Now Reading
Πότε είναι αιτία ανησυχίας 9 προειδοποιητικά σημάδια της εγκυμοσύνης σας

Πότε είναι αιτία ανησυχίας 9 προειδοποιητικά σημάδια της εγκυμοσύνης σας

Ορισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά, αλλά άλλα μπορεί να μετατραπούν σε σημάδι για κάτι πιο σοβαρό.

Ορισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικά, αλλά άλλα μπορεί να μετατραπούν σε σημάδι για κάτι πιο σοβαρό

Ανεξάρτητα από το τρίμηνο που βρίσκεστε, υπάρχουν πολλά σωματικά συμπτώματα –κράμπες, κόπωση, πονοκέφαλοι και άλλα– που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη και είναι εύκολο να αναρωτιέστε αν αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά ή αν είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι πιο σοβαρό συμβαίνει (είτε με εσάς τις ίδιες είτε με το αναπτυσσόμενο μωρό σας).

Αν και δεν υπάρχει «πάντα» ή «ποτέ» όταν πρόκειται για το αν αυτά τα συμπτώματα είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε εάν αυτό που αντιμετωπίζετε είναι κάτι για το οποίο θα θέλετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας – και ποια ακριβώς από αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, φυσικά, είναι πάντα καλή ιδέα να απευθυνθείτε στην ομάδα φροντίδας σας, καθώς γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν μεμονωμένες ανησυχίες. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και είναι πάντα καλύτερο να είμαστε προσεκτικοί. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον γιατρό ή τη μαία σας για καθοδήγηση και διαβεβαίωση.

Προειδοποιητικά σημάδια εγκυμοσύνης που πρέπει να προσέχετε

Αν και αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα με κάθε πιθανή επιπλοκή της εγκυμοσύνης –ούτε ισχύει ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα είναι πάντα ή ακόμα και συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά– αυτά είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που μπορούν επίσης να υποδεικνύουν μια αιτία για ανησυχία. Και πάλι, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε τον γυναικολόγο σας για να λάβετε τις συμβουλές του για τα επόμενα βήματα.

Κολπική αιμορραγία

Αυτό είναι το σπάνιο σύμπτωμα που πρέπει σχεδόν πάντα να αντιμετωπίζεται ως προειδοποιητικό σημάδι εγκυμοσύνης. Εάν έχετε αιμορραγία, καλέστε τον γιατρό σας. Είναι αλήθεια ότι η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη μπορεί μερικές φορές να είναι απολύτως φυσιολογική.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι φυσιολογικό να εμφανιστεί κηλίδα που είναι γνωστή ως αιμορραγία εμφύτευσης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να υπάρξει ίχνος αίματος ή αιμορραγία λόγω μιας πιο σοβαρής κατάστασης.

Εάν δείτε αίμα, ειδικά εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως κράμπες ή ζαλάδα, καλέστε τον γιατρό σας. Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία, βαριά ή ελαφριά, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Ειδικά αργότερα στην εγκυμοσύνη, θα μπορούσε να είναι σημάδι διαφόρων καταστάσεων που απαιτούν ιατρική φροντίδα, όπως η αποκόλληση πλακούντα, όπου ο πλακούντας αποχωρίζεται από τη μήτρα πρόωρα και μπορεί να προκαλέσει απώλεια αίματος στο μωρό.

Ακραίες κράμπες στην κοιλιά

Ορισμένες κράμπες στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ φυσιολογικές – μπορεί να είναι πόνος στους στρογγυλούς συνδέσμους, πόνος στα έντερα ή συσπάσεις Braxton-Hicks. Ο πόνος στους στρογγυλούς συνδέσμους είναι συνήθως ένας αμβλύς πόνος ή οξύς πόνος και στις δύο πλευρές της κοιλιάς σας, πιο αισθητός όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Αλλά ο επίμονος ή έντονος κοιλιακός πόνος ή κράμπες μπορεί να είναι ενδεικτικές ενός προβλήματος και θα πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας. Μερικά από τα πιο σοβαρά αποτελέσματα που μπορεί να είναι σημάδι οι σοβαρές κράμπες στην κοιλιά περιλαμβάνουν μια έκτοπη κύηση, μια αποκόλληση πλακούντα, απώλεια εγκυμοσύνης, προεκλαμψία ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Εάν ο πόνος σας είναι ακραίος και/ή ανυποχώρητος, καλέστε τον γιατρό σας.

Έντονος εμετός

Ο αδιάκοπος έμετος νωρίς στην εγκυμοσύνη (έως περίπου τις 16 εβδομάδες περίπου) είναι πιθανότατα υπερέμεση κύησης, μια κατάσταση εγκυμοσύνης που εμφανίζεται σε περίπου 1% έως 3% των κυήσεων. Η υπερέμεση απαιτεί ιατρική φροντίδα – επειδή ο έμετος είναι τόσο σοβαρός, μπορεί να προκαλέσει άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αδυναμία ενυδάτωσης ή διατήρησης της τροφής ή ανισορροπίες ηλεκτρολυτών.

Αυτοί είναι λόγοι για να ανησυχείτε – οπότε καλέστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Εάν αρχίσετε να κάνετε ανεξέλεγκτους εμετούς στο τρίτο τρίμηνο, αυτό είναι επίσης ανησυχητικό, καθώς υπάρχουν καταστάσεις που είναι πολύ σοβαρές που μπορεί να ξεκινήσουν ως ναυτία/έμετος, συμπεριλαμβανομένης της προεκλαμψίας.

Εάν αρχίσετε να κάνετε εμετό αργότερα στην εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι μιας ιογενούς ασθένειας, οπότε φροντίστε να λάβετε την κατάλληλη φροντίδα και γι’ αυτό.

Ξαφνικό πρήξιμο

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι εγκυμοσύνης για προεκλαμψία: αν παρατηρήσετε ξαφνικό και υπερβολικό πρήξιμο στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια σας. Η προεκλαμψία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα και το οίδημα μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της. Ναι, κάποιο πρήξιμο, ιδιαίτερα στους αστραγάλους σας, είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε νέο, ταχείας έναρξης οίδημα στις παραπάνω περιοχές και καλέστε τον γιατρό σας μόλις το παρατηρήσετε.

Δείτε Επίσης

Επίμονους πονοκεφάλους μετά από 20 εβδομάδες

Οι πονοκέφαλοι στην εγκυμοσύνη είναι πολύ τυπικοί (και είναι συχνά σημάδι αφυδάτωσης,). Αλλά αν έχετε έναν επίμονο πονοκέφαλο μετά τις 20 εβδομάδες, καλέστε τον γιατρό σας. Θα μπορούσε να είναι άλλο ένα σημάδι προεκλαμψίας, ειδικά εάν οι πονοκέφαλοι συνοδεύονται από θολή όραση ή διαταραχές της όρασης.

Συχνό αίσθημα ζάλης

Αυτό είναι ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι εγκυμοσύνης όπου η συχνότητα είναι πολύ σημαντική: περιστασιακά μπορεί να συμβούν ζαλάδες στην εγκυμοσύνη λόγω αλλαγών στον όγκο του αίματός σας ή χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εάν αυτό το αίσθημα ζάλης επιμένει, εάν αισθάνεστε λιποθυμία ή όντως λιποθυμάτε, ή εάν η ζάλη σας συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως θολή όραση, κολπική αιμορραγία, πονοκεφάλους ή πόνο στην κοιλιά σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί μια αιτία. Μερικές από αυτές τις αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν μια έκτοπη κύηση, έναν χαμηλό πλακούντα ή αποκόλληση πλακούντα.

Μείωση της κίνησης του μωρού

Μόλις φτάσετε στο τρίτο τρίμηνο (28 εβδομάδες), θα θέλετε να αρχίσετε να παρακολουθείτε γενικά τις κινήσεις του μωρού σας. Η αίσθηση της εμβρυϊκής κίνησης είναι η καταγραφή του χρόνου που χρειάζεται για να νιώσετε 10 εμβρυϊκές κινήσεις – κατά προτίμηση μετά από ένα γεύμα ή σε μια στιγμή που το μωρό είναι πιο δραστήριο. Εάν παρατηρήσετε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος από το συνηθισμένο για να φτάσετε στις 10 κλωτσιές – με ιατρικούς όρους αυτό είναι γνωστό ως «μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση» –  καλέστε τον γιατρό σας. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει, οπότε καλέστε τον γυναικολόγο σας ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Η μειωμένη εμβρυϊκή κίνηση θα μπορούσε να είναι τυχαία, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο όπως το χαμηλό αμνιακό υγρό ή άλλο θέμα που απαιτεί προσοχή.

Επώδυνη ούρηση

Το να χρειάζεται να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα πολύ όταν είστε έγκυος είναι φυσιολογικό, αλλά αν αυτή η επίσκεψη πονάει, μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη. Εάν έχετε επώδυνη ούρηση, επιθυμία να ουρήσετε και βγαίνουν μόνο λίγες σταγόνες ή αίσθημα καύσου με την ούρηση, όλα αυτά μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Άλλα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη ή αιματηρά ούρα. Καλέστε τον γιατρό σας γιατί θα είναι σε θέση να διαγνώσει τα συμπτώματά σας και να θεραπεύσει τη βακτηριακή λοίμωξη για να αποφύγετε επιπλοκές.

Εκτεταμένη φαγούρα, ειδικά στις παλάμες και τα πόδια σας

Εάν αισθάνεστε κνησμό σε ολόκληρο το σώμα σας στο τρίτο τρίμηνο, ιδιαίτερα εάν είναι στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών σας, καλέστε το γιατρό σας αμέσως μόλις το νιώσετε. Αυτό είναι σημάδι χολόστασης της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι μια πάθηση του ήπατος στα τέλη της εγκυμοσύνης που προκαλεί έντονο κνησμό. Όταν το συκώτι σας λειτουργεί με μειωμένη λειτουργικότητα, εξηγεί, μπορεί να συσσωρευτεί χολικό οξύ. Όταν το επίπεδο του χολικού οξέος είναι πολύ υψηλό, μπορεί να προκαλέσει έντονο κνησμό. Η χολόσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το μωρό και μπορεί να γίνει σοβαρή πολύ γρήγορα, γι’ αυτό χρειάζεται παρακολούθηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top