Now Reading
Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας βρίσκεται σε μια βίαιη σχέση

Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας βρίσκεται σε μια βίαιη σχέση

Και πώς να το βοηθήσετε να βγει με ασφάλεια από αυτή

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από ενδοοικογενειακή βία. Κορίτσια και νεαρές γυναίκες μεταξύ 16 και 24 ετών βιώνουν το υψηλότερο ποσοστό βίας από τους συντρόφους τους. Έφηβοι από όλα τα είδη σπιτιών, οικογενειών, πολιτισμών και υποβάθρων βιώνουν βία στις σχέσεις τους. Τα θύματα περιλαμβάνουν άνδρες και γυναίκες. Η βία μπορεί να συμβεί τόσο στις ετεροφυλόφιλες όσο και στις και ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Οι έφηβοι που έχουν πέσει θύματα βίας στις συντροφικές τους σχέσεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης, κατάχρηση ουσιών, διατροφικές διαταραχές και περαιτέρω ενδοοικογενειακή βία.

Οι έφηβοι που βιώνουν βία στις σχέσεις τους δεν είναι μικρό πρόβλημα. Ωστόσο, πολλοί γονείς παραμένουν χωρίς ενημέρωση. Πάνω από το 80% του γονιών φέρεται να μην γνωρίζουν εάν η μορφή βίας που χαρακτηρίζει τη σχέση του παιδιού τους είναι ανησυχητική ή πιστεύουν ότι δεν αποτελεί σοβαρό θέμα.

Κατανόηση της βίας στις σχέσεις των εφήβων

Η μορφή της βίας μπορεί να αποτελείται από σωματική, λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική, σεξουαλική και ψηφιακή κακοποίηση.

Η σωματική βία είναι η σκόπιμη χρήση σωματικής δύναμης για να προκαλέσει φόβο ή τραυματισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει χτύπημα, ώθηση, πρόκληση πόνου και σωματικός περιορισμός του θύματος.

Η λεκτική, συναισθηματική και ψυχολογική βία περιλαμβάνει καταχρηστικές συμπεριφορές όπως φωνές, κλήσεις, προσβολές, διάδοση κακής φήμης, καταδίωξη, παρακολούθηση, χειραγώγηση και απομόνωση από φίλους και οικογένεια. Αυτός ο τύπος βίας μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικός με τη σωματική βία.

Η σεξουαλική βία μπορεί να περιλαμβάνει ανεπιθύμητο άγγιγμα, εξαναγκασμό ή πίεση του θύματος για σεξ και σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσει σε βιασμό.

Η ψηφιακή βία περιλαμβάνει καταχρηστικές συμπεριφορές μέσω της χρήσης τεχνολογίας όπως κινητά τηλέφωνα, email, και κοινωνικά μέσα. Η ψηφιακή βία μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση κοινωνικών μέσων για την παρακολούθηση του θύματος ως προς το πού είναι και με ποιον, αποστολή προσβολών και απειλών μέσω μηνυμάτων, email και Facebook, και στέλνοντας ή απαιτώντας σεξουαλικά άσεμνες εικόνες ή βίντεο.

Προειδοποιητικά σημάδια βίας στις εφηβικές σχέσεις

Δεδομένου ότι η βία που βιώνουν οι έφηβοι στις σχέσεις του διατηρείται συχνά μυστικό, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την προειδοποίηση σημάδια. Ενώ μερικά από αυτά τα σημάδια μπορεί επίσης να υποδεικνύουν άλλα προβλήματα, ή ακόμα και «τυπικές» εφηβικές ορμονικές αλλαγές, το παρακάτω είναι μια λίστα με τα πιο συνηθισμένα σημάδια προειδοποίησης της βίας. Οι γονείς και όσοι είναι κοντά στον έφηβο πρέπει να εξοικειωθούν με αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκφράζονται από το θύμα 

o Ξαφνικές αλλαγές στην εμφάνιση, τη διατροφή ή τις συνήθειες ύπνου

o Αποτυχία σε εξετάσεις ή βαθμούς ή εγκατάλειψη σχολικών δραστηριοτήτων

o Ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση ή την προσωπικότητα

o Αποφυγή φίλων και συγγενών

o Γίνεται μυστικοπαθής ή αποσυρμένος

o Απολογείται ή δικαιολογεί τον σύντροφο του

o Συνεχής έλεγχος κινητού τηλεφώνου ή email. Απαντάει αμέσως όταν επικοινωνεί

από τον σύντροφό του. Αναστατώνεται όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

o Ανεξήγητοι μώλωπες, γρατσουνιές ή σημάδια

 

Προειδοποιητικά σημάδια του θύτη

o Ζήλια και κτητικότητα

o Θέλει να έχει τον έλεγχο και είναι απαιτητικός

o Χρησιμοποιεί την ενοχή για να πάρει ό,τι θέλε

o Κατηγορεί το θύμα για το λάθος

o Είναι εξαιρετικά ανασφαλής

o Έχει εκρηκτική ιδιοσυγκρασία

o Βιώνει βίαιες εκρήξεις, όπως σπάσιμο ή χτύπημα πραγμάτων

o Προσβάλλει

o Κλήσεις συνεχώς, γραπτά μηνύματα ή έλεγχος στο θύμα. Απαιτεί να γνωρίζει με ποιους

ήταν με και τι έκαναν

o Ελέγχει το email ή το κινητό του θύματος χωρίς άδεια

o Απομόνωση του θύματος από φίλους και συγγενείς

Δείτε Επίσης

o Είναι καταχρηστικός απέναντι σε άλλους ανθρώπους ή / και βίαιος απέναντι στα ζώα

απειλεί με βία

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους

Οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να μιλούν στα παιδιά τους για υγιείς σχέσεις πολύ πριν αρχίσουν να χρονολογούνται.

Δώστε στα παιδιά σας παραδείγματα υγιών σχέσεων

Σημειώστε υγιείς και ανθυγιεινές σχέσεις συμπεριφοράς στην τηλεόραση, ταινίες και μουσική και εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να μιλήσετε το παιδί σας για το τι είναι κατάλληλο και τι δεν είναι.

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να διδάξετε τον αυτοσεβασμό. Διδάξτε στα παιδιά σας να σέβονται τον εαυτό τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει το παιδί σας να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει, να ελέγξει ή καταπατήσει τα δικαιώματα του άλλου.

Διατηρείτε πάντα τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να έρθει σε εσάς. Πάρτε την ευκαιρία να μιλήσετε με το παιδί σας ανά πάσα στιγμή. Να είστε ανοιχτοί, με κατανόηση, και όχι επικριτικοί. Ακούστε το παιδί σας και αποφύγετε να μιλήσετε.

Κάντε τις ερωτήσεις του παιδιού σας για να ενθαρρύνετε συνομιλίες σχετικά με υγιείς σχέσεις και ευαισθητοποίηση για τις μορφές βίας στις σχέσεις, όπως:

o Τι κάνει μια υγιή σχέση; Τι θες σε μια σχέση;

o Ποιες είναι οι σχέσεις που έχετε δει στο σχολείο ή μεταξύ φίλων;

Έχετε δει αντιληφθεί κάποια μορφή βίας;

o Έχετε δει κάποιον να χρησιμοποιεί Facebook ή μηνύματα για προσβολή, παρακολούθηση ή προκειμένου να ελέγξει κάποιον από τους φίλους σας;

o Τι θα κάνατε αν είχατε δει ή βιώσατε βία γνωριμιών; Πώς θα μπορούσατε να βοηθήσεις κάποιον σε μια καταχρηστική σχέση;

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι το θύμα της βίας, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει ότι είστε εκεί για να το βοηθήσετε. Εκφράστε την ανησυχία σας για το παιδί σας – διατηρήστε την εστίαση στο δικό σας παιδί, όχι στον θύτη. Γίνετε ξεκάθαροι ότι δεν κατηγορείτε το παιδί σας και ότι είστε, και θα είστε πάντα με το μέρος του.

Καταλάβετε ότι το παιδί σας πρέπει να είναι αυτό που αποφασίζει να τερματίσει τη σχέση – δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό για το παιδί σας. Όταν το παιδί σας τερματίσει τη σχέση, βοηθήστε το να αναπτύξει ένα σχέδιο ασφάλειας για να μείνει ασφαλή κατά τη διάρκεια και μετά τη διάλυση της σχέσης. Λάβετε συμβουλές και πόρους από μια ειδική υπηρεσία ενδοοικογενειακής βίας ή σύμβολο ψυχικής υγείας ή κάποια γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top