Now Reading
Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους

Έξι τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να υλοποιήσουν το πάθος τους

Εμπνέοντας τα παιδιά σας να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους, ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητα, την ανοιχτή σκέψη και την επιμονή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας είναι η περιέργειά τους. Τα παιδιά έχουν μια φυσική διάθεση να γοητεύονται με τον κόσμο γύρω τους. Καθώς μεγαλώνουν, έχουμε την τάση ως γονείς να παρεμποδίζομε την παρόρμηση των παιδιών μας να ανακαλύψουν, ξοδεύοντας όλη μας την ενέργεια προσπαθώντας να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν ή τι να γίνουν.
Αλλά ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να ενθαρρύνετε την περιέργεια και να ωθήσετε τα παιδιά να εξερευνήσουν τα δικά τους πάθη. Το άνοιγμα αυτής της πόρτας για ένα παιδί είναι σημαντικό και μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη και την ανοιχτή σκέψη. Δείτε πώς να το κάνετε.
Δώστε το παράδειγμα
Αν θέλετε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το πάθος τους, δείξτε τους ότι ακολουθείτε και εσείς το δικό σας. Δεν ξέρετε ποια είναι τα όνειρά σας; Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για εσάς και το παιδί σας να τα εξερευνήσετε μαζί. Ό,τι σας κάνει χαρούμενο. Ζωγραφίζετε; Βγάζετε φωτογραφίες; Μαγειρεύετε; Ή κάνετε σπορ; Δείξτε τους ότι δεν είναι μόνο εντάξει να αφιερώνετε χρόνο για το πάθος σας, αλλά να το αντιμετωπίζετε ως προτεραιότητα όπως θα κάνατε και με κάθε δέσμευση υψηλού επιπέδου. Αλλά επίσης να τους δείξετε ότι είναι εντάξει να ενδιαφέρεστε για κάτι και μετά να αποχωρείτε από αυτό όταν έχει χάσει την ελκυστικότητά του.

Δημιουργήστε χρόνο και χώρο

Μεταξύ της εργασίας στο σπίτι, των αθλημάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, δεν υπάρχει πάντα πολύς χρόνος για εξερεύνηση. Να είστε προσεκτικοί για να δώσετε το χρόνο και το χώρο στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους ακόμα και μόνο όταν παίζουν ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι.

Να θυμάστε να είστε υπομονετικοί: Δεδομένου ότι ορισμένα παιδιά έχουν συνηθίσει να έχουν τόση εξωτερική διέγερση, ακόμα κι αν τους δοθεί ο χρόνος να είναι συνδεδεμένα στο παρόν, μπορεί να είναι δύσκολο να καθίσουν αρκετά για να νιώσουν τη δημιουργική έμπνευση.

Αφήστε τα παιδιά να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις

Δώστε στο παιδί σας όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό του. Κάτι τέτοιο εμπνέει εμπιστοσύνη, και κατά τη γνώμη μου, όταν τα παιδιά αισθάνονται ισχυρά και ικανά, είναι λιγότερο πιθανό να μην δοκιμάσουν κάτι από φόβο ότι θα κριθούν.

Τανώντας τους την αυτοπεποίθηση να δοκιμάζουν νέα πράγματα χωρίς να παραλύουν από το φόβο δημιουργείτε περισσότερες ευκαιρίες για το παιδί σας να βγει από τη ζώνη άνεσής του.

Να είστε εντάξει με τα λάθη

Αν δεν κάνουν λάθη, ίσως να μην έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους.

Όταν δεν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, γινόμαστε πιο σίγουροι και αναπτύσσουμε την ανθεκτικότητα για να ζήσουμε πλήρως τη ζωή και να ενσωματώνουμε όλες τις εμπειρίες που έχει να προσφέρει.

Συζητήστε για τα στερεότυπα

Δείτε Επίσης

Το να δώσετε στο παιδί σας χώρο για να βρει και να εξερευνήσει το πάθος του μπορεί να μην βγάζει πάντα νόημα ή να μη φαίνεται ως κάτι σημαντικό. Μερικές φορές κάποιοι γονείς αδυνατούν να κατανοήσουν ή να ανακαλύψουν πλήρως τον τύπο προσωπικότητας των παιδιών τους. Από πίεση ένα παιδί μπορεί να δημιουργήσει ένα ψεύτικο πρόσωπο, νιώθοντας υποχρεωμένο να ανταποκριθεί στις επιθυμίες ή τις προσδοκίες των γονιών του ή του κοινωνικού περίγυρου. Το παιδί σας μπορεί να αποφύγει δραστηριότητες που του δίνουν χαρά και του εμπνέουν το πάθος, απλώς επειδή φοβάται ένα στερεότυπο που ακούστηκε αθώα σε μια συνομιλία.

Φοβόμαστε τόσο πολύ να αφήσουμε τα παιδιά μας ελεύθερα – είτε από φόβο μη μας κρίνουν οι άλλοι – που μερικές φορές δεν ακολουθούμε το ένστικτό μας. Η συνομιλία μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση των αεραγωγών.

Ενθαρρύνετε τα να νιώθουν και να αποδέχονται τα συναισθήματά τους

Ρωτήστε τα παιδιά σας πώς αισθάνονται να κάνουν τα πράγματα που τους χαρίζουν χαρά. Ζητήστε τους να περιγράψουν το συναίσθημα. Υποβάλλοντας αυτές τις ερωτήσεις, βοηθάτε το παιδί σας να αγκαλιάσει θετικά μοτίβα στο νευρικό του σύστημα που στέλνουν στον υποσυνείδητο εγκέφαλό μας το μήνυμα ότι θέλουμε περισσότερες από αυτές τις εμπειρίες.

Πόσο σπουδαίο θα είναι για το παιδί σας καθώς μεγαλώνει να μπορεί να αναγνωρίσει πράγματα που το κάνουν να αισθάνεται ζωντανό και παθιασμένο; Ποιος ξέρει τι θα μπορούσε να πετύχει στο μέλλον με αυτόν τον τρόπο ενθάρρυνσης και κινήτρων να καθοδηγεί τη ζωή του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top