Now Reading
Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σώμα της

Πώς να μιλήσετε στην κόρη σας για το σώμα της

Όσα πρέπει να πείτε στην έφηβη κόρη σας τώρα που το σώμα της αλλάζει

Πριν από μερικά χρόνια, έκανε το γύρο του Διαδικτύου ένα κείμενο από τη Huffington Post, που μιλούσε για το πώς πρέπει μία μαμά να μιλήσει στην κόρη της για το σώμα της.

Σύμφωνα με το άρθρο της Sarah Koppelkam, το πρώτο βήμα είναι να μην μιλήσετε στην κόρη σας για το σώμα της, παρά μόνο για το πώς λειτουργεί. Να μην της πείτε τίποτα αν χάσει ή πάρει βάρος.

Αν πιστεύετε ότι το σώμα της είναι καταπληκτικό, μην της πείτε ότι είναι καταπληκτικό αλλά κάτι άλλο όπως «φαίνεσαι τόσο υγιής» ή «μοιάζεις πολύ δυνατή» ή «βλέπω πόσο χαρούμενη είσαι γιατί λάμπεις».

Ακόμα καλύτερα, επαινέστε την για κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το σώμα της.

Προσπαθήστε επίσης να μην σχολιάζετε το σώμα άλλων γυναικών, να μην σχολιάζετε ούτε αρνητικά, ούτε θετικά.

Μάθετε στην κόρη σας τη σημασία του να είμαστε ευγενικοί απέναντι τους άλλους αλλά και απέναντι στον εαυτό μας.

Μην τολμήσετε, γράφει η Sarah Koppelkam, να πείτε πόσο μισείτε το σώμα σας μπροστά στην κόρη σας ή να μιλήσετε για την καινούρια σας δίαιτα. Για την ακρίβεια, μην ξεκινήσετε δίαιτα μπροστά της. Προτιμήστε υγιεινά φαγητά. Μαγειρέψτε υγιεινά γεύματα. Μην πείτε, όμως, «δεν τρώω υδατάνθρακες αυτή την περίοδο». Η κόρη σας δεν πρέπει να μεγαλώσει πιστεύοντας ότι οι υδατάνθρακες είναι κάτι κακό, γιατί το να ντρέπεσαι για κάτι που τρως έχει ως αποτέλεσμα να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου.

Μπορείτε να ενθαρρύνετε την κόρη σας να τρέχει γιατί την βοηθάει να αντιμετωπίσει το άγχος. Προτρέψτε την να ανεβαίνει βουνά γιατί δεν υπάρχει καλύτερο μέρος να εξερευνήσει κανείς την πνευματικότητά του από μία κορυφή. Προτρέψτε την να κάνει σερφ, ορειβασία ή ποδήλατο βουνού γιατί την φοβίζει και κάποιες φορές είναι καλό να φοβόμαστε.

Βοηθήστε την, συνεχίζει η Sarah Koppelkam, να αγαπήσει το ποδόσφαιρο, την κωπηλασία ή όποιο άλλο σπορ γιατί τα αθλήματα αυξάνουν τις ηγετικές της ικανότητες και της χαρίζουν αυτοπεποίθηση. Εξηγήστε της ότι όσο και να μεγαλώνει δεν θα σταματήσει να χρειάζεται την ομαδική δουλειά. Αλλά επίσης ποτέ μην την αναγκάσετε να κάνει ένα άθλημα που δεν αγαπάει.

Αποδείξτε της ότι οι γυναίκες δεν χρειάζονται τους άντρες για να μετακινούν τα έπιπλα.

Δείξτε της πώς να μαγειρεύει kale.

Δείξτε της πώς να φτιάχνει κέικ σοκολάτα. Δώστε της τη συνταγή της μαμάς σας για τη βασιλόπιτα. Μεταδώστε της το πόσο αγαπάτε να βρίσκεστε έξω.

Ίσως και εσείς και η κόρη σας έχετε πλατύ στέρνο και μεγάλους γλουτούς. Είναι εύκολο να μισείτε εκείνα τα σημεία του κορμιού σας που δεν μπορούν να μπουν σε ρούχα μεγέθους small.  Μην το κάνετε. Πείτε στην κόρη σας ότι με τα πόδια που έχει μπορεί να τρέξει μαραθώνιο, αν το θελήσει, και ο θώρακάς της είναι πλατύς για να χωράει τα δυνατά της πνευμόνια. Μπορεί να ουρλιάξει και να τραγουδήσει και να σηκώσει τον κόσμο, αν το θελήσει.

Δείτε Επίσης

Θυμίστε στην κόρη σας ότι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει με το σώμα της είναι να το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει την όμορφη ψυχή της, καταλήγει η Sarah Koppelkam.

Και η άλλη άποψη
Υπάρχει όμως και η διαφορετική άποψη από αυτή που εκφράζει η Sarah Koppelkam στο άρθρο της. Αντί να μη μιλάμε στην κόρη μας για το σώμα της, να της μιλάμε γιατί διαφορετικά θα πρέπει να στραφεί στον έξω κόσμο για να επιβεβαιώσει τον εαυτό της και ο κόσμος είναι πολλές φορές σκληρός.

Αγαπήστε πρώτα το δικό σας σώμα, είτε είναι αδύνατο είτε όχι, το σώμα που κατάφερε να φέρει στον κόσμο το παιδί σας, με τις ρυτίδες, τις ραγάδες, τα κουρασμένα πόδια και τα πιασμένα χέρια. Φερθείτε στο σώμα σας με την αγάπη που του αξίζει και μετά μάθετε στην κόρη σας (ή στο γιο σας φυσικά) να κάνει το ίδιο.

Μην αγνοείτε την εξωτερική της εμφάνιση αλλά μιλήστε της για το σώμα της ειδικά αν χάνει ή παίρνει βάρος, όχι για να τη μαλώσετε αλλά για να της δείξετε ότι ανησυχείτε, αν τρώει παραπάνω ή πολύ λιγότερο γιατί κάτι της συμβαίνει ή τη στενοχωρεί.

Η κόρη σας ξέρει ότι έχει ένα σώμα που αλλάζει και μεγαλώνει. Βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη και ίσως, αν δεν μοιάζει με τις τέλειες εικόνες των γυναικών στα περιοδικά, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο,  μπορεί να μην πιστεύει ότι είναι όμορφη. Θέλει να της πείτε ότι είναι όμορφη και εξωτερικά και εσωτερικά. Θέλει να της πείτε ότι είναι υπέροχη κι ας μην έχει μεγαλώσει ακόμα το στήθος της όπως των άλλων κοριτσιών. Θέλει να της πείτε όλους τους λόγους για τους οποίους δεν είναι άσχημη όταν μπορεί να αισθάνεται ότι είναι ακριβώς αυτό. Θέλει να της τονώσετε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή της γιατί ο έξω κόσμος δεν θα το κάνει, γιατί ζούμε σε μία εποχή που δίνει περισσότερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση.

Πείτε της ότι την βλέπετε, εξηγήστε της ότι η ομορφιά δεν είναι μόνο στα καλογυμνασμένα κορμιά, τα τέλεια μαλλιά και το αψεγάδιαστο πρόσωπο. Είναι στα μάτια της, στον τρόπο που χαμογελά, στα λακκάκια του προσώπου της, στον τρόπο που συνοφρυώνεται όταν σκέφτεται, είναι στην καρδιά της και σε ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα που την κάνουν να είναι ο εαυτός της. Βοηθήστε την να επαναπροσδιορίσει ποια είναι η ομορφιά και να συνειδητοποιήσει ότι κάθε άνθρωπος είναι όμορφος όταν αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top