Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική παχυσαρκία
Βάζοντας από νωρίς γερά θεμέλια με σωστή διατροφή, άσκηση και υγιεινές συνήθειες
Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία των παιδιών και για αυτό οι γονείς πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένοι και να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως. Σε γενικές γραμμές οι νέες κατευθυντήριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να έχουν ομαλή ανάπτυξη, κανονική ρουτίνα ύπνου είναι: Λιγότερος χρόνος σε οθόνες, περισσότερη επαφή με τους γονείς και περισσότερη σωματική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά κάτω των τριών ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση ή να παίζουν παιχνίδια σε tablet, ενώ τα άτομα ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερο από μία ώρα οθόνης την ημέρα.
Η αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο με τους γονείς ή τους ανθρώπους που τα φροντίζουν είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών. Η ανάγνωση βιβλίων ή ιστοριών στα παιδιά, το να παίζουν μαζί τους παιχνίδια και η σωματική δραστηριότητα θεωρείται πολύ πιο σημαντική από την ώρα της οθόνης. Καθώς έτσι είναι πιο εύκολο να ρυθμίζονται και οι ώρες ανάπαυσης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, τα παιδιά άνω του ενός και κάτω των πέντε ετών πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια και να απασχολούνται τουλάχιστον τρεις ώρες στο παιχνίδι. Δεν πρέπει να συγκρατούνται σε καροτσάκι ή να μένουν σε παιδικά καθίσματα για περισσότερο από μία ώρα.
Τα μωρά, κάτω του ενός έτους να που ακόμα δεν περπατούν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα μπρούμυτα, με την κοιλιά τους δηλαδή να βρίσκεται στο πάτωμα.
Κάτω των πέντε ετών δεν θα πρέπει να μένουν έως αργά ξύπνιοι με τους γονείς τους. Αντίθετα, θα πρέπει να έχουν πολύ καλό ύπνο με κανονικές ώρες και ρυθμισμένες ώρες που θα ξυπνούν.
Τα παιδιά κάτω από ενός έτους πρέπει να κοιμούνται για 14-17 ώρες την ημέρα. Τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών θα πρέπει να έχουν 11-14 ώρες καλής ποιότητας ύπνο, ενώ τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών θα πρέπει να έχουν 10-13 ώρες.
Τα άτομα κάτω του ενός θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα και τα παιδιά κάτω των πέντε θα πρέπει να έχουν 180 λεπτά, σύμφωνα με τις οδηγίες.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και κάθε οικογένεια έχει δικό της πρόγραμμα και συνήθειες, αλλά οι οδηγίες έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν του γονείς να καθιερώσουν έναν ενεργητικό και κινητικό τρόπο ζωής στα παιδιά όσο γίνεται από τη βρεφική και την νηπιακή τους ηλικία, κυρίως με σκοπό να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα παχυσαρκίας μεγαλώνοντας.
Επιτυχής θεραπεία στα παιδιά θεωρείται η διατήρηση του βάρους τους. Μπορεί να θεωρηθεί ως απώλεια βάρους το να ψηλώνει το παιδί χωρίς να παχαίνει. Όσο ταχύτερη και μεγαλύτερη η απώλεια βάρους τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών. Πιθανές επιπλοκές που μπορούν να παρουσιαστούν είναι:
- Μειωμένη πρόσληψη ιχνοστοιχείων και βιταμινών.
- Καθυστέρηση σωματικής ανάπτυξης.
- Απώλεια μυϊκής μάζας.
- Διαταραχές διατροφικής συμπεριφοράς.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς:
- Η αντιμετώπιση πρέπει να αρχίσει νωρίς, μετά την ηλικία των 3 ετών.
- Είναι προτιμότερη και αποτελεσματικότερη η αλλαγή των συνηθειών ολόκληρης της οικογένειας (διατροφής και άσκησης), από ότι μόνο του παιδιού.
- Οι αλλαγές στη ζωή του παιδιού πρέπει να γίνονται σταδιακά.
- Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις επιπλοκές της παχυσαρκίας.
- Οι γονείς οφείλουν να ενθαρρύνουν και να υποστηρίζουν ψυχολογικά τα παιδιά και όχι να τα επικρίνουν.
- Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται σωστά από τον διαιτολόγο και τον ιατρό τους.
Οδηγίες σωστής διατροφής για παιδιά και εφήβους.
- Πάρε ένα θρεπτικό και χορταστικό πρωινό. Για παράδειγμα: 1 φλιτζάνι γάλα με 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, ή γάλα και 1 κουλούρι ή γάλα και 2 φρυγανιές με μέλι ή γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και δημητριακά ή 1 ποτήρι χυμό ή γάλα και τοστ με τυρί, γαλοπούλα και σαλατικά ή ένα ρόφημα με γάλα και φρούτα στο μπλέντερ.
- Διάλεξε έξυπνα τι θα φας στο διάλλειμα για να συνεχίσεις με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του σχολείου, όπως σάντουιτς, σπιτική πίτα ή κέικ, χυμό ή φρούτο.
- Προσπάθησε να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στην τηλεόραση και όταν το κάνεις φρόντισε να τσιμπάς φρούτα ή 1 μικρό τόστ ή γιαούρτι με φρούτα ή δημητριακά ή σπιτικό ποπ κορν και 1 ποτήρι γάλα.
- Δοκίμαζε καθημερινά διάφορα είδη σαλάτας, λαχανικών και φρούτων. Για παράδειγμα: τριμμένο καρότο, λωρίδες από πολύχρωμες πιπεριές, μικρά ντοματίνια, ψιλοκομμένα φρούτα όπως φράουλες ή μπανάνες με γάλα στο μπλέντερ ή με τα δημητριακά σου.
- Κάνε άσκηση όπως ποδήλατο, μπάλα με τους φίλους σου, χορό και κολύμπι. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά, βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση και ανεβάζει τη διάθεση μας.