Πώς να εμπνεύσετε τα παιδιά να βρουν τι επάγγελμα θα θέλουν να ακολουθήσουν
Γιατί το «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» αξίζει να έχει γερές βάσεις από νωρίς
Η ερώτηση τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις μπορεί να γίνεται πολλές φορές μεταξύ αστείου και σοβαρού, να είναι ένας καλός τρόπος για να σπάσεις την αμηχανία και να ξεκινήσεις συζήτηση με παιδιά που δεν γνωρίζεις καλά ή έχεις καιρό να δεις. Ωστόσο, κακά τα ψέματα, από μια ηλικία και μετά για τους ίδιους τους γονείς των παιδιών η αθώα αυτή ερώτηση αρχίζει να γίνεται πηγή άγχους. Κι ενώ καλό είναι να μην πιέσουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο επάγγελμα, μπορούμε από την παιδική τους ηλικία να τους δώσουμε πληροφορίες, εναύσματα και να τα φέρουμε σε επαφή με διάφορες επαγγελματικές κατευθύνσεις που μπορεί να τους ελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον.
Το να μιλήσουμε στα παιδιά για διάφορα επαγγέλματα μπορεί να γίνει φυσικά και αβίαστα, αξιοποιώντας στιγμές και ευκαιρίες. Δεν χρειάζεται να γίνεται με σκοπό να κατευθύνουμε, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσα περισσότερα ερεθίσματα δώσουμε στα παιδιά και σε όσα περισσότερα επαγγελματικά παραδείγματα τα εκθέσουμε τόσο πιο εύκολο θα είναι για εκείνα να διαλέξουν με τι θα ασχοληθούν μελλοντικά.
Επίσκεψη στο Μουσείο
Εντάξει με τον όρο μουσείο εδώ αναφερόμαστε και σε κάθε άλλο χώρο που μας αρέσει να επισκεπτόμαστε με τα παιδιά, από αίθουσες τέχνης, πινακοθήκες, ζωολογικούς κήπους, ενυδρεία, θέατρα, ξεναγήσεις, πάρκα. Ειδικά σε σχέση με τα μουσεία μπορείτε να μιλήσετε στα παιδιά, μεταξύ άλλων, για το επάγγελμα του ιστορικού, του αρχαιολόγου, του μουσειολόγου, του συντηρητή έργων τέχνης, των καλλιτεχνών, των λαογράφων και πολλών ακόμη. Όσον αφορά, τους υπόλοιπους χώρους, μπορούν να γίνουν αφορμή για να φέρετε τα παιδιά σε επαφή με επαγγέλματα όπως κτηνίατροι, βιολόγοι, ξεναγοί, φροντιστές ζώων, γεωπόνους, γεωλόγους, φωτογράφους, πωλητές. Μη διστάσετε να μιλήσετε και για λιγότερο εμφανή επαγγέλματα, τους αφανείς ήρωες αυτών των χώρων, όπως φύλακες, υπεύθυνους καθαριότητας, υπαλλήλους εισιτηρίων ή ασφάλειας.
Επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες
Από τα νοσοκομεία, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, τις τράπεζες αλλά και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι γονείς συνήθως δεν χαίρονται για τις επισκέψεις αυτές, για τα παιδιά οι χώροι αυτοί είναι πηγή ανεξάντλητων ερεθισμάτων και αναμφίβολα αποτελούν απίστευτη δεξαμενή για συζητήσεις που αφορούν άπειρα επαγγέλματα: ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, τραπεζικοί υπάλληλοι, ταχυδρόμοι, μηχανικοί, εργοδηγοί, κηπουροί, υπάλληλοι δήμων, δημόσιοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων.
Επίσκεψη σε βιβλιοπωλείο
Μια βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια δημοτική βιβλιοθήκη είναι σαν επίσκεψη στη χώρα των θαυμάτων, και μπορεί ως αφορμή για επαγγέλματα το μυαλό σας να πηγαίνει μόνο στα προφανή, όπως βιβλιοπώλης, υπάλληλος βιβλιοπωλείου ή βιβλιοθηκονόμος, ωστόσο μπορεί να γίνει αφορμή για να μιλήσετε για όλα τα επαγγέλματα που αφορούν τη δημιουργία ενός βιβλίου, με ενδεικτικά τα: συγγραφέας, επιμελητής, διορθωτής, εικονογράφος, γραφίστας, στοιχειοθέτης, βιβλιοδέτης, τυπογράφος, εκδότης, διανομέας και πολλά ακόμη. Αλλά σε ένα βιβλιοπωλείο μπορείτε επίσης να βρείτε μια ποικιλία παιδικών βιβλίων που μπορούν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με ακόμα περισσότερα επαγγέλματα, με διασκεδαστικό τρόπο και πολύ πιο ευφάνταστων.
Ασυνήθιστα επαγγέλματα που αγαπάμε
Σε ένα βιβλιοπωλείο μπορείτε να βρείτε και το βιβλίο «Ασυνήθιστα επαγγέλματα που αγαπάμε». Σε ευφυέστατο κείμενο της Alla Hutnichenko και υπέροχη εικονογράφηση της Yulia Kolomoiets το βιβλίο αυτό μας ξεναγεί σε μερικές εξαιρετικές και ιδιαίτερες κατηγορίες επαγγελμάτων. Ήρωας του βιβλίου, ο Αντρέας, μας μιλάει για τις επαγγελματικές ιδιότητες μερικών μελών της οικογένειάς του. Η μητέρα του για παράδειγμα εργάζεται σε ανθοπωλείο, η αδερφή του είναι κτηνίατρος αλλά και αγκαλιάστρια πάντα (ίσως το δικό μου πιο αγαπημένο επάγγελμα), έχει έναν παππού μελισσοκόμο κι έναν δοκιμαστή τσαγιού (!), ενώ έχει μια ξαδέρφη κυνολόγο και έναν συγγενή παλαιοντολόγο. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού τα παιδιά θα βρουν τα σύνεργα κάθε ειδικότητας, χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις αλλά και δραστηριότητες.
Με αφορμή την οικογένειά σας
Όπως το παραπάνω βιβλίο ασχολείται με τα επαγγέλματα μελών του ήρωα, βρείτε κι εσείς την αφορμή για να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα δικά σας επαγγέλματα, αλλά και κοντινών σας συγγενών. Πάρτε μαζί σας μια φορά τα παιδιά στον χώρο εργασίας σας, αν αυτό είναι εφικτό, και ξεναγήστε τα ή δείξτε τους τι σημαίνει στην πράξη το επάγγελμα σας, αφήνοντάς τα να σας δουν επί τω έργω. Συζητήστε μαζί τους και αφήστε τα να σας πάρουν «συνέντευξη», όπου θα τους εξηγείτε γιατί διαλέξατε αυτό το επάγγελμα, τι σπουδές χρειάστηκε να κάνετε και μοιραστείτε μαζί τους παιδιά δυνατές αναμνήσεις, στιγμές επιτυχίας και αποτυχίας (καθώς δεν είναι όλα ρόδινα στη ζωή και τα παιδιά πρέπει να το γνωρίζουν) και απαντήστε όποια άλλη ερώτηση τους δημιουργηθεί.
Τελευταία σημείωση
Όποιο επάγγελμα και αν αποφασίσουν τα παιδιά να ακολουθήσουν, οι γονείς δεν πρέπει να επικρίνουν αυτή την επιλογή αλλά είναι σημαντικό να δείξουν στα παιδιά τους ότι θα τα υποστηρίξουν και θα τα βοηθήσουν να βρουν τον δρόμο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.