Now Reading
Περνάμε ένα απολαυστικό καλοκαίρι διαβάζοντας ιστορίες

Περνάμε ένα απολαυστικό καλοκαίρι διαβάζοντας ιστορίες

Διαλέγουμε για παρέα τους πιο συναρπαστικούς ήρωες παιδικών βιβλίων

Μετράμε αντίστροφα για το τέλος της σχολικής χρονιάς και την έναρξη των διακοπών. Όμως το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και μπορούμε να περάσουμε υπέροχα και προτού κλείσουν τα σχολεία. Η πιο ξεκούραστη και δροσερή δραστηριότητα που μας μεταφέρει νοερά όπου θέλουμε, με τη δύναμη της φαντασίας, και μας προσφέρει συγκίνηση, δράση, αλλά και μας ωθεί να λάβουμε μέρος σε απίθανες περιπέτειες είναι, φυσικά, η ανάγνωση παιδικών βιβλίων.

Για το καλοκαίρι αλλά και για όλες τις εποχές του χρόνου έχουμε ξεχωρίσει και αγαπήσει τη σειρά «Διαβάζω ιστορίες» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μια σειρά με την υπογραφή εκλεκτών Ελλήνων συγγραφέων και εικονογράφων. Τα βιβλία της σειράς προσφέρουν μια ευχάριστη εμπειρία ανάγνωσης, καθώς το μέγεθος των γραμμάτων και το στήσιμο των σελίδων είναι επιμελημένα με παιδαγωγικό τρόπο, ώστε να συμβαδίζουν με την αναγνωστική ετοιμότητα του παιδιού και να ταιριάζουν με τις ανάγκες της ηλικίας του. Τα βιβλία της σειράς είναι ιδανικά για μαθητές του Δημοτικού, μιας και χωρίζονται σε τέσσερις ηλικιακές κατηγορίες: για παιδιά από 6, 7, 8 και 9 ετών.

Πέρα από τη ζωντανή, πανέμορφη εικονογράφηση που αμέσως κερδίζει το βλέμμα και την προσοχή των μικρών αναγνωστών, τα βιβλία της σειράς ξεχωρίζουν επίσης επειδή επεξεργάζονται σημαντικά επίκαιρα και διαχρονικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός, η διαφορετικότητα, οι ανθρώπινες σχέσεις και η οικογένεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ή αξίες όπως η ειλικρίνεια, η συμπόνια, η υπομονή, η τιμιότητα, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα, η ελευθερία, η φιλία, η αγάπη, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, η αλληλεγγύη. Εκτός από πρώτης τάξης υλικό για συζήτηση με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς, τα βιβλία της σειράς «Διαβάζω ιστορίες» μπορούν επιπλέον να χρησιμοποιηθούν για δραματοποίηση, ενώ η εικονογράφησή τους δίνει έναυσμα για περαιτέρω δραστηριότητες στην τάξη, αλλά και στο σπίτι, κάνοντας τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών ακόμα πιο δημιουργικό!

Στη σειρά κυκλοφορούν πάνω από 100 ιστορίες, καθεμία μοναδική, με εξαιρετική πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, διασκεδαστικές στιγμές και καίρια μηνύματα. Μακάρι να μπορούσαμε να τις παρουσιάσουμε όλες σε αυτό το μικρό αφιέρωμα. Επειδή όμως αυτό είναι αδύνατο, διαλέξαμε ενδεικτικά πέντε βιβλία που έχουμε αγαπήσει πολύ και που ελπίζουμε το ίδιο να κάνετε κι εσείς:

Το παλάτι του Οδυσσέα

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Ηλικία: 6+

Πώς μπορεί άραγε να μοιάζει το ιδανικό σπίτι για έναν σκύλο -και τι σκύλο!-, τον Οδυσσέα, που έπειτα από πολλές περιπλανήσεις βρήκε τη δική του Ιθάκη στην αυλή του Ιάσονα; Ο μπαμπάς του Ιάσονα έφτιαξε με τη βοήθεια του γιου του ένα τέλειο και εντυπωσιακό σπίτι, σωστό παλάτι, για τον Οδυσσέα, αλλά εκείνον δεν έδειχνε να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και προτιμούσε να παίζει στον κήπο και να κοιμάται κάτω από τη σκιά ενός δέντρου. Κι αν κομμάτι κομμάτι, σανίδα σανίδα ό,τι χτίζουμε μεγαλώνει, μερικές φορές δεν χρειάζεται κανείς παλάτι για να είσαι ευτυχισμένος… Η αγάπη είναι το καλύτερο σπίτι.

(Θέματα: Ζωοφιλία – Ανάπτυξη φαντασίας)

Μια στριμμένη γοργόνα

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπογδάνος

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας

Ηλικία: 7+

Τι είναι αυτό που κάνει μια γοργόνα να είναι στριμμένη; Το ότι είναι μισή ψάρι και μισή άνθρωπος, ενώ εκείνη θέλει να είναι μόνο άνθρωπος. Η γοργόνα της ιστορίας αυτής ονειρευόταν να την ερωτευτεί κάποιος κα η ίδια να κερδίσει την ανθρώπινη υπόστασή της. Μέχρι να συμβεί αυτό, καθόταν στον βράχο της και ονειροπολούσε, ενώ ένιωθε ότι την ενοχλούσαν τα πάντα γύρω της – ακόμα και τα ψάρια τής βρομούσαν ψαρίλα. Τι θα συμβεί άραγε όταν η γοργόνα χρειαστεί βοήθεια;

(Θέματα: Ανάπτυξη φαντασίας – Ανθρώπινες σχέσεις)

Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Ηλικία: 7+

Με τον πιο διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο το βιβλίο αυτό αντιστρέφει την ερώτηση «τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;» και ασχολείται με το ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα «τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω;». Αφορμή για την ανατροπή αυτή η ηρωίδα μας, η μικρή Σιλβί, που στα όγδοα γενέθλιά της αποφασίζει να ενημερώσει τους γονείς της για τα αληθινά ζητήματα που την απασχολούν στην ηλικία της και να ασχοληθεί με τα μελλοντικά θέματα στο… μέλλον!

(Θέματα: Ανακαλύπτω τον εαυτό μου – Οικογενειακή ζωή)

Οι ντετέκτιβ της βεράντας

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα

Δείτε Επίσης

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Ηλικία: 8+

Η Άννα και ο Δημήτρης, που τόσο αγαπάνε να περνάνε χρόνο στη βεράντα τους, αποφασίζουν να γίνουν ντετέκτιβ και να λύσουν ένα μυστήριο, όταν εξαφανίζεται η Κούκι, το σκυλάκι που μένει στο κάτω διαμέρισμα. Οι δύο φίλοι θα ενώσουν τις δυνάμεις και τις γνώσεις τους για να βρουν πού πήγε το αγαπημένο κατοικίδιο. Κι η προσπάθειά τους θα φέρει πιο κοντά και τους ανθρώπους της γειτονιάς τους.

(Θέματα: Φιλία – Ανθρώπινες σχέσεις – Ζωοφιλία)

Ένα αγόρι που το έλεγαν… 

Συγγραφέας: Φιλιώ Λαζανά

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Ηλικία: 9+

Ένας σωστός ήρωας… ενός σωστού βιβλίου πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα όνομα… Το αγόρι της ιστορίας μας όμως δεν έχει όνομα. Κατάφερε ωστόσο να αποκτήσει ένα υπέροχο βιβλίο και μέσα από αυτό να μας πει την ιστορία του. Έζησε αρκετές περιπέτειες μέσα στις σελίδες που σίγουρα θα διασκεδάσουν τους μικρούς αναγνώστες και το μόνο που ζητάει ως μικρό αντάλλαγμα είναι να του δώσουν στο τέλος εκείνοι ένα όνομα. Έτσι, είμαι σίγουρη ότι αυτό το αγόρι θα γίνει πολύ χαρούμενο αν κι εσύ, αφού διαβάσεις όσα έχει να σου πει, του βρεις ένα όνομα ωραίο που να του ταιριάζει!

(Θέματα: Ζωοφιλία – Οικογένεια)

 

Πολλά από τα βιβλία της σειράς συνοδεύονται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εμπλουτίζοντας την απόλαυση της ανάγνωσης. Επειδή το καλοκαίρι είναι μεγάλο, αναζητήστε περισσότερες επιλογές από τη σειρά «Διαβάζω ιστορίες».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top