Now Reading
Πώς να μειώσετε τους κινδύνους του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Ό,τι θέλετε να ξέρετε για μία από τις μεγαλύτερες αγωνίες των γονιών

Οι τρέχουσες συστάσεις της παιδιατρικής για τη μείωση του SIDS (συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου) επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για το παιδί σας. Οι οδηγίες περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το πού πρέπει να κοιμάται το μωρό σας, το είδος των συνθηκών που πρέπει να υπάρχουν για τον ασφαλέστερο ύπνο και τους τύπους θέσης ύπνου στις οποίες πρέπει να βρίσκεται το μωρό σας. Επιπλέον, οι οδηγίες συζητούν θέματα όπως η υγεία της μητέρας, οι βέλτιστες πρακτικές διατροφής και αντικείμενα που πρέπει και δεν πρέπει να υπάρχουν στον χώρο ύπνου του μωρού σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις οδηγίες και τις συμβουλές από παιδιάτρους:

Βάλτε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS είναι να βάλετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα. Όπως επισημαίνεται όταν η παιδιατρική άρχισε να συνιστά τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα τη δεκαετία του 1990, τα ποσοστά SIDS άρχισαν να μειώνονται σημαντικά.

Η παιδιατρική εξηγεί ότι θα πρέπει να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, αλλά εάν είναι σε θέση να κυλήσει μόνο του και να κυλήσει στην κοιλιά του ή στο πλάι, μπορείτε να το αφήσετε. Εάν το μωρό σας αποκοιμηθεί στο κάθισμα του αυτοκινήτου του, σε μια παιδική κούνια, σε μια πολυθρόνα ή σε οποιοδήποτε άλλο έπιπλο, θα πρέπει να το μετακινήσετε στην κούνια του και να το τοποθετήσετε ανάσκελα. Το να λικνίζετε το μωρό σας θεωρείται ασφαλές, αλλά θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να τοποθετείτε το μωρό σας ανάσκελα μόλις κοιμηθεί.

Χρησιμοποιήστε έναν σταθερό, τακτοποιημένο χώρο ύπνου

Θα πρέπει να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται σε ένα σταθερό στρώμα χωρίς να υπάρχουν άλλα αντικείμενα. Δεν πρέπει να υπάρχουν προστατευτικά κούνιας, μαξιλάρια, χαλαρά σεντόνια ή οτιδήποτε μαλακό ή βελούδινο, συμπεριλαμβανομένων λούτρινων ζώων στην κούνια.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κουβέρτες για το μωρό σας. Εάν το μωρό σας κρυώνει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν «σάκο ύπνου» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε σφήνες ύπνου ή ρυθμιστές θέσης ύπνου.

Οι χαλαρές κουβέρτες και άλλα κλινοσκεπάσματα ενέχουν κίνδυνο στραγγαλισμού, εξηγεί η παιδιατρική. Εκτός από τις σφήνες ύπνου και τους ρυθμιστές θέσης, η παιδιατρική προειδοποιεί για τη χρήση μαξιλαριών θηλασμού ή οποιουδήποτε τύπου μαξιλαριών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εάν το μωρό σας κυλήσει στο στομάχι ή στο πλάι ενώ κοιμάται σε ένα μαξιλάρι ή μαξιλάρι θηλασμού, ο αεραγωγός του μπορεί να είναι φραγμένος και μπορεί να πνιγεί.

Κρατήστε το μωρό σας στο δωμάτιό σας, αλλά μη μοιράζεστε το κρεβάτι σας

Είναι φυσικό να θέλετε να κρατάτε το μωρό σας κοντά σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η παιδιατρική ενθαρρύνει τους γονείς να κρατούν τα μωρά τους κοντά, στα δωμάτιά τους. Ωστόσο, αποθαρρύνουν τους γονείς να πάρουν τα μωρά τους στο κρεβάτι μαζί τους.

Συνιστά τα μωρά να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και έως και ένα χρόνο, αν είναι δυνατόν. Η κοινή χρήση ενός δωματίου με το μωρό σας μειώνει τον κίνδυνο SIDS κατά 50%. Το AAP συνιστά η κούνια ή η κούνια του μωρού σας να είναι σε κοντινή απόσταση, ώστε να μπορείτε να ηρεμήσετε το μωρό σας και να γνωρίζετε τις κινήσεις και τις ανάγκες του.

Ταυτόχρονα, το να φέρετε το μωρό σας στο κρεβάτι μαζί σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο SIDS και ασφυξίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το μωρό σας είναι μικρότερο των τεσσάρων μηνών, έχει γεννηθεί πρόωρα, εσείς ή ο σύντροφός σας είστε καπνιστής, είστε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή κοιμάστε σε μια μαλακή ή ακατάστατη επιφάνεια ή επιφάνεια χωρίς κρεβάτι (όπως καναπές ή πολυθρόνα).

Θηλάστε το μωρό σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του SIDS είναι να θηλάσετε το μωρό σας. Μια μελέτη του 2017, που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics, διαπίστωσε ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες μείωσε τον κίνδυνο ενός μωρού για SIDS κατά σχεδόν 50%.

Και δεν χρειάζεται να θηλάζετε αποκλειστικά για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη. Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμη και ο μερικός θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες προσέφερε την ίδια προστασία έναντι του SIDS.

Εκτός από το θηλασμό, η παιδιατρική λέει ότι το να δίνετε στο μωρό σας πιπίλα ενώ κοιμάται μπορεί να μειώσει τους κινδύνους του SIDS. Εάν θηλάζετε, είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός πριν εισάγετε μια πιπίλα.

Δείτε Επίσης

Μην κοιμάστε ποτέ σε καναπέ ή πολυθρόνα με το μωρό σας

Οι νέοι γονείς είναι κουρασμένοι και είναι κατανοητό ότι μερικές φορές αποκοιμούνται ενώ θηλάζουν, ταΐζουν ή παρηγορούν τα μωρά τους. Αλλά το να αποκοιμηθείτε με το μωρό σας σε μια επικίνδυνη επιφάνεια, όπως ένας καναπές ή πολυθρόνα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για SIDS.

Σιγουρευτείτε για τη σωστή θερμοκρασία

Είναι σύνηθες να ανησυχείτε ότι το μωρό σας θα είναι πολύ κρύο ενώ κοιμάται και μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να το ντύσετε με ζεστά ρούχα. Αλλά η υπερθέρμανση είναι ένας παράγοντας κινδύνου ή λόγος για SIDS, και κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.

Καλή γενική καθοδήγηση είναι να ντύνεται ένα βρέφος σε όχι περισσότερο από ένα επιπλέον στρώμα από αυτό που θα φορούσε ένας ενήλικας για μια δεδομένη εποχή/θερμοκρασία. Θα πρέπει επίσης να διατηρείτε το δωμάτιο του μωρού σας σε μια άνετη θερμοκρασία και να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό στο δωμάτιο.

Μην χρησιμοποιείτε οθόνες αναπνοής

Μπορεί να είναι δελεαστικό να αγοράσετε μια οθόνη ύπνου για να τη χρησιμοποιήσετε με το μωρό σας. Εξάλλου, πολλά διαφημίζονται για να μειώσουν τις πιθανότητες του μωρού σας για SIDS. Αλλά η παιδιατρική συμβουλεύει να μην τις χρησιμοποιείτε.

Καμία συσκευή δεν πρέπει να αντικαθιστά τη γονική παρακολούθηση του μωρού σας και η παιδιατρική εξηγεί ότι δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτές τις συσκευές για να παρακολουθείτε το παιδί σας. Όχι μόνο αυτό, αλλά δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι λειτουργούν. Οι οικιακές καρδιοαναπνευστικές συσκευές παρακολούθησης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου SIDS, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης του SIDS παρατηρεί η παιδιατρική.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top