Now Reading
Προετοιμασία για την πατρότητα

Προετοιμασία για την πατρότητα

Πώς να ετοιμαστείτε για να γίνετε μπαμπάς

Είτε εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε το σοκ είτε περιμένετε το χαρμόσυνο νέο εδώ και χρόνια, το να ανακαλύπτετε ότι θα γίνετε μπαμπάς είναι μια στιγμή που είναι καθοριστική για τη ζωή σας. Είναι φυσιολογικό να έχετε ένα μείγμα συναισθημάτων, από καθαρή χαρά έως απόλυτο τρόμο – ακόμα κι αν αυτό είναι κάτι που πάντα θέλατε. Με κάθε ειλικρίνεια, είναι δύσκολο να αισθανθείτε απόλυτα προετοιμασμένοι για τον νέο σας ρόλο. Ωστόσο, έχουμε κάποιες ιδέες για εσάς καθώς περιμένετε τη γέννηση του μικρού σας και για να εφαρμόσετε στους συναρπαστικούς, αλλά κουραστικούς και εξαντλητικούς μήνες που θα ακολουθήσουν!
Ξεκινήστε την έρευνά σας

Μπορεί να μην είστε αυτός που κυοφορεί φυσικά το μωρό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε μέρος της συνολικής εμπειρίας της εγκυμοσύνης και της γέννησης. Πολλά βιβλία εκεί έξω είναι γραμμένα για μέλλοντες μπαμπάδες, αλλά δεν χρειάζεται να περιορίσετε τον εαυτό σας σε αυτά. Πάρτε μέρος σε ορισμένες διαδικτυακές ομάδες ή εγγραφείτε σε ένα ενημερωτικό δελτίο εγκυμοσύνης. Εάν ο σύντροφός σας αντιμετωπίζει συμπτώματα εγκυμοσύνης, από πρωινή ασθένεια έως καούρα, κάντε κάποια έρευνα. Η κατανόηση του τι αισθάνεται μπορεί να σας βοηθήσει να την υποστηρίξετε καλύτερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φροντίστε την υγεία σας

Πριν φτάσει το μωρό σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να επικεντρωθείτε στη δική σας υγεία. Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να σταματήσετε. Η έκθεση στον καπνό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων στα νεογνά. Πώς είναι οι διατροφικές σας συνήθειες; Το να τρώτε καλά τώρα θα σας βοηθήσει να έχετε ενέργεια τις μεγάλες μέρες σας (και τις νύχτες!) της νέας πατρότητας. Προσθέστε μερικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και ενισχυτικά του ανοσοποιητικού στα γεύματά σας. Προγραμματίστε ένα ετήσιο τσεκ απ με τον οικογενειακό γιατρό ή τον παθολόγο σας. Και ενημερωθείτε για όλους τους εμβολιασμούς σας, όπως κοκίτη.

Μιλήστε για τη γονική μέριμνα με τη σύντροφό σας

Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε συζητήσεις σχετικά με το είδος των γονέων που σκοπεύετε να γίνετε. Είστε και οι δύο υπέρ του θηλασμού; (Η υποστήριξη από τον πατέρα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του θηλασμού!) Θα δουλέψετε και οι δύο; Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη φροντίδα των παιδιών; Θυμηθείτε ότι αυτά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι θεωρητικά και για τους δύο σας. Μόλις φτάσει το μωρό, τα συναισθήματά σας μπορεί να αλλάξουν. Ο θηλασμός μπορεί να είναι πιο απαιτητικός από ό,τι περιμένατε ή μπορεί να θέλετε να ξανασκεφτείτε την άποψή σας σχετικά με την υφασμάτινη πάνα υφασμάτων. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις που δεν θα είναι σχετικές ακόμη, αλλά είναι σημαντικές ωστόσο, όπως το οι απόψεις για την πειθαρχεία και τα όρια. Ξεκινώντας τώρα τη συζήτηση ανοίγετε αυτές τις γραμμές επικοινωνίας και σας βοηθά να μπείτε στην ίδια γονική σελίδα.

Ξεκινήστε να παίζετε ομαδικά

Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να σκέφτεστε τον εαυτό σας ως ομάδα. Εσείς, ο συν-γονέας σας και το μωρό σάς συνδέει στη ζωή, ακόμα κι αν η ρομαντική σας σχέση με τον συν-γονέα σας δεν συνεχίζεται. Είναι καλή ιδέα να αρχίσετε να βλέπετε τα πάντα μέσα από αυτό το πρίσμα. Όταν προσφέρετε βοήθεια στη μαμά βοηθάτε επίσης εσάς και το μωρό σας.

Αποφασίστε τι είδους μπαμπάς θέλετε να είστε

Δεν έχουν όλοι καλή σχέση με τον πατέρα τους. Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να έχετε έναν υπέροχο μπαμπά σας, ίσως θελήσετε να είστε ακριβώς σαν αυτόν – και αυτό είναι εξαιρετικό. Εάν έχετε θέματα με τον μπαμπά σας μπορεί να νιώθετε αμηχανία για τον δικό σας ρόλο ως πατέρας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποφασίσετε πώς θα προσεγγίσετε την πατρότητα. Βρείτε τα δικά σας πρότυπα πατρότητας. Δημιουργείτε αυτόν τον ρόλο από το μηδέν και εξαρτάται από εσάς να αποφασίσετε πώς θέλετε να είστε.

Βρείτε κι άλλους μπαμπάδες

Είναι υπέροχο να βρείτε κάποιους άλλους πατέρες για την ομάδα φίλων σας. Το να έχετε κάποιον εξοικειωμένο με τις προκλήσεις της πατρότητας σας δίνει μια διέξοδο και ένα μέρος για να κάνετε ερωτήσεις, και να ανταλλάξετε γνώσεις κι εμπειρίες.

Συμμετέχετε στις προγεννητικές εξετάσεις και τα ραντεβού όποτε μπορείτε

Τα προγεννητικά ραντεβού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθουσιαστείτε με την εγκυμοσύνη. Φυσικά υπάρχει η εμπειρία να βλέπετε το μωρό σας σε υπερηχογράφημα, αλλά ακόμη και οι άλλοι έλεγχοι ρουτίνας μπορούν να σε βοηθήσουν να συνδεθείς με την εγκυμοσύνη και να μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε. Ενώ τα προγράμματα εργασίας και άλλες προκλήσεις μπορεί να σας εμποδίσουν να συμμετάσχετε σε κάθε ραντεβού, μιλήστε με την σύντροφό σας για τη δημιουργία ενός προγράμματος που σας επιτρέπει να βρίσκεστε εκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί όταν το μωρό είναι αυτό που έχει προγραμματιστεί για τις εξετάσεις νεογέννητου.

Αναγνωρίστε ότι η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να αλλάξει

Το να γίνετε γονιός μπορεί σίγουρα να έχει επίδραση στη σεξουαλική σας ζωή. Αυτό είναι ένα άλλο μέρος όπου η ανοιχτή επικοινωνία είναι το κλειδί. Θα ακούσετε πολλά αστεία για το πώς τελειώνει η σεξουαλική σας ζωή ή για τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τα σχόλια δεν είναι χρήσιμα και αγνοούν τη συναισθηματική πολυπλοκότητα του σεξ και της πατρότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι το σεξ μετά την εγκυμοσύνη θα πάρει χρόνο – και δεν μιλάμε απλώς για την αποκατάσταση 6 εβδομάδων που προτείνεται για φυσική θεραπεία μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό να είστε ευαίσθητοι σε όλες τις αλλαγές που θα βιώσετε και οι δύο – έλλειψη ύπνου, θηλασμός, συναισθηματική επίδραση από τη γέννηση ενός νεογέννητου – και να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας σχετικά με τις ανάγκες και τις δικές σας όσον αφορά την οικειότητα και το σεξ. Αλλά το σεξ μετά από ένα μωρό μπορεί να είναι ακόμη καλύτερο. Είστε συνδεδεμένοι με τρόπους που δεν ήσασταν ποτέ και η κοινή εμπειρία του να γίνετε γονείς μπορεί να φέρει πολλά ζευγάρια ακόμη πιο κοντά.

Δείτε Επίσης

Αγκαλιάστε τη θέση σας στις προετοιμασίες

Υπάρχουν πολλά να κάνετε για να προετοιμαστείτε για μια νέα άφιξη. Δεν πρόκειται σίγουρα μόνο για τη μεταφορά του μωρού. Δημιουργία μητρώου, προετοιμασία χώρου, εξοικονόμηση χρημάτων, έρευνα για τη φροντίδα των παιδιών και πολλά άλλα στοιχεία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προετοιμαστούν για το νεογέννητο σας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σας αρέσει να συμμετέχετε σε όλες τις εργασίες ή ότι είστε καλύτερα να χειρίζεστε μόνο ορισμένες πτυχές. Αναζητήστε πολλούς τρόπους για να ετοιμαστείτε για τη νέα άφιξη. Μερικές προτάσεις: μάθετε πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε το κάθισμα αυτοκινήτου (και εθελοντικά να διδάξετε άλλους), φτιάξτε το παιδικό δωμάτιο, μιλήστε στον εργοδότη σας σχετικά με τις επιλογές άδειας, ετοιμάστε μαζί την τσάντα του νοσοκομείου.

Μοιραστείτε τις ευθύνες

Είναι εύκολο για τους μπαμπάδες να αισθάνονται ότι μένουν εκτός, ειδικά εάν η μητέρα θηλάζει. Μπορεί να αισθάνεστε ότι ο ρόλος σας δεν είναι τόσο σημαντικός – αλλά είναι. Τρόποι φροντίδας για το νεογέννητό σας: αλλάξτε πάνες – όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά στη μέση της νυχτερινής αφύπνισης, κάντε του μπάνιο, αφιερώστε χρόνο στην επαφή από δέρμα σε δέρμα για να βοηθήσετε στη ισχυρού δεσμού. Αναλάβετε οικιακές δουλειές όπως πιάτα και ρούχα. Και μην ξεχνάτε μπορείτε να «φορέσετε» το μωρό σας, ενώ κάνετε πολλά πράγματα γύρω από το σπίτι!

 Ύπνος

Η σύντροφός σας χρειάζεται ύπνο. Εσείς χρειάζεστε ύπνο. Το μωρό σας χρειάζεται ύπνο. Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στον ύπνο και μπορεί να χρειαστείτε δοκιμές και πειραματισμούς για να βρείτε τον σωστό τρόπο για την οικογένειά σας. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι όλοι κοιμούνται. Κοιμηθείτε σε βάρδιες, κοιμηθείτε όποτε μπορείτε, διαιρέστε τον χρόνο για να φροντίσετε τις δουλειές και τις ευθύνες που πρέπει να γίνουν ώστε να κάνετε διάλειμμα εναλλάξ. Ό,τι κι αν κάνετε, βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι έχουν την ευκαιρία να κοιμηθούν.

Συνειδητοποιήστε ότι είστε σημαντικοί για το μωρό σας

Θα υπάρξουν πολλές φάσεις της ζωής του παιδιού σας. Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε αποσυνδεδεμένοι ή λιγότερο σημαντικοί. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιστρέψετε στη δουλειά ή να αισθανθείτε μικρότερης σημασίας φροντιστής. Όμως, η εργασία έξω από το σπίτι για δουλειά δεν σας κάνει κακό πατέρα – προσφέρετε στην οικογένειά σας. Σίγουρα θα έχετε στιγμές να λάμψετε, για παράδειγμα, όταν το μικρό σας λέει “μπαμπά” ή κρατά το δάχτυλό σας για πρώτη φορά. Ή όταν είστε το μόνο άτομο που θέλει να του βάλει ή να τραγουδήσει το ειδικό του τραγούδι. Αποκτήστε τον δικό σας κώδικα επαφής. Η πατρότητα θα σας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ζωής σας. Η παρουσία σας στη ζωή του παιδιού είναι ένα δώρο που του δίνετε -όπως και στον εαυτό σας- κάθε μέρα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top