Now Reading
Πώς να μεγαλώσετε ανεξάρτητα, ελεύθερα και υπεύθυνα παιδιά

Πώς να μεγαλώσετε ανεξάρτητα, ελεύθερα και υπεύθυνα παιδιά

Δώστε στα παιδιά σας τα κατάλληλα εφόδια

Λένε πως τα μικρά παιδιά είναι δύσκολα στη διαχείριση και στην ανατροφή… Λένε πως αν τα μικρά παιδιά αρχίσουν να κλαίνε είναι αδύνατον να τα ξεκολλήσεις… και λένε, επίσης, πως τα μικρά παιδιά έχουν συνήθως θέμα με το φαγητό τους…

Μερικές φορές η λύση βρίσκεται στον τρόπο που ο κάθε γονέας διαχειρίζεται τις καταστάσεις, και η μέθοδος Μοντεσσόρι φαίνεται να λειτουργεί ιδανικά, ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να μεγαλώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να γίνουν ανεξάρτητα, ελεύθερα και υπεύθυνα. Η Simone Davies, συγγραφέας του «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί», προτείνει μέσα από το βιβλίο-οδηγό της κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας τα κατάλληλα εφόδια για να το πετύχετε.

Βάλτε όρια με αγάπη: Τα όρια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη οποιασδήποτε σχέσης και ειδικά με τα παιδιά τα όρια είναι απαραίτητα προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια. Δεν θα είναι εύκολο και σίγουρα το παιδί δεν θα είναι πάντα χαρούμενο με αυτά στην αρχή, αλλά είναι σημαντικό να τα θέσετε ξεκάθαρα, με αγάπη, σεβασμό και κατανόηση. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εμπιστεύεται, να κατανοεί πως θέλετε το καλύτερο για εκείνο, ενώ παράλληλα η σχέση σας θα δυναμώνει.

Διαμορφώστε ένα κατάλληλο περιβάλλον: Ένα σπίτι διαμορφωμένο με γνώμονα το μέγεθος ενός μικρού παιδιού θα βοηθήσει πολύ στην ανεξαρτησία του. Έπιπλα που να μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί χωρίς βοήθεια, έργα τέχνης τοποθετημένα στο ύψος του, υλικά εύκολα, προσβάσιμα για δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του, οργάνωση υλικών και δραστηριοτήτων, εναλλαγή υλικών για νέες προκλήσεις θα βοηθήσουν ώστε να διαμορφώσετε ένα σπίτι τακτοποιημένο και κατάλληλο για να μεγαλώσει ένα παιδί ανεξάρτητο, υπεύθυνο και ελεύθερο.

Δημιουργήστε μοντεσσοριανές δραστηριότητες στο σπίτι: Οι δραστηριότητες που θα οργανώσετε πρέπει να είναι συμβατές με τις ανάγκες του παιδιού σας, οι οποίες θα σας καθοδηγήσουν. Η χρήση των χεριών τους, η έκφρασή τους και η επικοινωνία είναι από τις βασικές ανάγκες που έχουν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας. Οι δραστηριότητες Μοντεσσόρι για τη νηπιακή ηλικία εμπίπτουν σε συντονισμό ματιού-χεριού, μουσική και κίνηση, πρακτικές καθημερινές δραστηριότητες, καλλιτεχνική έκφραση και γλώσσα.

Μεγαλώστε ένα ανεξάρτητο παιδί: Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που θα παρέχει στο παιδί ευκαιρίες για εξερεύνηση και ανακάλυψη, μια και έχει έντονη την επιθυμία να κατανοήσει τον κόσμο που το περιβάλλει. Με απλά υλικά, όπως μια κλωστή, μερικά όσπρια, φύλλα της φύσης, μπορείτε να του κεντρίσετε το ενδιαφέρον για αρκετή ώρα. Παράλληλα, δώστε του τον χρόνο που χρειάζεται για να βρει τον δικό του ρυθμό και να ανακαλύψει τις δικές του δυνατότητες.

Δείτε Επίσης

Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια του: Η επικοινωνία μεταξύ γονέα-παιδιού είναι σημαντική για τη σχέση σας. Προσπαθήστε να διαβάσετε «πίσω από τις πράξεις» τι προσπαθεί να σας πει με τη συμπεριφορά του και ποια ανάγκη του προσπαθεί να επικοινωνήσει. Με αυτό τον τρόπο θα κατανοήσετε πώς αντιλαμβάνεται και εκείνο τον κόσμο και θα έρθετε πιο κοντά. Όταν γυρνάει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά την ώρα που πάτε να το ταΐσετε ή πετάει το κουτάλι του, μπορείτε να του πείτε: «Προσπαθείς να μου πεις πως έχεις χορτάσει…», μετατρέποντας ουσιαστικά τη συμπεριφορά του σε λέξεις.

Πάρτε όση βοήθεια μπορείτε: Επειδή κανένας δεν τα γνωρίζει όλα, είναι σημαντικό να έχετε την απαραίτητη βοήθεια ως γονέας σε όλη την παραπάνω διαδικασία. Ένα κατάλληλο δίκτυο υποστήριξης φίλων που πιστεύει στην ίδια φιλοσοφία με εσάς είναι σημαντικό να υπάρχει στη ζωή σας. Επίσης, το βιβλίο «Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί», της Simone Davies, είναι ένα απλό και πρακτικό βιβλίο-οδηγός που εξηγεί και δίνει συμβουλές και λύσεις στους γονείς, ώστε αξιοποιώντας τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι να μπορείτε στο σπίτι και στο πλαίσιο της καθημερινής ρουτίνας και ενασχόλησης με το παιδί σας να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο μαθησιακό περιβάλλον. Ο στόχος του βιβλίου δεν είναι να μετατρέψετε ως γονείς το σπίτι σας σε σχολείο, αλλά να καταλάβετε ότι η άσκηση των δεξιοτήτων ενός παιδιού δεν είναι θέμα χώρου. Κάθε ώρα και κάθε μέρος μπορεί να γίνει η αφορμή για να τα βοηθήσετε να γίνουν ανεξάρτητα και υπεύθυνα!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top