Now Reading
Πότε μπορεί να πιει χυμό πορτοκάλι το μωρό;

Πότε μπορεί να πιει χυμό πορτοκάλι το μωρό;

Ποια ποσότητα είναι η κατάλληλα σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

 

Νέες οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση χυμών έδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, συστήνοντας την κατάλληλη ποσότητα για μωρά, νήπια, παιδιά και εφήβους.

Η Ακαδημία συμβουλεύει τους γονείς να αποφεύγουν το χυμό σε παιδιά μικρότερα των 12 μηνών. Μάλιστα για μωρά έως 6 μηνών συνιστά να μην δίνεται καθόλου χυμός, αφού μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στη διατροφή του, ειδικά αν αντικαταστήσει το μητρικό γάλα.

Για μωρά μεταξύ 6 και 12 μηνών, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής εκτιμά ότι είναι καλύτερο να αποφεύγεται ο χυμός και να τρώει το μωρό φρουτόκρεμα ή πουρέ από ολόκληρα φρούτα. Αν χρειάζεται για ιατρικούς λόγους να καταναλώνει χυμό, δεν θα πρέπει να το πίνει με μπιμπερό, και μάλιστα ξαπλωμένο στο κρεβάτι του, γιατί μπορεί να επηρεάσει τα δοντάκια του.

Ειδικά ο χυμός πορτοκάλι, επειδή πρόκειται για όξινο φρούτο, προτείνεται να μπει σταδιακά στη διατροφή του, αφού εκτός από το ότι θα του φανεί ίσως παράξενη η γεύση, ενδέχεται να του προκαλέσει αναταραχή στο στομάχι του, καθώς κάποια μωράκια έχουν ευαισθησία στα όξινα.

Είναι φυσικό τα παιδιά όλων των ηλικιών να απολαμβάνουν τους χυμούς αφού ως επί το πλείστον η γεύση τους είναι γλυκιά. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, όμως, επειδή η γλυκιά γεύση τους οφείλεται στη ζάχαρη, έστω τη φυσική, καλό θα είναι να ελέγχεται η ποσότητα χυμού που καταναλώνει ένα παιδί στη διάρκεια της ημέρας.

Σε κάποια παιδιά, σύμφωνα με την Ακαδημία, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ενώ σε άλλα να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αν πίνοντας το χυμό γεμίζει το στομάχι τους και δεν τρώνε το φαγητό τους, που περιέχει πολλά περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε Επίσης

Για αυτό και προτείνει σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 3 ετών, να μην δίνουν οι γονείς περισσότερα από 120 ml (περίπου μισό ποτήρι) σε ένα ποτήρι μαζί με το γεύμα ή το σνακ του. Συστήνει ακόμα να μην αφήνουν οι γονείς τα παιδιά να έχουν όλη τη μέρα ένα ποτηράκι με χυμό αφού, ακόμα και αν αραιώνεται ο χυμός με νερό, δεν μειώνεται ο κίνδυνος για τα δόντια του, λόγω της ζάχαρης που περιέχει.

Για παιδιά 4-6 ετών, η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι τα 120-180 ml, κάτι παραπάνω δηλαδή από μισό ποτήρι, και από 7 έως 18 έως 250 ml, δηλαδή ένα ποτήρι.

Από άποψη θρεπτικότητας, αναφέρει ότι ο χυμός δεν περιέχει τις ίνες που έχουν τα φρούτα όταν καταναλώνονται ολόκληρα, ενώ στα μικρά παιδιά η μεγάλη ποσότητα χυμού μπορεί να προκαλέσει διάρροια, φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά. Για αυτό και οι νέες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ο χυμός σε περιπτώσεις που το παιδί έχει αφυδάτωση ή διάρροια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top