Now Reading
Παιχνίδια για παιδάκια 0-3 ετών-τι πρέπει να προσέχουμε!

Παιχνίδια για παιδάκια 0-3 ετών-τι πρέπει να προσέχουμε!

Έχετε μωράκι 0- 1 έτους;   Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνιδάκια; Κουδουνίστρες, μαλακά παιχνίδια, παιχνίδια που…

Έχετε μωράκι 0- 1 έτους;

 

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνιδάκια;

Κουδουνίστρες, μαλακά παιχνίδια, παιχνίδια που βγάζουν ήχο, πίνακας δραστηριοτήτων, βιβλία, μπάλες, κρεμαστά περιστρεφόμενα.

Το στάδιο που διανύει το παιδάκι σας σε αυτή τη φάση ονομάζεται στάδιο εξερεύνησης. Να λάβετε σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι από τους 3 μήνες και μετά το μωρό σας έχει καλύτερα τον έλεγχο στα χέρια του. Από τη στιγμή που θα μπουσουλήσει και στη συνέχεια περπατήσει, αρχίζει μία απεριόριστη εξερεύνηση του κόσμου που το περιβάλλει.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Από 5 εβδομάδων: κρεμάστε περιστρεφόμενα παιχνιδάκια στην κούνια του, στο ριλάξ του ή στην αλλαξιέρα του.

Από 3 μηνών: ξετρελαίνεται με παιχνιδάκια που κάνουν θόρυβο, κουδουνίστρες και παιχνιδάκια που μπορεί να τα ταρακουνά.

Από 4 μηνών: παιχνιδάκια που να μπορεί να τα κρατήσει με τα δυο του χεράκια- ακόμα και αυτοσχέδιο, για παράδειγμα γεμίστε ένα κυλινδρικό κουτί με χοντρά φασόλια.

 

 

 

round-color-tower

6-10 μηνών: παιχνιδάκια με τρύπες και χερούλια, να είναι ζωηρόχρωμα και θορυβώδη, για παράδειγμα κρίκοι με κουδουνάκια. Άθραυστος βρεφικός καθρέφτης- ξετρελαίνεται να κοιτάζει το είδωλό του. Μουσικά κουτιά! Ταμπλό πολλαπλών δραστηριοτήτων, με κουμπάκια που χειρίζεται μόνο του.
Εμείς έχουμε ένα ταμπλό με έντονα χρώματα που, όταν πατάς τα κουμπάκια που υπάρχουν πάνω σε αυτό, ακούγονται φωνούλες από ζωάκια και όταν αλλάζεις τη ρύθμιση, ακούγονται χαρωπά τραγουδάκια.

10-12 μηνών: Το μωράκι σας είναι πλέον σε θέση να κρατά στο χεράκι του ακόμα και μολύβια, κραγόνια, πινέλα και είναι σε θέση να γίνει ένας λιλιπούτειος ζωγράφος! Είναι ιδιαιτέρως κινητικό σε αυτή τη φάση. Γι’ αυτό το λόγο αυτοκινητάκια, σκυλάκια με ρόδες, τρενάκια κ.τ.λ. είναι ιδανικά παιχνιδάκια.

 

 

arch

Έχετε παιδάκι 1-2 ετών;

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνιδάκια;

Κυβάκια, τουβλάκια για κατασκευές, κούκλες, μαρκαδόροι, μπογιές, πινέλα, πίνακας, βιβλία, πλαστελίνη, σκάμμα με άμμο, φουσκωτή πισίνα, τσουλήθρα, κούνια, ποδηλατάκι, αυτοκινητάκια.

Σε αυτό το ηλικιακό στάδιο το παιδάκι σας παίζει με κανονικά παιχνίδια. Έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιεί τη φαντασία του! Δίνει ανθρώπινες ιδιότητες στα παιχνίδια του και νομίζει ότι τα παιχνίδια του σκέφτονται και αισθάνονται, όπως εκείνο.

Ιδανικά παιχνίδια είναι εκείνα που έχουν διάφορα σχήματα και πρέπει να μπουν στην κατάλληλη τρύπα, ώστε να προσαρμόζονται. Επίσης τα παιχνίδια που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Βάλτε το να δημιουργήσει, να φτιάξει κατασκευές παντός τύπου! Βάλτε το να ζωγραφίσει, ώστε να καλπάσει η φαντασία του! Για τους πιο θαρραλέους (στο καθάρισμα…) υπάρχουν και οι δαχτυλομπογιές! Τα παιχνίδια με το νερό και με την άμμο, επίσης, θα το ξετρελάνουν!

Έχετε παιδάκι 2-3 ετών;

Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνιδάκια;

Παζλ με μεγάλα κομμάτια, πλαστελίνη, τουβλάκια τύπου λέγκο, καροτσάκια για κούκλες, κουζινικά, παιχνιδόσπιτο, ποδηλατάκι με τρεις ρόδες, αυτοκινητάκια και φορτηγά, παιχνίδια μίμησης: σετ τσαγιού, ψεύτικα λαχανικά.

Σε αυτό το στάδιο το παιδάκι σας έχει αρχίσει να μιμείται τους μεγάλους τόσο στη συμπεριφορά όσο και στην εμφάνιση. Έχει αποκτήσει πολλές δεξιότητες.
Μπορεί να προτιμά παιχνίδια στο σκοτάδι! Του αρέσει να μπαίνει σε μεγάλα κουτιά τα οποία τα κάνει βάρκες ή αυτοκίνητα, ακόμη και κάστρα!

Δώστε ιδιαίτερο βάρος σε παιχνίδια που απαιτούν επιδεξιότητα χειρισμών!

Παιχνίδια αποσυναρμολόγησης και επανασυναρμολόγησης. Μέθοδος ζωγραφικής με πιτσίλισμα (πάλι εδώ πρέπει να είστε θαρραλέες…). Βάλτε το στον κήπο κι αφήστε το να σκαλίσει μία γλαστρούλα με το φτυαράκι του!

Μαθαίνει τα χρώματα και παίζει παιχνίδια ρόλων!

Μαθαίνει τα γράμματα της αλφαβήτου και τους αριθμούς!

Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να μοιράζεται, ενθαρρύνοντάς το να παίζει παιχνίδια που παίζονται δυο-δυο!

 

 

fingerPaintBoy

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ-ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα παιχνίδια να μην είναι εύθραυστα

Να πλένονται εύκολα.

Να μπορούν να μπαίνουν στο πλυντήριο.

Αν κάποια παιχνίδια μυρίζουν άσχημα, περάστε τα με βαμβάκι αφού το έχετε βουτήξει σε διάλυμα μαγειρικής σόδας.

Αν τα πλαστικά παιχνίδια χάσουν το σχήμα τους, μουλιάστε τα σε καυτό νερό και ξαναπλάστε τα.

Κάθε φορά που επιλέγετε ένα παιχνίδι, να ελέγχετε αν είναι ανάλογο της ηλικίας του κι αν είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (με το σήμα: CE), ώστε να μην κινδυνεύει το παιδί σας.

Μη δίνετε στο παιδί σας παιχνίδι που είναι τόσο μικρό, ώστε να μπορεί να το καταπιεί κατά λάθος.

Παιχνίδια βαμμένα με έντονα χρώματα ελέγξτε ότι η μπογιά τους δεν περιέχουν μόλυβδο.

Να μην έχει αιχμηρές άκρες.

Μην το αφήνετε ποτέ να παίζει μόνο του, χωρίς την επίβλεψή σας.

Κραγιόνια, μολύβια και μαρκαδόροι: οπωσδήποτε μη τοξικά.

Μαλακά παιχνιδάκια που έχουν μάτια ή μύτες ζώων, ελέγξτε αν είναι καλά κολλημένα

Σημείωση: Οι προτάσεις και οι προφυλάξεις για τα παιχνίδια δεν έχουν τελειωμό. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν μόνο ένα δείγμα, ένα βασικό μπούσουλα για το σύγχρονο γονιό!

http://greekmoms.blogspot.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top