Now Reading
Παιχνίδια και δραστηριότητες και ορόσημα ανάπτυξης για μωρά από 0-6

Παιχνίδια και δραστηριότητες και ορόσημα ανάπτυξης για μωρά από 0-6

Γιατί το παιχνίδι είναι από την αρχή σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, μέσω του οποίου αποκτούν τις πρώτες τους δεξιότητες

Οι πρώτοι μήνες της ζωής του νεογέννητου σας φαίνεται να αφορούν μόνο τις πάνες, τη διατροφή και τον ύπνο (ή την έλλειψη αυτών).
Γνωρίζατε όμως ότι ο χρόνος παιχνιδιού είναι επίσης σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού σας; Από τη γνωστική και φυσική ανάπτυξη έως τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, η σημασία του παιχνιδιού είναι αδιαμφισβήτητη.
Μέσω του παιχνιδιού, τα παιδιά κάθε ηλικίας – ακόμη και τα βρέφη – μπορούν να μάθουν για τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Και μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στη διασκέδαση: το παιχνίδι με το μωρό σας μπορεί να το βοηθήσει να επιτύχει σημαντικά σωματικά ορόσημα, να αναπτύξει τον (ταχέως αναπτυσσόμενο!) εγκέφαλό του, να του διδάξει για συναισθήματα και κοινωνικές δεξιότητες και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ομιλίας.
Και δεν χρειάζεται να γίνει περίπλοκο. Ειδικά κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων μηνών, το να αφιερώνετε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να ξαπλώσετε στο πάτωμα(ή στο κρεβάτι σας) για να παίξετε και να διαβάσετε με το μικρό σας μπορεί να έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο.
Ορόσημα για την ανάπτυξη του μωρού κατά τους πρώτους έξι μήνες

Υπάρχουν μερικά βασικά ορόσημα που το μωρό σας θα αρχίσει να κατακτά τους πρώτους έξι μήνες. (Λάβετε υπόψη ότι κάθε μωρό αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Αυτός είναι ένας γενικός οδηγός, αλλά μην διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας εάν έχετε ποτέ απορίες ή ανησυχίες.) Εδώ είναι τα ορόσημα που πρέπει να αναζητήσετε, σύμφωνα με τους παιδιάτρους και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιχνίδι:

Μωρά 0-2 μηνών:

Να κρατάνε το κεφάλι μόνα τους

Να χαμογελούν

Να κάνουν επαφή με τα μάτια και να παρακολουθούν αντικείμενα με τα μάτια τους

Να μουρμουρίζουν και να γουργουρίζουν

Να γυρίζουν το κεφάλι τους προς τους ήχους

Δοκιμάστε αυτό: Το να κρατάτε ένα μαλακό παιχνίδι μπροστά από το μωρό σας 2 μηνών κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνά με την κοιλιά μπρούμητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη του κεφαλιού, του λαιμού, της σπονδυλικής στήλης και της όρασης.

Μωρά 2–4 μηνών:

Κοινωνικό χαμόγελο

Αντιγραφή εκφράσεων του προσώπου

Πρώτοι γλωσσικοί ήχοι – πρώτες συλλαβές

Να φτάνουν το παιχνίδι με το ένα χέρι

Να γυρίζουν από την κοιλιά στην πλάτη

Να κρατάνε και να κουνάνε ένα παιχνίδι

Δοκιμάστε αυτό: Το να δώσετε στο μωρό σας 4 μηνών μια κουδουνίστρα θα το βοηθήσει να αναπτύξει δεξιότητες όπως να συντονίζει χέρι-μάτι καθώς «ξυπνά» από αυτές τις πρώιμες νεογέννητες ημέρες.

Δείτε Επίσης

Μωρά 4-6 μηνών:

Να κοιτάνε τον εαυτό τους στον καθρέφτη

Να ακούνε στο όνομά τους

Να δείχνουν περιέργεια στα παιχνίδια και τα αντικείμενα (και να προσπαθούν να τα φάνε!)

Να περνάνε τα παιχνίδια από το ένα χέρι στο άλλο

Να γυρίζουν (κυλάνε) και προς τις δύο κατευθύνσεις

Να αρχίζουν να κάθονται χωρίς υποστήριξη

Δοκιμάστε αυτό: Ένα γρήγορο, απλό παιχνίδι κουκου-τζα με το μωρό σας 5 μηνών μπορεί να αρχίσει να του διδάσκει σύνθετες έννοιες όπως η μονιμότητα των αντικειμένων και η κοινωνική ανάπτυξη.

Όταν επιλέγετε παιχνίδια για το νέο σας μωρό, προτιμήστε ασφαλή, απλά αντικείμενα που ενθαρρύνουν την εξερεύνηση και το παιχνίδι ανοιχτού τύπου. Πράγματα όπως κουδουνίστρες και άλλα παιχνίδια αρπαγής, μπάλες, γυμναστήρια δραστηριοτήτων και επιτραπέζια βιβλία είναι ιδανικά για να ενθαρρύνουν τα ορόσημα ανάπτυξης κατά τους πρώτους έξι μήνες του μωρού σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top