Πώς να ενθαρρύνετε την παιγνιώδη μάθηση στα παιδιά - Childit
Now Reading
Πώς να ενθαρρύνετε την παιγνιώδη μάθηση στα παιδιά

Πώς να ενθαρρύνετε την παιγνιώδη μάθηση στα παιδιά

Πώς να συνδυάσετε το παιχνίδι με μάθηση βελτιώνοντας τη γνωστική ανάπτυξη, τα κίνητρα και τη μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής

Πώς να συνδυάσετε το παιχνίδι με τη μάθηση, βελτιώνοντας τη γνωστική ανάπτυξη, τα κίνητρα και τη μεγαλύτερη διάρκεια προσοχής

Τα παιδιά έχουν τη φυσική τάση να παίζουν – έτσι μαθαίνουν. Όπως όλοι μας, τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν διασκεδάζουν. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τα μικρά παιδιά να έχουν μη δομημένο χρόνο όπου μπορούν ελεύθερα να εξερευνήσουν και να διασκεδάσουν. Θα συμμετάσχουν ενστικτωδώς σε δραστηριότητες που υποστηρίζουν τις αναπτυξιακές τους ανάγκες.

Τι είναι η παιγνιώδης μάθηση;

Η παιγνιώδης μάθηση είναι κάθε μάθηση που συμβαίνει στο πλαίσιο της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας των παιδιών. Μπορεί να είναι αυτοκατευθυνόμενο παιχνίδι, όπως το γέμισμα ενός κουβά με άμμο και νερό στην παραλία ή η αναπήδηση μιας μπάλας σε ένα γήπεδο, ή μπορεί να είναι πιο δομημένο, όπως ένα παιχνίδι Pictionary ή μια πρόκληση για να δούνε τι μπορούν να φτιάξουν με μαγνήτες.

Μια αίσθηση απορίας και περιέργειας φουντώνει όταν αφήνουμε τα παιδιά να παίξουν. Ένα παιδί μαθαίνει μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και αναζητώντας νέες εμπειρίες.

Τα οφέλη της παιγνιώδους μάθησης

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη μάθηση μέσω του παιχνιδιού – πέρα από τον παράγοντα διασκέδασης, ο οποίος είναι κρίσιμος, φυσικά. Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους για να ενθαρρύνετε την παιγνιώδη μάθηση στα παιδιά.

Γνωστική ανάπτυξη

Με απλά λόγια, το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις. Είναι αποδεδειγμένο γεγονός ότι διατηρούμε καλύτερα τις πληροφορίες όταν η διαδικασία μάθησης είναι χαρούμενη και συναρπαστική. Όταν εμπλέκουμε τα παιδιά στη μάθηση όπου συμμετέχουν ενεργά στη μάθηση, όχι μόνο διδάσκουμε μια ιδέα, αλλά και χτίζουμε δεξιότητες που αναπτύσσονται μέσω του παιχνιδιού, όπως η διαρκής προσοχή, οι κινητικές δεξιότητες και οι κοινωνικές δεξιότητες με ολιστικό τρόπο.

Η παιγνιώδης μάθηση εμπλέκει τον προμετωπιαίο φλοιό, χτίζοντας δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συναισθηματική ρύθμιση. Όταν το παιχνίδι είναι συνεργατικό, τα παιδιά χτίζουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Εσωτερικά κίνητρα

Πιθανότατα θέλετε το παιδί σας να αναπτύξει αγάπη για τη μάθηση, αντί να κάνει απλώς τη δουλειά για τη βαθμολογία. Η παιγνιώδης μάθηση βοηθά τα εγγενή κίνητρα και την αίσθηση της περιέργειας για τον κόσμο. Η εξίσωση της μάθησης με τη διασκέδαση από νεαρή ηλικία βοηθά στην ανάπτυξη των δια βίου μαθητών.

Πραγματική μάθηση

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερα χρειάζεται να μάθει μέσα από συγκεκριμένες, πρακτικές εμπειρίες. Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να αξιοποιήσουν το φυσικό τους στυλ μάθησης. Η μάθηση και η διατήρηση μεγιστοποιούνται όταν τα παιδιά φτιάχνουν και κάνουν πράγματα με τα χέρια και το σώμα τους.

Το παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν αφηρημένες έννοιες καθιστώντας τις συγκεκριμένες. Σκεφτείτε ένα τρίγωνο, που είναι μια αφηρημένη έννοια – τρεις άκρες και τρεις γωνίες. Το να φτιάξεις τρίγωνα από μολύβια ή να παίξεις ένα παιχνίδι όπου τα παιδιά ψάχνουν για τρίγωνα γύρω από το δωμάτιο κάνει την ιδέα πολύ πιο κατανοητή και συγκεκριμένη.

Μεγαλύτερο εύρος προσοχής

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν έχουν σταθερή προσοχή και εστίαση. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά να παραμείνουν αφοσιωμένα και να ανταποκρίνονται στην εργασία. Το να βεβαιωθείτε ότι η μάθηση είναι διασκεδαστική και να επιτρέπετε στα παιδιά να συμμετέχουν χαρούμενα είναι το κλειδί. Επειδή το παιχνίδι προκαλεί περιέργεια, τα παιδιά ασχολούνται και δείχνουν μεγαλύτερη παρατεταμένη εστίαση και προσοχή, κάτι που αποφέρει ισχυρότερη μάθηση.

Συμβουλές για την ενθάρρυνση της παιγνιώδους μάθησης

Τα παιδιά θα βρουν έναν τρόπο να παίξουν αν αφεθούν στην τύχη τους. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ενήλικες μπορούν να βοηθήσουν στην ενθάρρυνση της παραγωγικής παιγνιώδους μάθησης.

Δημιουργήστε ένα μέρος για να παίξετε

Ένας προσεκτικά προετοιμασμένος χώρος θα ενθαρρύνει τα παιδιά να εξερευνήσουν και να ασχοληθούν με το περιβάλλον τους. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι φανταχτερό ή υπερβολικό – τα παιδιά ευδοκιμούν σε απλούς, καθαρούς χώρους όπου νιώθουν ασφάλεια και ενθαρρύνονται.

Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια και τα ψυχαγωγικά μέσα στον χώρο παιχνιδιού σας είναι ορατά και εύκολα προσβάσιμα από μικρά άτομα. Ένα ράφι παιχνιδιών που βρίσκεται στο ύψος των ματιών του παιδιού, προσφέρει απεριόριστη εξερεύνηση και διαθέτει πόρους που ελκύουν τα παιδιά θα αποκτήσει πολύ πιο ενεργό δέσμευση από τα παιχνίδια που είναι συσκευασμένα σε ένα κλειστό ντουλάπι.

Εστιάστε σε υλικά ανοιχτού τύπου που επιτρέπουν στο παιδί να ελέγχει την εμπειρία, όπως απλά ξύλινα μπλοκ, κούκλες ή Lego. Ο χώρος πρέπει να είναι καθαρός και καλά οργανωμένος. Αλλάζετε τα παιχνίδια περιοδικά για να κρατάτε τα παιδιά αφοσιωμένα και προσπαθήστε να επιλέξετε δραστηριότητες ή παιχνίδια που σχετίζονται με τα τρέχοντα ενδιαφέροντά τους.

Ενθαρρύνετε την ελευθερία κινήσεων

Πολύ συχνά τα παιδιά καλούνται να κάθονται ακίνητα και να ακούν. Αντίθετα, πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να κινούν το σώμα τους. Η εύρεση τρόπων για την ενσωμάτωση της κίνησης θα βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παιχνιδιάρικης μάθησης. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα παιδιά θα πρέπει να είναι ελεύθερα να κινούνται όπως θα ήθελαν και ότι θα πρέπει να μπορούν να επιλέγουν τη θέση του σώματος, όπως να είναι όρθια για να ζωγραφίσουν ή ξαπλωμένα μπρούμυτα για να διαβάσουν.

Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης

Τα μικρότερα παιδιά ευδοκιμούν στην ατομική τους μαθησιακή εμπειρία, αλλά καθώς μεγαλώνουν, η κοινωνική αλληλεπίδραση γίνεται όλο και πιο σημαντική. Μέχρι τα μέσα του δημοτικού σχολείου, το παιχνίδι γίνεται μια συλλογική εμπειρία. Η παιγνιώδης μάθηση δημιουργεί ένα πιο χαλαρό και αισιόδοξο κοινωνικό και συναισθηματικό κλίμα για το παιδί. Το παιδί δεν αισθάνεται πίεση για να επιδείξει μάθηση, αλλά αντιθέτως είναι σε θέση να εμπλακεί ενεργά με άλλα παιδιά και τον ενήλικα σε αυτό που το παιδί βλέπει ως μια διασκεδαστική κοινωνική αλληλεπίδραση.

See Also

Ενσωματώστε επιλογές

Βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε επιλογές στο παιχνίδι του παιδιού σας. Αφήστε τα να πάρουν κάποιες αποφάσεις, όπως με τι θα παίξουν και για πόσο καιρό. Για παράδειγμα, αν αφήσετε έξω τα υλικά χειροτεχνίας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και υλικών για να διαλέξουν. Όταν τα παιδιά παίζουν έξω, αφήστε τα να κατευθύνουν όσο το παιχνίδι τους είναι αρκετά ασφαλές.

Κάντε τη μάθηση διασκεδαστική

Η μάθηση πρέπει να είναι διασκεδαστική. Όταν αισθάνεστε σαν σύρσιμο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να το κάνετε πιο ευχάριστο. Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να νιώθετε περισσότερο σαν παιχνίδι θα σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, αντί να δώσετε στα παιδιά ένα φύλλο μαθηματικών προβλημάτων για να συμπληρώσουν, γράψτε τα προβλήματα και κρύψτε τα σε όλο το δωμάτιο για να τα βρουν. Αυτό προσθέτει ένα στοιχείο διασκέδασης ενώ προάγει τη σωματική κίνηση. Μπορείτε επίσης να βάλετε τα παιδιά να ντύνονται σαν λογοτεχνικοί χαρακτήρες ή ιστορικά πρόσωπα για τα οποία μαθαίνουν και να παίξουν μια σκηνή.

Ενθαρρύνετε την περιέργεια

Τα παιδιά είναι φυσικά περίεργα και είναι δουλειά μας ως ενήλικες να βοηθήσουμε αυτή την περιέργεια να ανθίσει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό διαμορφώνοντας μόνοι σας την περιέργεια και επαινώντας την αίσθηση του θαύματος του παιδιού σας. Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου και συζητήστε με το παιδί σας για πιθανότητες και όχι για σωστές απαντήσεις.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μεταβαλλόμενα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και βρείτε τρόπους να φέρετε αυτά τα ενδιαφέροντα στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους δεινόσαυρους, δώστε ρεαλιστικές φιγούρες δεινοσαύρων για να παίξουν και να εμφανίσετε βιβλία για δεινόσαυρους στο σπίτι σας. Πηγαίνετε σε ένα μουσείο με θέμα τους δεινόσαυρους.

Θυμηθείτε να δίνετε χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι κάθε μέρα. Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και να πειραματιστούν χωρίς να τους λένε τι να κάνουν. Η περιέργεια είναι ήδη εκεί, απλά πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση.

Υποστηρίξτε την παιγνιώδη μάθηση

Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε την παιγνιώδη μάθηση είναι να δημιουργήσετε ασφαλείς χώρους που προσκαλούν το παιδί σας να παίξει. Αυτό δεν πρέπει να απαιτεί τεράστια προσπάθεια από την πλευρά σας – η ύπαιθρος είναι ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα για παιγνιώδη μάθηση. Αυτό μπορεί να είναι η πίσω αυλή, ένας κολπίσκος κοντά ή μια αμμώδης παραλία. Ή θα μπορούσε να είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς. Οι εσωτερικοί χώροι εκμάθησης δεν χρειάζονται επίσης πολύ προετοιμασία. Μερικά παιχνίδια με ανοιχτό άκρο, μερικές προμήθειες ειδών τέχνης και ένα κουτί με διαφορετικά υλικά αρκούν.

Οι γονείς μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την παιγνιώδη μάθηση των παιδιών τους κάνοντας ένα βήμα πίσω. Μπορεί να είναι δελεαστικό να παρέμβετε και να κάνετε προτάσεις ή μπορεί να αισθάνεστε ότι βοηθάτε το παιδί σας να μάθει. Ωστόσο, αυτές οι εγκεφαλικές συνδέσεις ενισχύονται όταν τα παιδιά εξερευνούν, πειραματίζονται και κάνουν τις δικές τους επιλογές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top