέχνες“, τα παιδιά θα αποκτήσουν με διασκεδαστικό τρόπο τις πρώτες γνώσεις στη χημεία, τη φυσική, τον προγραμματισμό, την ανάμειξη χρωμάτων, ενώ οι μέρες τους θα γίνουν χαρούμενες και δημιουργικές.

Στο βιβλίο θα βρείτε:

  • Δραστηριότητες σχετικά με τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες, τα μαθηματικά
  • Δραστηριότητες για κάθε εποχή και ιδέες για αισθητηριακό παιχνίδι (sensory play)
  • Πρόσθετες δραστηριότητες για παιδιά 1-3 ετών

Εισαγωγή στην αστρονομία

Η αστρονομία και το διάστημα ενθουσιάζουν τα παιδιά κάθε ηλικίας. Μπορείτε να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον παρατηρώντας μαζί τους τα αστέρια ώστε αυτή η δραστηριότητα να αποκτήσει μεγαλύτερο νόημα και για εσάς αλλά και για εκείνα.

Επίσης, δεν υπάρχει κάτι πιο συναρπαστικό από την παρατήρηση του ουρανού και των αστεριών μέσα από ένα τηλεσκόπιο, συνοδευόμενο από βιβλία σχετικά με τους πλανήτες και τα αστέρια.

Δείτε Επίσης

Ξεκινήστε, λοιπόν, με ένα απλό τηλεσκόπιο να παρατηρείτε τον νυχτερινό ουρανό και βρείτε στοιχεία και πληροφορίες που θα τα συναρπάσουν.

Τα βιβλία «Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι» και «Πες μας, παππού… Πώς γεννιούνται τ’ άστρα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται ένα παιδί από 8 ετών και άνω για να το μαγνητίσει ο μοναδικός κόσμος του διαστήματος. Με απλό και κατανοητό τρόπο, ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου) στο πρώτο βιβλίο βοηθάει τα παιδιά να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος, ενώ μαθαίνουν για τους δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές και τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.  Στο δεύτερο βιβλίο τα παιδιά ανακαλύπτουν τα μυστικά του διαστήματος μέσα από ερωτήματα όπως:

Γιατί λάμπουν τα άστρα; Πώς γεννιούνται; Έχουν όλα το ίδιο χρώμα;

Tι είναι η Μαύρη Τρύπα και οι εκρήξεις σουπερνόβα;

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των άστρων, του διαστήματος και του γαλαξία μας, με πλούσιο εικονογραφικό υλικό και στοιχεία σε QR codes με πληροφορίες που ένας μικρός αστρονόμος θα ήθελε να γνωρίζει!

 

 

 

 

 

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top