Now Reading
Πώς νιώθουν τα παιδιά σας όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας αντί για εκείνα;

Πώς νιώθουν τα παιδιά σας όταν κοιτάτε το τηλέφωνό σας αντί για εκείνα;

Προσοχή Προσβολή! Πώς νιώθουν τα παιδιά για το τηλέφωνό σας

Πρόσφατα πήγα μια εκδρομή με έναν φίλο και τη μικρή του κόρη. Ο φίλος μου είναι στα 30 του και τον ξέρω πολύ καιρό. Ενώ είμαι σίγουρη ότι ήταν ευχαριστημένος που ήμουν εκεί – αλλά παρατήρησα κάτι. Κάθε λίγα λεπτά καθώς περπατούσαμε μαζί, κοίταζε το τηλέφωνό του.

Φυσικά αυτό είναι πανταχού παρόν. Συμβαίνει όλη την ώρα. Τίποτα νέο εδώ. Ταυτόχρονα όμως παρατήρησα κάτι στον εαυτό μου. Κάθε φορά που το έκανε αυτό ένιωθα λίγο πληγωμένη.

Μόνο εγώ νιώθω έτσι;

Ή μήπως και οι υπόλοιποι άνθρωποι αισθάνονται ελαφρώς προσβεβλημένοι όταν κάποιος κοιτάζει αλλού και εστιάζει την προσοχή του στο τηλέφωνό του;

Και τι γίνεται με τα παιδιά;

Αισθάνονται πληγωμένα όταν παίζουν και κοιτούν ψηλά για να δουν αν ο γονέας τους παρακολουθεί και αντί αυτού βλέπουν τον γονέα τους να κοιτάζει κάτω σε ένα τηλέφωνο;

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι αν τα παιδιά το συνηθίζουν όταν αυτό το κάνει ο γονέας τους ή αν νιώθουν λίγο πληγωμένα κάθε φορά που συμβαίνει αυτό – όπως και εγώ;

Και αν όντως νιώθουν πληγωμένα, τι κάνει αυτό στην αίσθηση του εαυτού τους, στην αυτοπεποίθησή τους και στα συναισθήματά τους για τον γονέα τους;

Ακόμα και στην προχωρημένη ηλικία μου, θυμάμαι πώς ένιωθα όταν ο πατέρας μου ή ο δάσκαλός μου επικεντρώνονταν πάνω μου. Ήταν σημαντικό για μένα. Ήθελα την προσοχή τους και, ακόμα περισσότερο, την έγκρισή τους. Ήθελα να πιστεύουν ότι είμαι ξεχωριστήός με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ήθελα να με προσέξουν.

Και θυμάμαι επίσης την απογοήτευση που ένιωσα όταν ο δάσκαλος καλούσε κάποιον άλλον εκτός από εμένα ή όταν ο γονιός μου έδινε την προσοχή του σε ένα από τα αδέρφια μου και όχι σε εμένα.

Είμαι βέβαιη ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά τα συναισθήματα των παιδιών ως προς την ανάγκη τους να νιώθουν ορατά από την εποχή της δικής μου παιδικής ηλικίας μέχρι σήμερα – πρέπει να σκεφτώ ότι τα περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να λαχταρούν την ίδια προσοχή και αναγνώριση που επιδίωκα κι εγώ.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν ένας γονιός απομακρύνει την προσοχή του από ένα παιδί – όχι προς κάποιο από τα αδέρφια του ή στο να ετοιμάσει το δείπνο – αλλά στο τηλέφωνο; Και τι συμβαίνει όταν αυτό συμβαίνει πολλές φορές την ημέρα;

Θα ήθελα να προτείνω κάτι που σίγουρα δεν θα είναι δημοφιλές.

Θα ήθελα να προτείνω ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά μπορεί να θεωρηθεί από τα παιδιά ως προσβολή. Μια μικρή προσβολή. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια προσβολή – η οποία, όταν επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάθε μέρα, μπορεί να προστεθεί σε μεγαλύτερη προσβολή.

Και τι δείχνει η έρευνα;

Επιτρέψτε μου να συνοψίσω τι βρήκαμε:

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη που έγινε από εταιρεία τεχνολογίας είχε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Από έξι χιλιάδες παιδιά οκτώ έως δεκατριών ετών, το 32% ανέφερε ότι αισθάνεται «ασήμαντο» όταν οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια γευμάτων, συνομιλιών ή άλλων οικογενειακών στιγμών.

Αυτό είναι ανησυχητικό. Εάν το ένα τρίτο όλων των παιδιών αισθάνεται ασήμαντο όταν οι γονείς χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα σε περιόδους που μπορεί να έχουν αλληλεπιδράσεις, αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά αισθάνονται ασήμαντα, τουλάχιστον μερικές φορές.

Η Catherine Steiner Adair έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο The Big Disconnect: Protecting Childhood and Family Relationships in the Digital Age. Ερευνώντας το θέμα της, η Steiner-Adair πήρε συνέντευξη από χίλια παιδιά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και δεκαοκτώ ετών, ρωτώντας τα για τη χρήση κινητών συσκευών από τους γονείς τους. Ξανά και ξανά τα παιδιά χρησιμοποίησαν λέξεις όπως «λυπημένο, αναστατωμένο, θυμωμένο και μόνο» για να περιγράψουν πώς ένιωθαν όταν οι γονείς τους χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Ένας τετράχρονος αποκάλεσε το smartphone του μπαμπά του «ηλίθιο τηλέφωνο». Άλλοι θυμήθηκαν ότι πέταξαν το τηλέφωνο του γονέα τους στην τουαλέτα, το έβαλαν στο φούρνο ή το έκρυψαν. Και ένα παιδί είπε: «Νιώθω ότι είμαι απλά βαρετό. Κάνω τον μπαμπά μου να βαριέται γιατί να δέχεται οποιοδήποτε μήνυμα, οποιαδήποτε κλήση, οποιαδήποτε στιγμή».

Φαίνεται λοιπόν ότι κάποια παιδιά νιώθουν πληγωμένα.

Δείτε Επίσης

Άλλες μελέτες που βρήκαμε εξέτασαν ελαφρώς διαφορετικά ερωτήματα:

Όσον αφορά την επίδραση της χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους γονείς στη συμπεριφορά των παιδιών, μια μελέτη που έγινε από την παιδίατρο Jenny Radesky είναι σχετική. Η Radesky ανησυχούσε αρκετά για το τι έβλεπε στο ιατρείο της και αποφάσισε να κάνει μια παρατηρητική μελέτη για τη χρήση κινητού τηλεφώνου μεταξύ των μητέρων. Επέλεξε μια δημοφιλή τοποθεσία για να κάνει την έρευνά της: τα McDonalds. Και, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, όταν η Radesky εξέτασε τα μοτίβα σε αυτά που παρατήρησαν η ίδια και οι άλλοι ερευνητές, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με γονείς που ήταν περισσότερο απορροφημένοι από τις συσκευές τους ήταν πιο πιθανό να δράσουν σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Περιέγραψε μια ομάδα τριών αγοριών και τον πατέρα τους: Ο πατέρας ήταν στο κινητό του και τα αγόρια τραγουδούσαν ένα τραγούδι επαναλαμβανόμενα και συμπεριφέρονταν ανόητα. Όταν τα αγόρια φώναξαν πολύ, ο πατέρας σήκωσε το βλέμμα από το τηλέφωνό του και τους φώναξε να σταματήσουν. Αλλά αυτό έκανε τα αγόρια να τραγουδούν πιο δυνατά και να συμπεριφέρονται πιο ανόητα. Σημείωσε ότι όχι μόνο τα παιδιά των οποίων οι γονείς ήταν σε κινητά τηλέφωνα ενήργησαν περισσότερο, αλλά και οι γονείς ήταν επίσης πιο εκνευρισμένοι από τους γονείς που δεν ήταν στο κινητό τους.

Μήπως τα παιδιά «ενεργοποιούνται» μερικές φορές, όχι για να είναι «κακά» αλλά επειδή νιώθουν πληγωμένα;

Άλλοι ερευνητές, η Tracy Dennis-Tiwary, η Sarah Myruski και οι συνεργάτες της, μελέτησαν την επίδραση της χρήσης κινητών τηλεφώνων σε μικρά βρέφη χρησιμοποιώντας μια γνωστή ερευνητική στρατηγική που ονομάζεται «παράδειγμα αδιάφορου/ανέκφραστου προσώπου». Είναι γνωστό ότι όταν παρουσιάζονται με το ανέκφραστο πρόσωπο της μητέρας τους (σταθερό πρόσωπο), τα βρέφη γίνονται δυσρυθμισμένα και εμφανίζουν αρνητικά συναισθήματα που εκδηλώνονται με φασαρία και κλαψούρισμα. Σε περιόδους μόλις δύο λεπτών, είναι σαφές ότι το να βλέπουν το αδιάφορο πρόσωπο της μητέρας τους είναι ανησυχητικό ακόμη και για πολύ μικρά βρέφη. Η Dennis-Tiwary και οι συνάδελφοί της συνειδητοποίησαν ότι η ίδια αντίδραση μπορεί επίσης να συμβεί όταν οι μητέρες κοιτάζουν τα κινητά τηλέφωνα. Αναγνώρισαν ότι κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου η μητέρα είναι σωματικά παρούσα, αλλά αποσπάται η προσοχή και δεν ανταποκρίνεται, παρόμοια με το παράδειγμα του ακίνητου προσώπου. Έκαναν μια μελέτη για να το εξετάσουν και σίγουρα, για βρέφη ηλικίας επτά έως είκοσι τριών μηνών, τα βρέφη που είχαν την πιο αρνητική αντίδραση στο «ακίνητο πρόσωπο» της μητέρας τους ήταν εκείνα των οποίων οι μητέρες χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο. Όταν οι μητέρες τους έδειχναν το ακίνητο πρόσωπο (παρόμοιο με το «πρόσωπο του κινητού τηλεφώνου»), αυτά τα βρέφη εξερεύνησαν λιγότερο, ήταν λιγότερο ικανά να ασχοληθούν ξανά με τη μητέρα ή να εξερευνήσουν το δωμάτιο και έδειχναν λιγότερα θετικά συναισθήματα όταν η μητέρα τους ήταν διαθέσιμη. πάλι. Αυτοί οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, όπως και άλλες μορφές μητρικής απόσυρσης και μη ανταπόκρισης, η χρήση κινητής συσκευής μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνικο-συναισθηματική λειτουργία του βρέφους και στις αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού.

Ο Brandon McDaniel, ερευνητής στο Illinois State University, έχει μελετήσει τις διακοπές που βασίζονται στην τεχνολογία στις αλληλεπιδράσεις γονέα-παιδιού τις οποίες ονόμασε «technoference». Ο McDaniel έχει αρχίσει να εξετάζει την επίδραση της χρήσης τηλεφώνου από τους γονείς στη συμπεριφορά των παιδιών. Τα αποτελέσματά του δείχνουν ότι οι τεχνολογικές διακοπές συνδέονται με προβληματικές συμπεριφορές παιδιών.

Από τους γονείς που μελέτησε, σχεδόν οι μισοί ανέφεραν ότι η χρήση της τεχνολογίας παρεμβαίνει στις αλληλεπιδράσεις τους με τα παιδιά τους τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα. Και, κάτι ενδιαφέρον, οι μητέρες αντιλήφθηκαν τη χρήση του τηλεφώνου τους ως πιο προβληματική από τους πατέρες.

Λοιπόν – ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Και τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε με το τηλέφωνό σας όταν είστε με τα παιδιά σας;

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top