Now Reading
Πότε μπορεί το μωρό να κοιμάται πρηνηδόν;

Πότε μπορεί το μωρό να κοιμάται πρηνηδόν;

Χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή βρεφικό ύπνο

Υπάρχει η διαδομένη αντίληψη ότι τα νεογέννητα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα για να μειώσουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS), σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP). Ωστόσο, πιθανότατα, καθώς το μωρό μεγαλώνει θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να έχει αλλάξει στάση κατά τη διάρκεια του ύπνου και να κοιμάται με την κοιλιά προς το στρώμα, δηλαδή πρηνηδόν.

Δεν χρειάζεται να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο σας για να μάθετε εάν η θέση αυτή είναι ασφαλής. Μόλις ένα μωρό καταφέρνει να κυλήσει στο στομάχι του και να επιστρέψει στην πλάτη του, σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να κοιμάται και σε αυτή τη στάση. Ας έχετε ωστόσο υπόψη ότι οι ειδικοί εξακολουθούν να συνιστούν να κοιμούνται τα μωρά ανάσκελα μέχρι την ηλικία των 12 μηνών (ή μεγαλύτερα εάν το μωρό σας ήταν πρόωρο).

Πότε είναι ασφαλές για το μωρό μου να κοιμάται πρηνηδόν;

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ασφαλές για ένα μωρό να κοιμάται με την κοιλιά προς το στρώμα του, εφόσον μπορεί να φτάσει μόνο του εκεί. Γι’ αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία ή μήνας όταν ένα βρέφος θεωρείται έτοιμο να κοιμηθεί πρηνηδόν (μπρούμυτα), είναι θέμα επίτευξης αναπτυξιακών ορόσημων.

Όταν το μωρό σας μπορεί να κυλήσει από πίσω προς τα εμπρός και από μπροστά προς τα πίσω μόνο του, είναι καλό να κοιμάται και μπρούμυτα. Ωστόσο, θα πρέπει να το βάζετε ανάσκελα για ύπνο μέχρι να γίνουν 12 μηνών, σύμφωνα με τις συστάσεις της AAP για τη μείωση του κινδύνου SIDS. Και από τη στιγμή που το μωρό σας προτιμά να πρηνηδόν, μην ανησυχείτε και δεν χρειάζεται να του αλλάξετε στάση, επαναφέροντάς το ανάσκελα.

Τα οφέλη του μωρού σας όταν κοιμάται πρηνηδόν

Δεν είναι περίεργο γιατί πολλά μωρά φαίνεται να προτιμούν να κοιμούνται μπρούμυτα. Εκδηλώνεται ως φυσική ροπή ενίοτε.

Είναι πιο άνετο

Εάν το μωρό σας έχει αρχίσει να κοιμάται μπρούμυτα, οι πιθανότητες είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο όφελος από αυτή τη νέα στάση: Του αρέσει! Το θεωρεί πιο άνετο και πιο βολικό. Αρκεί να το κάνει όπως είπαμε επειδή έχει τον έλεγχο αυτής της κίνησης πλέον.

Δυνητικά μεγαλύτεροι κύκλοι ύπνου

Τα μωρά που κοιμούνται επειδή είναι έτοιμα σε πρηνή θέση τείνουν να κοιμούνται περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα μωρά, ειδικότερα, κοιμούνται μεγαλύτερες περιόδους ποιότητας όταν τοποθετούνται σε πρηνή θέση.

Κίνδυνοι να κοιμηθεί το μωρό σας με το στομάχι προτού να είναι έτοιμο

Το να βάζετε το μωρό σας πρηνηδόν για να κοιμηθεί πολύ νωρίς δεν είναι απλώς παραβίαση των ευρέως διαδεδομένων συστάσεων – μπορεί επίσης να έχει τρομερές συνέπειες.

SIDS

Αν και ο ύπνος πρηνηδόν δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί άμεσα SIDS, αποτελεί παράγοντα κινδύνου κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, όταν τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Το να αφήνεται έως και 30 λεπτά το μωρό πρηνηδόν (υπό την εποπτεία σας) στο στρώμα την ημέρα μπορεί να βοηθήσει το μωρό σας να αναπτύξει δύναμη στον αυχένα, τον ώμο, το χέρι και την πλάτη – όλους τους μύες που χρειάζονται για να κυλήσει πίσω προς τα εμπρός και από μπροστά προς τα πίσω ανεξάρτητα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν η μύτη και το στόμα ενός μωρού είναι στραμμένα προς τα κάτω στο στρώμα, θα μπορεί να γυρίσει στο πλάι, να κινηθεί και να αναπνεύσει εύκολα.

Ασφυξία

Εάν ένα μωρό χωρίς επαρκή έλεγχο της κεφαλής κυλήσει πρηνηδόν, θα μπορούσε να εμποδίσει τους αεραγωγούς του, κάτι που μπορεί να είναι κίνδυνος ασφυξίας. Ο λόγος για τον οποίο οι παιδίατροι δεν συνιστούν τον ύπνο πρηνηδόν ή τη στήριξη του μωρού στο πλάι είναι ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει τη βάση για τυχαία κύλιση.

Δείτε Επίσης

Αναπνοή

Όταν τα βρέφη κοιμούνται πρηνηδόν, μπορεί να προσπαθήσουν να αναπνεύσουν ξανά τον αέρα που έχει παγιδευτεί στο κρεβάτι, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, τα περισσότερα μωρά θα ξυπνήσουν και θα αναπνέουν καθαρό αέρα, μετά από το οποίο θα είναι καλά. Αλλά μερικά βρέφη θα αργήσουν να ανταποκριθούν ή δεν θα μπορούν να κυλήσουν και θα χάσουν τις αισθήσεις τους, ένας λόγος για τον οποίο η επανεισπνοή είναι κίνδυνος για SIDS.

Υπερθέρμανση

Η έρευνα δείχνει ότι ο ύπνος πρηνηδόν μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα απελευθέρωσης θερμότητας και ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος σε μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για SIDS.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο υπερθέρμανσης, σκεπάστε το μωρό σας με μια ελαφριά φορητή κουβέρτα, κρατήστε το κεφάλι και το πρόσωπό του ακάλυπτα και προσέξτε για σημάδια ότι το μωρό σας είναι πολύ ζεστό. Εάν ιδρώνει ή μοιάζει ζεστό όταν αγγίζετε το στήθος του, αφαιρέστε ένα σκέπασμα ή προσαρμόστε τον θερμοστάτη ανάλογα.

Απόφραξη του ανώτερου αεραγωγού

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα βρέφη που κοιμούνται πρηνηδόν είναι λιγότερο πιθανό να αναρροφήσουν ή να εισπνεύσουν κατά λάθος υγρό στους πνεύμονες εάν φτύσουν. Αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει το αντίθετο.

Συμπέρασμα

Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για να κοιμηθούν τα μωρά κάτω των 12 μηνών είναι με το πρόσωπο προς τα πάνω. Αν και δεν απόλυτη ηλικία όπου ο ύπνος πρηνηδόν είναι αποδεδειγμένα ασφαλής, ένα μωρό που μπορεί να στρίψει πρηνηδόν στη μέση της νύχτας μπορεί να παραμείνει με ασφάλεια σε αυτή τη θέση. Δεν χρειάζεται να το επαναφέρετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top