Now Reading
Ποιες είναι οι τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο;

Ποιες είναι οι τροφές που μας προστατεύουν από τον ήλιο;

Προστασία εκ των έσω

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κύρκου

Κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα οφέλη του ήλιου τόσο στην σωματική όσο και ψυχική μας υγεία, όπως και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Η έκθεση στο ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγαλύτερη και γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις, όπως είναι η πρόωρη γήρανση, μελανώματα ακόμα και τον καρκίνο του δέρματος.

Το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, το καπέλο και τα γυαλιά είναι από τα πιο γνωστά μέτρα προστασίας από τον ήλιο, που όλοι θα πρέπει να χρησιμοποιούμε εκτεταμένα αυτή την εποχή. Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν ορισμένες τροφές που όπως έχει διαπιστωθεί, λειτουργούν προστατευτικά απέναντι στον ήλιο. Οι τροφές αυτές περιέχουν ένα σύμπλεγμα βιταμινών με αντιοξειδωτική ικανότητα, μικροστοιχείων και φυτοχημικών συστατικών, όπως και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω3, Ω6 και Ω9. Ποια είναι λοιπόν, τα τρόφιμα με προστατευτική δράση που πρέπει να εντάξουμε εδώ και τώρα στην διατροφή μας;

Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Τέτοια είναι το καρότο, το πορτοκάλι, η ντομάτα, το καρπούζι, τα κόκκινα berries, γλυκοπατάτα. Αυτά τα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-καροτένιο, τα οποία προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας.

Ξηροί καρποί και σπόροι. Τα καρύδια, ο λιναρόσπορος είναι πλούσιες τροφές σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία διαθέτουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Σουσάμι και τα προϊόντα του (ταχίνι, χαλβάς). Περιέχουν συστατικά όπως η τοκοφερόλη, φαινολικά σύμπλοκα, σησαμίνη και σεσαμολίνη, που εμφανίζουν έντονη δράση έναντι της οξείδωσης, προστατεύοντας τον οργανισμό και την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία.

Μαύρη σοκολάτα. Η σοκολάτα και συγκεκριμένα η μαύρη σοκολάτα, περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες δηλαδή που προσφέρουν προστασία από τον ήλιο, καθώς απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες, η μακροχρόνια κατανάλωση μαύρης σοκολάτας κάνει την επιδερμίδα πιο απαλή.

Δείτε Επίσης

Φυσικά, η κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων δεν είναι από μόνη της ικανή να μας προστατέψει ολοκληρωτικά από τον ήλιο. Η χρήση αντηλιακού, καπέλου αλλά και  η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο της μεσημεριανές ώρες, σε συνδυασμό με την κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από τον ήλιο φέτος το καλοκαίρι.  

 

Πηγή: ΑllΥou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top