Now Reading
Πώς θα βάλουν ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού

Πώς θα βάλουν ένα χεράκι στις δουλειές του σπιτιού

Βοηθήστε τα να σας βοηθήσουν και να γίνουν πιο υπεύθυνα

Οι δουλειές του σπιτιού είναι κάτι που πλέον μοιράζονται πολλές οικογένειες, αφού από τη μία βοηθούν τα παιδιά να γίνουν πιο υπεύθυνα και από την άλλη βοηθούν την μαμά που συνήθως έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας του σπιτιού.

Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουρες ότι τα παιδιά σας θα συμφωνήσουν να βοηθήσουν, να έχετε στο μυαλό σας ότι όλοι, ακόμα και τα παιδιά, θέλουμε να αισθανόμαστε ότι μας χρειάζονται. Εξάλλου ειδικοί συμφωνούν ότι δεν είναι κακό το παιδί να έχει κάποιες ευθύνες, ανάλογες με την ηλικία του, μέσα στο σπίτι.

Τι να αποφύγετε
-Μην επιμένετε να είναι όλα τέλεια. Προσεγγίστε χαλαρά το θέμα «δουλειές του σπιτιού για παιδιά», εξάλλου κανείς δεν είναι τέλειος. Το θέμα επίσης είναι να τις κάνουν μόνα τους όχι να τις ξανακάνετε εσείς για να είναι τέλειες.
– Μην αργείτε! Τα παιδιά είναι πιο ικανά από ότι νομίζετε για να αναλάβουν κάποιες δουλειές. Σίγουρα μπορούν να κάνουν απλά πράγματα όπως να μαζεύουν τα βρώμικα ρούχα ή το τραπέζι μετά το φαγητό.
– Μην τσιγγουνεύεστε τα μπράβο. Μην περιμένετε να τελειώσουν μία δουλειά για να τα επαινέσετε. Επιδοκιμάστε τα και ενθαρρύνετέ τα την ώρα που κάνουν τη δουλειά.
– Να είστε συνεπείς. Μην αφήνετε τα παιδιά να θεωρούν ότι μπορούν κάποιες φορές να μην κάνουν τις δουλειές που τους αναλογούν, γιατί θα αρχίσουν να τις αμελούν, με την ελπίδα ότι κάποιος άλλος, δηλαδή εσείς, θα αναλάβει να τις κάνει για λογαριασμό τους.

Πώς να ξεκινήσετε
Κάντε μία λίστα με τις δουλειές που πρέπει να γίνονται μέσα στο σπίτι. Βάλτε τα παιδιά να διαλέξουν ποιες θα ήθελαν να κάνουν. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα πίνακα με 3 στήλες και βάλτε τον κάπου που μπορούν να το δουν όλοι. Στην πρώτη γράψτε τις δουλειές και ποιος πρέπει να τις κάνει, στη δεύτερη την προθεσμία για να γίνουν και στην τρίτη θα βάζετε ένα σημάδι όταν έχει γίνει.

Μπορείτε να κάνετε ένα πίνακα για τις δουλειές της ημέρας και έναν για αυτές της εβδομάδας.

Σχέδιο δράσης
– Να είστε ακριβείς. Αντί για «καθάρισε το δωμάτιό σου» πείτε «βάλε τα ρούχα σου στη ντουλάπα, τακτοποίησε τα βιβλία σου και βάλε τα παιχνίδια σου στη θέση του».
– Βοηθήστε τα. Δείξτε πρώτα στα παιδιά πώς πρέπει να κάνουν τη δουλειά και μετά κάντε τη μαζί. Στη συνέχεια αφήστε τα να την κάνουν με τη δική σας επίβλεψη και μόλις δείτε ότι το «έχουν» μπορούν να το κάνουν και μόνα τους.
– Μην υπενθυμίζετε συνέχεια την προθεσμία. Το θέμα είναι να κάνουν τις δουλειές που τους αναλογούν χωρίς να χρειάζεται να είστε εσείς από πάνω συνέχεια. Χρησιμοποιήστε και την τεχνική «όταν-τότε». Π.χ. «όταν μαζέψεις τα παιχνίδια σου, τότε μπορείς να φας ένα μπισκότο».

Και με το χαρτζιλίκι τι γίνεται;
Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να μην δίνετε χαρτζιλίκι στα παιδιά για να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Το θέμα είναι αφενός να μάθουν να είναι υπεύθυνα και αφετέρου να βοηθήσουν στο σπίτι. Φυσικά και πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τα λεφτά αλλά όχι κάνοντας κάτι που πρέπει να κάνουν έτσι κι αλλιώς.
Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα παιδιά, που ήδη έχουν μάθει να είναι υπεύθυνα και το ενδεχόμενο να πάρουν χαρτζιλίκι για κάποιες εξτρά δουλειές μπορεί να είναι ένα καλό κίνητρο.

Δουλειές ανάλογα με την ηλικία
Παιδιά ηλικίας 2-3: να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, να γεμίσουν το μπολ του σκύλου, να βάλουν τα βρώμικα ρούχα στα άπλυτα, να μαζέψουν τα ψίχουλα, να μαζέψουν περιοδικά και βιβλία.

Δείτε Επίσης

Παιδιά ηλικίας 4-5: όλα τα παραπάνω + να στρώσουν το κρεβάτι τους, να αδειάσουν τα σκουπίδια, να καθαρίσουν το τραπέζι, να ποτίσουν τα λουλούδια, να πλύνουν τα πλαστικά πιάτα στο νεροχύτη.

Παιδιά ηλικίας 6-7: όλα τα παραπάνω + σκούπισμα, να φτιάξουν και να μαζέψουν το τραπέζι, να βοηθήσουν στο να φτιαχτεί το κολατσιό τους, να μαζέψουν τα φύλλα από το μπαλκόνι ή τον κήπο, να συγυρίσουν το δωμάτιό τους.

Παιδιά ηλικίας 8-9: όλα τα παραπάνω + να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, να φτιάξουν ένα σνακ, να βοηθήσουν με τα ψώνια, να γεμίσουν το πλυντήριο πιάτων, να φτιάξουν απλά φαγητά, όπως ένα τοστ, να σφουγγαρίσουν.

Παιδιά ηλικίας 10 και πάνω: όλα τα παραπάνω + να βγάλουν βόλτα το σκύλο, να αδειάσουν το πλυντήριο πιάτων, να διπλώσουν τα πλυμένα ρούχα, να βάλουν πλυντήριο, να αλλάξουν σεντόνια στο κρεβάτι τους, να προσέχουν τα μικρότερα αδέλφια τους (με ένα ενήλικα στο σπίτι).

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top