Now Reading
Πώς να γίνεις ο καλύτερος μπαμπάς που μπορείς να είσαι

Πώς να γίνεις ο καλύτερος μπαμπάς που μπορείς να είσαι

Χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι πατεράδες που ξεχωρίζουν

Ένας καλός πατέρας κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Είναι ένας πυλώνας δύναμης, υποστήριξης και χαράς. Η δουλειά του είναι ατελείωτη, όταν θέλει να την κάνει καλά. Αλλά η ανταμοιβή του είναι να βλέπει παιδιά που τα καταφέρνουν στη ζωή τους και είναι ευχαριστημένα με τον εαυτό τους.
Ένας καλός πατέρας αγαπά τα παιδιά του, αλλά δεν τα αφήνει ανεξέλεγκτα χωρίς να υπάρχουν σαφή όρια. Μαθαίνει στα παιδιά ότι τα λάθη είναι μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της προσπάθειάς μας να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν εμφανίζεται άτρωτος μπροστά στα παιδιά του αλλά αγκαλιάζει τα συναισθήματά του και την ευαλώτητά του προκειμένου και τα παιδιά να αποδέχονται όλη την γκάμα των συναισθημάτων τους. Είναι πολλά τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν «καλό» μπαμπά να ξεχωρίζει, εδώ επισημαίνουν δέκα από αυτά.
Διδάσκει τα παιδιά του να εκτιμούν τα πράγματα
Ένας καλός πατέρας δεν αφήνει ποτέ τα παιδιά του να θεωρήσουν αυτά που έχουν δεδομένα. Από το φαγητό στο τραπέζι μέχρι την καλή εκπαίδευση που παρέχει, ένας καλός πατέρας θα κάνει τα παιδιά του να δουν την αξία σε όλα όσα έχουν. Θα τα διδάξει τι σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι αλλά να λέω ευχαριστώ στην γενναιοδωρία των άλλων.

Είναι ανοιχτόμυαλος

Ένας καλός πατέρας καταλαβαίνει ότι οι καιροί, οι άνθρωποι και τα γούστα αλλάζουν με την πάροδο των ετών και δεν προσπαθεί να διατηρήσει ως πρότυπο την εποχή του. Με άλλα λόγια, επιτρέπει στα παιδιά του να είναι πολίτες της εποχής και της ηλικίας τους.

Αποδέχεται ότι τα παιδιά του δεν μοιάζουν σε όλα με αυτόν

Όλοι είναι διαφορετικοί και ένας μπαμπάς το γνωρίζει καλά. Δεν θα περιμένει τα παιδιά του να ζήσουν το ίδιο είδος ζωής που κάνει ή να ακολουθήσουν το ίδιο είδος της δική του εργασίας. Σέβεται επίσης τις αξίες και τις απόψεις τους, αρκεί να μην βλάπτουν την οικογένεια ή κάποιον άλλο.

Περνά ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά του

Ένας μπαμπάς ξέρει πώς να διασκεδάσει με τα παιδιά του, να τα συναγωνιστεί σε παιχνίδια, να δει μαζί τους ταινίες και να τα υποστηρίξει στα αθλήματα, τα χόμπι ή τις δραστηριότητές τους, με το να τα παρακολουθεί και να συμμετέχει όπου χρειάζεται. Χρειάζεται χρόνος για να ακούσει τα παιδιά του και να έχει αποτελεσματική επικοινωνία μαζί τους. Χρειάζεται επίσης να βρίσκει χρόνο για να τα βοηθήσει με την εργασία τους, κάθε βράδυ, αν είναι απαραίτητο, αλλά και να έχει μια καθημερινή ρουτίνα μαζί τους.

Καθοδηγεί με το παράδειγμά του

Αναγνωρίζει την ευθύνη και το ρόλο του και δεν διδάσκει άλλα στη θεωρία και άλλα στην πράξη. Φροντίζει η συμπεριφορά του σε όλους τους τομείς να αποτελεί ισχυρό παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Ένας καλός πατέρας δείχνει επίσης τη σημασία της στοργής, δηλώνοντας την αγάπη του για τη μητέρα τους μπροστά τους. Θα αποφύγει έντονες διαφωνίες μαζί της όταν τα παιδιά είναι μπροστά. Συνολικά, τηρεί τις αξίες που θα ήθελε να ακολουθήσουν τα παιδιά του.

Είναι υποστηρικτικός και πιστός

Αν και μπορεί να είναι φανατικός του ποδοσφαίρου, εάν το παιδί του δεν μοιράζεται την αγάπη του για αυτό το παιχνίδι, το αποδέχεται. Μπορεί να είναι πιστός στην οικογενειακή του επιχείρηση και να ονειρεύεται το παιδί του να ακολουθήσει την κληρονομιά του, αλλά εάν το παιδί του προτιμά να σπουδάσει στο εξωτερικό, θα υποστηρίξει την απόφασή του να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Ένας καλός πατέρας είναι επίσης ο δημόσιος υπερασπιστής των παιδιών του, που τα υποστηρίζει όταν χρειάζεται. Είναι το δίχτυ ασφαλείας και το πρόσωπο στο οποίο στρέφονται τα παιδιά του όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Ενθαρρύνει τα παιδιά με προκλήσεις

Ένας πατέρας θέλει τα παιδιά του να είναι το καλύτερο που μπορούν να είναι, προσφέροντας προκλήσεις που τα βοηθούν να εξελιχθούν. Αυτό σημαίνει ότι δίνει κάποια ελευθερία να αντιμετωπίσουν τις αποτυχίες και να επιλύσουν κάποιες συγκρούσεις μόνα τους.

Δείτε Επίσης

Διδάσκει μαθήματα στα παιδιά του

Από το πώς να φτιάχνουν τον κήπο, να κάνουν τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, πώς να μιλάνε στους άλλους ανθρώπους, πώς να σέβονται μέχρι το πώς να προστατεύουν το περιβάλλον, ένας μπαμπάς τους διδάσκει τη σωστή εθιμοτυπία, την ειλικρίνεια και την ευγνωμοσύνη και τα μυεί στις υψηλές πανανθρώπινες αξίες.

Προστατεύει την οικογένειά του κι είναι καλός σύντροφος

Ένας πατέρας θα κάνει ό,τι μπορεί για την οικογένειά του. Θα πάρει μια δεύτερη δουλειά για να βοηθήσει στη στήριξη της οικογένειας όταν είναι απαραίτητο και θα κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει την οικογένειά του μακριά από προβλήματα, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Συνεργάζεται και συναποφασίζει με τη σύζυγό του, την αγαπά και τη σέβεται και ακόμα κι αν ο γάμος τους αποτύχει συνεχίζει να την τιμά ως μητέρα των παιδιών του και να την σέβεται.

Δείχνει άνευ όρων αγάπη

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποιότητα ενός καλού πατέρα. Παρόλο που αναστατώνεται για τα λάθη των παιδιών του και μπορεί να υποφέρει όταν δεν πετύχουν αυτό που ελπίζει για αυτά, ένας πατέρας αγαπά πάντα τα παιδιά του, τους το δείχνει κι είναι εκεί που τον χρειάζονται.

Τέλος, να είναι αληθινός. Να δείξει στα παιδιά του ότι δεν είναι κάποιο πλάσμα της επιστημονικής φαντασίας, ότι δεν έχει υπερφυσικές δυνατότητες, και ότι μπορεί να κάνει λάθη, να αποτύχει, να έχει αδυναμίες και μπορεί να κλάψει όταν πονάει ή όταν δει κάτι συγκινητικό, να αναγνωρίζει τις ευθύνες του και να ξέρει να ζητάει συγνώμη – και πάνω απ’ όλα να ξέρει να αγκαλιάζει και να λέει σ’ αγαπώ.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top