Πώς να καλλιεργήσετε και να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών - Childit
Now Reading
Πώς να καλλιεργήσετε και να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Πώς να καλλιεργήσετε και να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών

Βοηθώντας τα να αναπτύξουν μια σειρά από ιδιαίτερα χρήσιμες δεξιότητες για τη ζωή τους

Οι ψυχολόγοι και οι οικογενειακοί θεραπευτές τονίζουν συχνά στους γονείς τη σημασία της διδασκαλίας της συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά σε νεαρή ηλικία. Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό το σύνολο δεξιοτήτων μπορεί να αποτελέσει ισχυρό προγνωστικό παράγοντα επιτυχίας στις σχέσεις, την υγεία και την ποιότητα ζωής. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη κερδίζουν καλύτερους βαθμούς, παραμένουν στην εκπαίδευση περισσότερο και κάνουν γενικά υγιεινές επιλογές.
Σύμφωνα με τον Daniel Goleman, έναν από τους πρώτους ανθρώπους που αύξησαν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη και συγγραφέας του «Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ», αυτό το σετ δεξιοτήτων μπορεί να απλοποιηθεί σε πέντε βασικά στοιχεία.
Αυτογνωσία
Γιατί είναι σημαντικό: Η αυτογνωσία μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς οι πράξεις μας γίνονται αντιληπτές από άλλους, γνωρίζουμε πότε πρέπει να εμπλέκουμε τις δυνάμεις μας (καθώς και πότε πρέπει να κάνουμε πίσω) και πώς να ανακαλύπτουμε τομείς που χρειάζονται βελτίωση.

Σημάδια ότι το παιδί σας έχει αυτογνωσία:

Καταλαβαίνει και αναγνωρίζει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του.

Έχει υψηλή αυτοεκτίμηση και δεν φοβάται να μιλήσει για αυτό που χρειάζεται.

Ξέρει ότι το πώς βλέπει τον εαυτό του μπορεί να μην είναι το ίδιο με το πώς βλέπουν οι άλλοι.

Πώς να διδάξετε την αυτογνωσία:

Ονομάστε τα συναισθήματα. Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να μιλούν για τα συναισθήματά τους εάν δεν μπορούν να σκεφτούν τις σωστές λέξεις. Ξεκινήστε συνομιλίες σχετικά με τα συναισθήματά τους, καθώς και τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Χρησιμοποιήστε περιγραφικές λέξεις-κλειδιά όπως «λυπημένος», «αναστατωμένος» και «απογοητευμένος».

Δώστε προσοχή. Όταν δίνετε ανατροφοδότηση σχετικά με το τι μπορεί να βελτιώσει το παιδί σας στην εργασία του, να είστε προσεκτικοί σχετικά με την επιλογή λέξεων. Η υπερβολική κριτική ή σκληρή συμπεριφορά μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αποθάρρυνση.

Δείξε ενδιαφέρον. Για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση, ενημερώστε το ότι ενδιαφέρεστε για τα συναισθήματά του και ότι αυτό που έχει να πει έχει σημασία.

Αυτορρύθμιση

Γιατί είναι σημαντικό: Η αυτορρύθμιση μας βοηθά να κατευθύνουμε τη συμπεριφορά μας προς έναν στόχο, παρά το απρόβλεπτο του κόσμου και των συναισθημάτων μας.

Μπορεί το παιδί σας να αυτορρυθμιστεί;

Μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατάστασης.

Όταν αισθάνεται απογοητευμένο, είναι σε θέση να ηρεμήσει – αντί να εμφανίζει εκρηκτικές εκρήξεις.

Ξέρει πότε πρέπει να σταματήσει και να κάνει ένα βήμα πίσω για να αποφύγει τις παρορμητικές επιλογές (που μπορεί να μετανιώσουν αργότερα).

Πώς να διδάξετε αυτορρύθμιση:

Να είστε άμεσοι και εποικοδομητικοί. Όταν απαιτείται συναισθηματική ρύθμιση, αποφύγετε τις ασαφείς δηλώσεις (π.χ. «Κόφτε το») και ρητορικές ερωτήσεις (π.χ. «Γιατί το κάνετε πάντα αυτό;», καθώς είναι πιο πιθανό να αγνοηθούν ή να παρεξηγηθούν. Αντί για αυτό, χρησιμοποιήστε έναν εποικοδομητικό και υποστηρικτικό τόνο.

Μιλήστε για τρόπους αντιμετώπισης. Μπορεί να είναι δελεαστικό να λέτε πάντα στο παιδί σας πώς να χειρίζεται μια αγχωτική κατάσταση. Αλλά είναι επίσης σημαντικό για αυτούς να εξασκηθούν με τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης, ακόμα κι αν δεν λειτουργούν.

Δημιουργήστε καθημερινές ρουτίνες. Η διατήρηση της συνοχής στην καθημερινή ζωή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη αυτορρύθμισης. Βοηθά επίσης να παρέχει δομή, νόημα και σκοπό σε αυτό που κάνουν.

Κίνητρα

Γιατί είναι σημαντικό: Το κίνητρο αυξάνει την προσπάθειά μας, μας βοηθά να δράσουμε και να είμαστε πιο παραγωγικοί. Το πιο σημαντικό, είναι αυτό που μας κάνει να αντιμετωπίζουμε ακραίες προκλήσεις.

Το παιδί σας έχει κίνητρα;

Δεν εγκαταλείπει του στόχους που το ενδιαφέρουν.

Είναι περίεργο, θέλει να μάθει και δεν φοβάται να κάνει ερωτήσεις.

Αντί να αποθαρρύνεται, μαθαίνει από τα λάθη του και εφαρμόζει μαθήματα σε μελλοντικά προβλήματα.

Πώς να ενισχύσετε τα κίνητρα:

Μοιραστείτε τον ενθουσιασμό. Ο ενθουσιασμός μεταδίδεται, οπότε αν το παιδί σας δει ότι είστε ειλικρινά ενθουσιασμένοι για κάτι, είναι πιθανό να αισθάνεται ακόμη πιο κινητοποιημένο.

Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Παραμείνετε σε εγρήγορση για μερικές από τις επικίνδυνες παγίδες των γονέων, όπως η τελειομανία, η υπερβολική αντιδραστικότητα, η ενοχή και η χαμηλή υπομονή.

Βοηθήστε το να αντιμετωπίσει δυσκολίες. Αφήστε τα παιδιά σας να κάνουν τις δικές τους επιλογές και να αντιμετωπίσουν τις φυσικές συνέπειες. Έτσι θα μεγαλώσουν και θα μάθουν να παίρνουν πιο έξυπνες αποφάσεις.

Ενσυναίσθηση

Γιατί είναι σημαντικό: Το να έχεις ενσυναίσθηση δεν αφορά μόνο την κατανόηση των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων, αλλά και την ικανότητα έκφρασης ευαισθησίας σε αυτούς. Τα παιδιά που βιώνουν ενσυναίσθηση τους είναι ευκολότερο να παρέχουν βοήθεια και υποστήριξη σε άλλους.

Έχει το παιδί σας ενσυναίσθηση;

See Also
πώς να μεγαλώσετε πετυχημένα παιδιά

Λειτουργεί καλά στις ρυθμίσεις της ομάδας και μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις (μαζί) καθώς εμφανίζονται.

Είναι σε θέση να συνδεθεί συναισθηματικά με τους άλλους και είναι διακριτικό για τα συναισθήματα των άλλων.

Καταβάλλει προσπάθειες για να καταλάβει τα πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου.

Πώς να διδάξετε ενσυναίσθηση:

Ακούστε ενεργά. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διδάξετε την ενσυναίσθηση είναι να γίνετε το παράδειγμά τους (π.χ. διατηρήστε την επαφή με τα μάτια και αφήστε το να ολοκληρώσει εντελώς τις σκέψεις του πριν δηλώσετε τη δική σας).

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Μην δώσετε όλη την προσοχή στο παιδί σας. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον εκφρασμένης αξιοπιστίας κοινοποιώντας τον τρόπο που νιώσατε εσείς σε μια παρόμοια κατάσταση.

Μιλήστε για άλλες προοπτικές. Αυτό θα τους βοηθήσει να ξεφύγουν από την κοινή συνήθεια να νοιάζονται μόνο για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.

Κοινωνικές δεξιότητες

Γιατί είναι σημαντικό: Οι κοινωνικές δεξιότητες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας στην κοινωνία. Μας βοηθούν να δημιουργήσουμε υγιείς και θετικές αλληλεπιδράσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή.

 Το παιδί σας έχει κοινωνικές δεξιότητες;

Έχει καλούς τρόπους και επικοινωνεί καλά με τους άλλους.

Δείχνει εκτίμηση για τα συναισθήματα και τα ενδιαφέροντα των φίλων, της οικογένειας και των συνομηλίκων του.

Είναι σε θέση να εκφράσει τα συναισθήματά του καθαρά, ήρεμα και με σεβασμό.

Πώς να διδάξετε κοινωνικές δεξιότητες:

Ενθαρρύνετε νέες εμπειρίες. Ενώ αυτό μπορεί να νιώθει άβολα στην αρχή, στο παιδί σας μπορεί να του αρέσει (και, στη διαδικασία, να μάθει νέα πράγματα για τον εαυτό του).

Συζητήστε τι αναμένεται. Για να το βοηθήσετε να συμμετάσχει σε θετικές συμπεριφορές, υπενθυμίστε του τι να περιμένουν σε μια δεδομένη κατάσταση και τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Επισημάνετε τη γλώσσα του σώματος. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων, επειδή οι άνθρωποι δεν εκφράζουν πάντα τα συναισθήματά τους προφορικά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top