Now Reading
Πώς να γίνεις καλύτερος γονιός: «σταμάτα, πέσε, κύλησε»

Πώς να γίνεις καλύτερος γονιός: «σταμάτα, πέσε, κύλησε»

Το απλό τέχνασμα που θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να ρυθμίσετε συναισθήματα και δύσκολες καταστάσεις

Το σύνθημα «σταμάτα, πέσε, κύλησε» αφορά την πυρασφάλεια και το πώς να αντιδράσεις όταν πιάσει κάπου φωτιά – στην προκειμένη ωστόσο περίπτωση ένας ψυχολόγος το προτείνει ως μηχανισμό σύνδεσης των γονιών με τα παιδιά αλλά και διαχείρισης συναισθημάτων σε έκρυθμες καταστάσεις.

Αν μάθετε πώς να «σταματήσετε, να πέσετε και να κυλήσετε» με τα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι θα δείτε ότι θα είστε πιο θετικοί και λιγότερο αντιδραστικοί ως γονείς. Λειτουργεί και για δασκάλους, επίσης έχει αποτέλεσμα κάθε εποχή του χρόνου κι όχι μόνο το καλοκαίρι.

Σταμάτα

Σε μεγάλο βαθμό η διάδρασή μας με τα παιδιά είναι αποτέλεσμα δράσης-αντίδρασης.  Όταν το 4χρονο παιδί σας σας εκνευρίζει (και σίγουρα το κάνει μερικές φορές), δεν θέλετε να αφήσετε τις χειρότερες παρορμήσεις σας να αναλάβουν την κατάσταση. Εδώ μπαίνει σε λειτουργία το «σταματήστε»

Αυτό που πραγματικά προτείνεται είναι ένα είδος προσεκτικής παύσης. Να κάνετε ένα check-in με τον εαυτό σας και να αξιολογήσετε πώς αισθάνεστε και ποιες είναι αυτές οι χειρότερες παρορμήσεις. Έτσι θα μπορούσατε να κλείσετε τα μάτια σας για να καθορίσετε πώς σας κάνει να νιώθετε η συμπεριφορά του παιδιού σας (πιθανώς απογοήτευση). Μπορείτε επίσης να αφήσετε το δωμάτιο για να δημιουργήσετε κάποια φυσική απόσταση.

Επίσης, θυμηθείτε ότι διαμορφώνετε παραδείγματα καλής συμπεριφοράς εδώ, οπότε μη διστάσετε να πείτε στο παιδί σας τι κάνετε. «Αρχίζω να νιώθω αναστάτωση, οπότε θα πάω στο σαλόνι για να προσπαθήσω να ηρεμήσω».

Πέσε

Το επόμενο βήμα είναι το μέρος «πτώσης». Αλλά αντί να πέφτετε στο έδαφος επειδή γίνετε άσκηση πυρασφάλειας, θα προσπαθήσετε να ρίξετε τα συντριπτικά συναισθήματα κάνοντας κάποιες χαλαρωτικές, συνδετικές ασκήσεις.

Εμπλέξτε το παιδί σας εδώ. «Πρέπει να ηρεμήσω. Θέλεις να κάνουμε μαζί το παιχνίδι με την τούρτα γενεθλίων και να σβήσουμε παρέα τα κεράκια;» Το σβήσιμο των κεριών της τούρτας γενεθλίων είναι η ανάληψη της αναπνευστικής άσκησης, όπου προσποιείται ότι το χέρι σας είναι μια τούρτα και φυσάτε αργά κάθε δάχτυλό σας (σαν να είναι κεριά γενεθλίων) για να ηρεμήσετε.

Κύλησε

Αντί να κυλήσετε στο έδαφος, εννοούμαι το πώς να διατηρήσετε την επικοινωνία με το παιδί σας. Μιλάμε για τη σύνδεση.

Όσον αφορά τη σύνδεση με το παιδί σας, η ιδέα πίσω από τους θετικούς γονείς είναι ότι πρέπει να συνδεθούμε με τα παιδιά μας όταν δεν είναι ρυθμισμένα (αγωνίζονται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους).

Είναι σημαντικό να συνδεθείτε όταν αισθάνονται καλά και είναι αυτορυθμισμένα.

Δείτε Επίσης

Μόλις ονομάσετε και οι δύο τα συναισθήματά σας και ηρεμήσετε, ήρθε η ώρα να συνδεθείτε. Η φυσική επαφή έχει σημασία. Μπορείτε να πάρετε αγκαλιά το παιδί σας, να του πείτε ότι το αγαπάτε και να του υπενθυμίσετε ποιες είναι οι προσδοκίες σας ή πώς σας επηρέασε η συμπεριφορά του.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντική. Όταν είστε εξαντλημένοι, να το πείτε ότι είστε εξαντλημένοι. Προσπαθήστε επίσης να ζητήσετε τη βοήθειά του σε αυτό το στάδιο. «Μπορείς να με βοηθήσεις και να είσαι καλός ακροατής; Είμαι πραγματικά κουρασμένος και ο χρόνος μπάνιου δεν είναι πολύ διασκεδαστικός για μένα όταν δεν ακολουθείς τους κανόνες».

Διακοπή, πτώση και κύλιση 

Η στάση αυτή μπορεί να σας βοηθήσει όταν είστε πιο απογοητευμένοι και συγκλονισμένοι. Μπορεί επίσης να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για το παιδί σας να εξασκήσει τη ρύθμιση των δικών του συναισθημάτων. Δηλαδή, κέρδος για όλη την οικογένεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top