Now Reading
Πώς να κάνεις πιο εύκολη την αρχή στον θηλασμό

Πώς να κάνεις πιο εύκολη την αρχή στον θηλασμό

Από τις πρώτες ήδη ώρες που θα έρθεις σε επαφή με το μωρό σου

Η μητρότητα είναι μια υπέροχη εμπειρία, αλλά η αρχή της μπορεί να σας δυσκολέψει με όλες τις αλλαγές αλλά και τις νέες συνήθειες που φέρνει στη ζωή σας. Ο θηλασμός είναι φυσιολογικός και φυσικός, αλλά είναι επίσης μια διαδικασία μαθαίνεται. Αυτό σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να έχετε ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τον θηλασμό. Αναμένεται ότι οι νέες μητέρες θα χρειαστούν πληροφορίες καθώς ο θηλασμός «κάνει την εμφάνισή του» σχεδόν αμέσως μετά τη γέννηση. Μαζί με κάποια στοργική φροντίδα και καθοδήγηση, καθώς και μια καλή δόση εμπιστοσύνης στη διαδικασία και το σώμα σας, είναι ζωτικής σημασίας να έχετε καλές πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένετε τις πρώτες ημέρες του θηλασμού, ειδικά επειδή συμβαίνουν τόσες πολλές αλλαγές την πρώτη εβδομάδα – από τη γέννηση στο πρωτόγαλα μέχρι το κανονικό γάλα!

Τα κλειδιά που πρέπει να θυμάστε είναι:

Κρατήστε το μωρό κοντά σας – με επαφή δέρμα με δέρμα.

Το τάισμα κάθε 2 ώρες είναι φυσιολογικό.

Η γκρίνια, η γροθιά στο στόμα και το χτύπημα των χειλιών είναι σημάδια πείνας του μωρού.

Ελέγξτε την πάνα: Γενικά 3 έως 5 πάνες με κακάκια και 5 έως 6 πάνες βρεγμένες ανά ημέρα.

Ο θηλασμός δεν πρέπει να σας πονάει. Ζητήστε βοήθεια εάν χρειαστεί.

Ακολουθεί μια ανάλυση της πρώτης εβδομάδας του θηλασμού: τι είναι φυσιολογικό + τι να κάνετε εάν κάτι πάει στραβά.

Πώς να ξεκινήσετε καλά το θηλασμό

Θηλασμός τις πρώτες λίγες ώρες μετά τη γέννηση.

Τα μωρά είναι συχνά έτοιμα να αρχίσουν να τρώνε μέσα σε 45 λεπτά έως μία ώρα από τη γέννησή τους. Εάν είστε σε θέση, αυτή είναι μια καλή στιγμή για αυτό το πρώτο τάισμα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το τάισμα τις πρώτες ώρες οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκειας τάισμα. Τα μωρά μαθαίνουν μόλις γεννηθούν, γι’ αυτό δώστε τους την ευκαιρία να μάθουν να θηλάζουν. Εάν δεν μπορείτε, ή εάν κάτι πάει στραβά, μην ανησυχείτε – με τη βοήθεια, σχεδόν όλα τα μωρά μπορούν να μάθουν να κουμπώνουν στη θηλή σας αργότερα.

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τη νοσοκόμα στο πρώτο τάισμα ή ζητήστε να συμβουλευτείτε μια ειδικό σύμβουλο γαλουχίας εάν υπάρχει.

Επαφή δέρμα στο δέρμα

Εκτός εάν εσείς ή το μωρό σας έχετε ιατρική πάθηση που απαιτεί άμεση προσοχή, είναι σημαντικό να περάσετε μερικές ώρες με το μωρό σας δέρμα σε δέρμα αμέσως μετά τη γέννηση. Ακόμη και τα μωρά που γεννιούνται μέσω καισαρικής μπορούν να τοποθετηθούν στην αγκαλιά της μητέρας μετά τη γέννηση. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε την επαφή δέρμα σε δέρμα, ο σύντροφος ή μέλος της οικογένειας μπορεί να το κάνει. Και το δέρμα-με-δέρμα έχει οφέλη και για τους δυο σας. Οποιοσδήποτε χρόνος που αφιερώνεται σε αυτού του είδους επαφή είναι πολύτιμος, ανεξάρτητα από το εάν θηλάζετε ή όχι.

Διαθέστε τον εαυτό σας τις πρώτες ώρες

Τα περισσότερα μωρά (ειδικά εκείνα που γεννιούνται με φυσιολογικό τοκετό) θα σέρνονται μέχρι το στήθος και θα κολλήσουν στο στήθος. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία αυτών των πρώτων ωρών θηλασμού. Τα μωρά είναι πιο έτοιμα από τη φύση τους να θηλάσουν σε αυτές τις ώρες μετά τον τοκετό.

Συμβουλές θηλασμού για τις ημέρες 1 έως 3

Συχνά ταΐσματα

Για τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, περιμένετε το μωρό σας να θηλάζει πολύ συχνά. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόγραμμα ακόμη. Εάν βρίσκεστε σε νοσοκομείο, το να έχετε μαζί σας στο δωμάτιο το μωρό σας μπορεί να σας βοηθήσει, καθώς θα είστε πιο κοντά και μπορεί να ανταποκριθείτε στις υποδείξεις της πείνας όταν ξεκινούν. Κρατήστε το μωρό σας δέρμα σε δέρμα μαζί σας για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, όποτε το μωρό σας αναζητά το στήθος, θα είναι εκεί!

Αποφύγετε τις τεχνητές θηλές

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να θηλάζετε πολύ συχνά. Ζητήστε από το νοσοκομείο να μην δώσει στο μωρό σας τεχνητές θηλές – χωρίς μπουκάλια ή πιπίλες. Είστε όλο το φαγητό και η άνεση που χρειάζεται το μωρό σας.

To πρωτόγαλα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών, παράγετε ένα είδος γάλακτος που ονομάζεται πρωτόγαλα. Είναι μικρή σε ποσότητα, αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, αντισώματα και αντιιικούς παράγοντες. Είναι ο πρώτος εμβολιασμός του μωρού σας. Λειτουργεί επίσης ως καθαρτικό και βοηθά το μωρό σας να καθαρίσει το πρώτο επίστεγο (μεκόνιο).

Παρακολουθήστε την απώλεια βάρους του μωρού

Είναι φυσιολογικό τα μωρά που θηλάζουν να χάσουν λίγο βάρος στις τρεις πρώτες ημέρες της ζωής – 5 έως 7% βρίσκεται στο φυσιολογικό εύρος. Μέρος αυτού είναι το πέρασμα του πρώτου επίστεγου και άλλων υγρών από τη γέννηση.

Πιθανότατα δεν χρειάζεται να δώσετε συμπλήρωμα στο μωρό σας. Στην πραγματικότητα, το στομάχι του μωρού σας έχει πολύ μικρό μέγεθος τώρα, οπότε η τροφοδοσία λίγων γρμ, σε ένα μπουκάλι πιθανότατα θα κάνει το μωρό σας να φουσκώσει. Το πρωτόγαλα που παράγει το σώμα σας είναι μικρό για κάποιο λόγο – είναι ακριβώς η σωστή ποσότητα που κρατά το στομάχι του μωρού σας.

Αντιμετωπίστε ζητήματα μανδάλωσης όσο πιο γρήγορα μπορείτε

Τι γίνεται αν το μωρό σας δεν κολλάει; Αν και σπάνια, συμβαίνει ότι ορισμένα μωρά δυσκολεύονται να κολλήσουν τις πρώτες ημέρες. Εάν συμβαίνει αυτό, ζητήστε αμέσως βοήθεια από έναν σύμβουλο γαλουχίας ή έναν έμπιστο βοηθό.

Εν τω μεταξύ, κρατήστε το μωρό σας με επαφή δέρμα σε δέρμα, βγάλτε με το χέρι το πρωτόγαλα σας (οι αντλίες δεν λειτουργούν καλά αυτές τις πρώτες μέρες πριν το γάλα σας “έρθει”) και ταΐστε στο μωρό σας το πρωτόγαλα με ένα μικρό κουτάλι ή σταγονόμετρο φαρμάκου.

Συμβουλές θηλασμού για τις ημέρες 3 έως 5

Προετοιμαστείτε για την άφιξη του γάλακτος

Κάποτε μεταξύ της τρίτης και της πέμπτης ημέρας μετά τη γέννηση, το γάλα σας θα γίνει πιο άφθονο. Συχνά μπορεί να συμβεί ξαφνικά, αλλά μερικές φορές είναι πιο σταδιακή. Μερικές γυναίκες αισθάνονται πιο γεμάτες και μπορεί να παρατηρήσουν ότι το μωρό τους αρχίζει να καταπίνει περισσότερο γάλα (δεν μπορούν όλοι να ακούσουν ένα μωρό να καταπίνει, και αυτό δεν σημαίνει το μωρό δεν παίρνει γάλα!).

Γνωρίστε ότι είναι δυνατή η υπερπλήρωση ή ο κορεσμός

Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι καλά κλειδωμένο καλά και να θηλάζετε συχνά για να αδειάσετε τα στήθη σας και να αποτρέψετε το να πετρώσουν.

Δοκιμάστε να βγάλετε μητρικό γάλα με το χέρι

Εάν τα στήθη σας είναι τόσο γεμάτα ώστε οι θηλές σας να γίνουν πεπλατυσμένες, το μωρό σας μπορεί να δυσκολευτεί να κολλήσει. Βάλτε με το χέρι σας λίγο γάλα για να μαλακώσει τη θηλή ή να δοκιμάσετε μια τεχνική που ονομάζεται αντίστροφη μαλάκωση πίεσης, μπορεί να κάνει τη θηλή πιο εύκαμπτη και να διευκολύνει τη μανδάλωση.

Δείτε Επίσης

Κάντε απαλό μασάζ στο στήθος σας

Λάβετε βοήθεια με αυτές τις τεχνικές, εάν είναι απαραίτητο. Εάν είστε τόσο γεμάτοι που το γάλα σας δεν ρέει, ένα απαλό μασάζ μπορεί να βοηθήσει. Οι κρύες συσκευασίες ή το παγωμένο λάχανο μεταξύ των ταϊσμάτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσφορίας του μαστού.

Κάντε έναν έλεγχο πάνας.

Λίγο μετά την είσοδο του γάλακτός σας, τα κόπρανα του μωρού σας θα μεταβούν σε ένα πρασινωπό-καφετί χρώμα και θα πάρουν ένα κίτρινο χρώμα μουστάρδας αμέσως μετά. Οι υγρές πάνες θα γίνουν και πιο πλούσιες.

Συμβουλές θηλασμού για τις ημέρες 5 έως 7

Μόλις ξεπεράσετε τις πρώτες ημέρες, ίσως αρχίσετε να μπαίνετε σε ένα αυλάκι με τον θηλασμό. Το μωρό σας θα συνεχίζει να θηλάζει πολύ συχνά, περίπου 10 φορές σε 24 ώρες. Μερικά θα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη έφεση (αν και όχι πάντα τη νύχτα!), Αλλά τα περισσότερα θα πρέπει να θηλάζουν κάθε δύο ώρες περίπου.

Μάθετε τα στοιχεία της πείνας του μωρού σας

Μόλις το γάλα σας εισαχθεί και γνωρίζετε ότι το μωρό σας αυξάνει το βάρος, μπορείτε να αφήσετε να αραιώσουν οι συνεδρίες του θηλασμού αλλά θυμηθείτε να ταΐζετε πάντα όταν το μωρό σας δείχνει ενδείξεις όπως γκρίνια, πιπίλισμα γροθιάς και επικοινωνήστε πάντα με τον παιδίατρό σας πρώτα. Ακόμη και ένα μωρό που κάνει ελαφρές κινήσεις πιπιλίσματος αποτελεί ένδειξη για τάισμα!

Να γνωρίζετε ότι τα προγράμματα διαφέρουν

Μερικά μωρά φαίνεται να έχουν ένα ακανόνιστο πρόγραμμα διατροφής, που θέλουν να θηλάζουν κάθε ώρα για μερικές ώρες και στη συνέχεια να κοιμούνται για μερικές ώρες μετά από αυτό. Όλα είναι φυσιολογικά.

Συνεχίστε τον έλεγχο πάνας

Τα μωρά έχουν γενικά τρεις έως πέντε πάνες με κακάκια ανά 24 ώρες. Οι πάνες ούρων ποικίλλουν, αλλά πέντε έως έξι υγρές πάνες την ημέρα είναι φυσιολογικές.

Ελέγξτε το βάρος του μωρού

Οι πάνες αφηγούνται μόνο τη μισή ιστορία για το πόσο γάλα παίρνει ένα μωρό. Η πιο αξιόπιστη δοκιμή είναι ένας έλεγχος βάρους (χωρίς ρούχα ή πάνα, και στην ίδια ζυγαριά κάθε φορά, αν είναι δυνατόν).

Λάβετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να επιστρέψει ένα μωρό στο βάρος γέννησής του, αλλά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, ένα μωρό θα πρέπει να κερδίζει παρά να συνεχίζει να χάνει βάρος. Εάν το μωρό σας δεν αυξάνει το βάρος, ζητήστε βοήθεια αμέσως!

Δώστε συμπλήρωμα εάν χρειάζεται

Εάν πρέπει να συμπληρώσετε, αντλήστε το γάλα σας και ταΐστε το στο μωρό σας. Και πάλι, ο παιδίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει εδώ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top