Πρώιμες δεξιότητες αριθμητικής: πώς να τις αναπτύξετε - Childit
Now Reading
Πρώιμες δεξιότητες αριθμητικής: πώς να τις αναπτύξετε

Πρώιμες δεξιότητες αριθμητικής: πώς να τις αναπτύξετε

Πώς να βάλετε τους αριθμούς και τις μαθηματικές έννοιες στην καθημερινότητα του μωρού σας

Η αριθμητική είναι η ικανότητα να βλέπεις και να χρησιμοποιείς μαθηματικές έννοιες σε όλους τους τομείς της ζωής.

Οι δεξιότητες αριθμητικής περιλαμβάνουν την κατανόηση αριθμών, την καταμέτρηση, την επίλυση προβλημάτων αριθμών, τη μέτρηση, την εκτίμηση, την ταξινόμηση, την παρατήρηση μοτίβων, την πρόσθεση και την αφαίρεση αριθμών κ.λπ.

Τα παιδιά και οι ενήλικες χρειάζονται αριθμητικές και μαθηματικές δεξιότητες για να κάνουν καθημερινά πράγματα όπως:

επίλυση προβλημάτων – για παράδειγμα, πόσο καιρό θα χρειαστεί να περπατήσετε μέχρι το σχολείο;

κατανοώντας τις πληροφορίες – για παράδειγμα, πόσες νίκες χρειάζεται η ομάδα μου για να φτάσει στην κορυφή του διαγωνισμού;

κατανόηση προτύπων – για παράδειγμα, ποιος αριθμός θα ήταν το επόμενο σπίτι σε αυτόν τον δρόμο;

κάνοντας επιλογές – για παράδειγμα, ποιο ποδήλατο έχει την καλύτερη αξία;

Οι καθημερινές εμπειρίες του παιδιού σας είναι γεμάτες ευκαιρίες μάθησης που θέτουν τα θεμέλια για την αριθμητική.

Πώς αρχίζουν τα παιδιά να αναπτύσσουν αριθμητικές δεξιότητες

Τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν αριθμητικές δεξιότητες από τη στιγμή που γεννιούνται και εσείς παίζετε σημαντικό ρόλο, ειδικά στο σπίτι.

Για παράδειγμα, μπορείτε να εισάγετε τα μαθηματικά μέσα από το καθημερινό παιχνίδι και τις δραστηριότητες ενθαρρύνοντας το παιδί σας να:

συγκρίνετε και παραγγείλετε πράγματα διαφορετικών μεγεθών – «μεγάλο», «μικρό» και «μεσαίο»

ομαδοποιήστε πράγματα μαζί και μιλήστε για το «ίδιο» και το «διαφορετικό»

χρησιμοποιήστε λέξεις για να περιγράψετε πού βρίσκονται τα πράγματα – «πάνω», «κάτω» και «δίπλα»

βοηθήστε στο να στρώσετε το τραπέζι με τον σωστό αριθμό πιάτων, πιρουνιών, κουταλιών και φλιτζανιών

παρατηρήστε και φτιάξτε μοτίβα με καθημερινά αντικείμενα, όπως κοχύλια, φύλλα ή χάντρες.

Και όταν μιλάτε με το παιδί σας για έννοιες των μαθηματικών στις καθημερινές σας δραστηριότητες, βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει πώς και γιατί τα μαθηματικά είναι χρήσιμα. Για παράδειγμα, αυτό συμβαίνει όταν επισημαίνετε:

μεγάλο και μικρό (μέγεθος)

ψηλό και χαμηλό (ύψος)

μακρύ και κοντό (μήκος)

βαρύ και ελαφρύ (βάρος)

γρήγορο και αργό (ταχύτητα)

κοντά και μακριά (απόσταση)

πρώτο, δεύτερο και τελευταίο (παραγγελία).

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολλή εξάσκηση και πρακτικό παιχνίδι με καθημερινά αντικείμενα για να αναπτύξουν δεξιότητες αριθμητικής και μαθηματικών όπως αντιστοίχιση, ταξινόμηση, σύγκριση και ταξινόμηση.

Μωρά: συμβουλές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αριθμητικής

Το μωρό σας λατρεύει να ακούει τη φωνή σας και απολαμβάνει ιστορίες και τραγούδια με επανάληψη, ομοιοκαταληξία και αριθμούς. Ακολουθούν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας για να αναπτύξετε δεξιότητες αριθμητικής:

Διαβάστε ιστορίες με αριθμούς – για παράδειγμα, «Η χρυσομαλούσα και οι τρεις αρκούδες».

Παίξτε παιχνίδια μέτρησης, ταξινόμησης και αντιστοίχισης.

Τραγουδήστε τραγούδια με αριθμούς και ρίμες.

Αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας για να περιγράψετε έννοιες – για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε μια βαθιά, δυνατή φωνή για να περιγράψετε κάτι μεγάλο ή μια απαλή, τσιριχτή φωνή για να περιγράψετε κάτι μικρό.

Και εδώ είναι πράγματα για τα οποία μπορείτε να μιλήσετε:

Καθημερινές δραστηριότητες – για παράδειγμα, «Ας βάλουμε τον μισό σπόρο του πουλιού εδώ και τον μισό από εκεί» ή «Ας βρούμε ασορτί κάλτσες».

Το περιβάλλον – για παράδειγμα, «Κοίτα το πουλάκι εκεί πέρα» ή «Αυτό είναι ένα ψηλό δέντρο».

Φαγητό – για παράδειγμα, «Ας έχουμε 2 κομμάτια μπανάνας» ή «Πόσα φλιτζάνια χρειαζόμαστε;»

Ώρα – για παράδειγμα, «7 μ.μ., ώρα για ύπνο».

Σχήματα και σχέδια – για παράδειγμα, «Ας ψάξουμε για όλα τα τρίγωνα».

Είναι καλύτερο αν μπορείτε να κάνετε αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες και εμπειρίες αριθμητικής με παιχνιδιάρικο και χαλαρό τρόπο, ώστε να είναι διασκεδαστικές για το παιδί σας.

Λάβετε λόγια και μουσική για να μετράτε τραγούδια όπως το «Five little ducks» και το «One two three four five» με το Baby Karaoke σας.

See Also

Νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας: συμβουλές για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αριθμητικής

Η ομιλία, οι καθημερινές δραστηριότητες, το παιχνίδι και το διάβασμα βοηθούν το παιδί σας να αναπτύξει την επικοινωνία, τη φαντασία και άλλες δεξιότητες για την κατανόηση των μαθηματικών εννοιών. Εδώ είναι μερικές ιδέες.

Ιδέες για συζήτηση

Χρησιμοποιήστε μαθηματικές έννοιες για να περιγράψετε τι βλέπετε και κάνετε μαζί με το παιδί σας. Για παράδειγμα, «Κοίτα τα γρήγορα αυτοκίνητα» ή «Αυτή η τσάντα είναι βαριά».

Όταν ετοιμάζετε φαγητό, μιλήστε για αυτό που κάνετε. Για παράδειγμα, «Κόβω αυτό το πορτοκάλι στη μέση» ή «Ας μοιραστούμε αυτές τις σταφίδες – μία για μένα και μία για σένα».

Επισημάνετε και ονομάστε τους αριθμούς που βλέπετε, όπως τους αριθμούς σε γραμματοκιβώτια, λεωφορεία, οδικές πινακίδες, καταλόγους και αποδείξεις.

Όταν βρίσκεστε έξω, μιλήστε για αυτό που είναι κοντά ή πιο μακριά. Για παράδειγμα, «Ας καθίσουμε σε εκείνο το παγκάκι εκεί κοντά για να φάμε το σνακ μας» ή «Είναι αρκετά μακριά από τη λίμνη. Θα θέλατε να οδηγήσετε το καρότσι;»

Μιλήστε για δραστηριότητες που συμβαίνουν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Για παράδειγμα, «Τρώμε πρωινό στις 7 π.μ.» ή «Ας πάμε στο πάρκο πριν φάμε δείπνο στις 6 μ.μ.».

Ιδέες για καθημερινές δραστηριότητες

Κάντε το μέτρημα μέρος της καθημερινότητάς σας. Για παράδειγμα, μετρήστε τα κοχύλια στην παραλία, τα φρούτα στο μαγαζί και τα δέντρα στο δρόμο. Ή μετρήστε μαζί τα παιχνίδια καθώς το παιδί σας τα πακετάρει.

Όταν είστε έξω, ενθαρρύνετε το παιδί σας να περιγράψει ή να συγκρίνει σχήματα φύλλων, χρώματα λουλουδιών ή μεγέθη πουλιών.

Χρησιμοποιήστε ένα διάγραμμα ανάπτυξης ή σημάδια σε έναν τοίχο για να μετρήσετε το αυξανόμενο ύψος του παιδιού σας και περιγράψτε στο παιδί σας τι κάνετε.

Συμμετέχετε το παιδί σας στη μαγειρική. Το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακατεύετε, να ρίχνετε, να γεμίζετε και να ανακατεύετε. Αυτό βοηθά το παιδί σας να εξοικειωθεί με έννοιες όπως η μέτρηση, η μέτρηση, η προσθήκη και η εκτίμηση.

Ιδέες για παιχνίδι

Πηγαίνετε για μια βόλτα στη φύση και αφήστε το παιδί σας να μαζέψει ένα μείγμα από φύλλα, ξυλάκια, βότσαλα και άλλα φυσικά είδη. Το παιδί σας μπορεί να τα ταξινομήσει σε ομάδες με βάση το μέγεθος, το χρώμα, το σχήμα ή τη λειτουργία.

Τραγουδήστε τραγούδια και διαβάστε βιβλία με επαναλαμβανόμενους, ομοιοκαταληκτικούς ή ρυθμικούς αριθμούς.

Παίξτε απλά επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες και παζλ με σχήματα και αριθμούς, όπως «Snap» ή ταιριαστά ζευγάρια ή ντόμινο.

Παίξτε ή τραγουδήστε μουσική σε διαφορετικές ταχύτητες. Το παιδί σας μπορεί να χορέψει, να πηδήξει ή να κουνήσει μουσικά όργανα σε αργά ή γρήγορα τραγούδια. Τραγουδήστε αργά παιδικές ρίμες και μετά επιταχύνετε.

Αγωνιστείτε με παιχνίδια και μιλήστε για το ποιο ήρθε πρώτο, δεύτερο ή τρίτο.

Βοηθήστε το παιδί σας να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του από το πιο κοντό στο ψηλότερο.

Κατασκευάστε και στοιβάξτε με μπλοκ και άλλα καθημερινά αντικείμενα. Μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας εάν ο πύργος που χτίζει είναι ψηλός ή κοντός και στενός ή φαρδύς.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top