Now Reading
Παιδικές πολυβιταμίνες – μύθοι κι αλήθειες

Παιδικές πολυβιταμίνες – μύθοι κι αλήθειες

Πόσο απαραίτητα είναι τα συμπληρώματα διατροφής για παιδιά;

Οι πολυβιταμίνες δεν είναι απαραίτητες για τα περισσότερα υγιή παιδιά όταν εκείνα έχουν μια κανονική ανάπτυξη. Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών ουσιών. Τα θρεπτικά γεύματα και σνακ μπορούν να προσφέρουν όλα τα ωφέλιμα συστατικά που χρειάζονται.

Ενώ πολλά μικρά παιδιά είναι τρώνε βιαστικά ή πολύ επιλεκτικά, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι έχουν διατροφικές ανεπάρκειες. Πολλά κοινά τρόφιμα – συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, του γάλακτος και του χυμού πορτοκαλιού – είναι πλούσια με σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος. Έτσι το παιδί σας μπορεί να παίρνει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ό,τι νομίζετε.

Επιπλέον, οι πολυβιταμίνες ενδέχεται να παρουσιάζουν ορισμένους κινδύνους. Οι μεγάλες δόσεις βιταμινών και μετάλλων μπορεί να είναι τοξικές. Επίσης, μερικές βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με τα φάρμακα που μπορεί να πάρει το παιδί σας.

Συζητήστε με το γιατρό του παιδιού σας εάν ανησυχείτε για το αν το παιδί σας παίρνει το συνιστώμενο επίπεδο βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Μια πολυβιταμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για το παιδί σας αν αυτός ή αυτή:

Έχει μια καθυστέρηση στη σωματική και αναπτυξιακή εξέλιξη (αποτυχία να αναπτυχθεί)

Έχει ορισμένες χρόνιες ασθένειες ή τροφικές αλλεργίες

Έχει μια περιοριστική διατροφή, όπως μια αυστηρή δίαιτα ή χορτοφαγική.

Εάν ο γιατρός του παιδιού σας συστήσει μια πολυβιταμίνη, επιλέξτε ένα που έχει σχεδιαστεί για την ηλικιακή ομάδα του παιδιού σας και δεν παρέχει περισσότερο από το 100 τοις εκατό της ημερήσιας αξίας βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, κρατήστε μακριά τις πολυβιταμίνες από το παιδί σας και εξηγήστε ότι δεν είναι καραμέλες – παρά την ωραία γεύση ή την παιχνιδιάρικη μορφή και συσκευασία που μπορεί να περιέχουν.

Ποιες είναι οι πιο βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών και σε ποια τρόφιμα υπάρχουν:

Η βιταμίνη Α προάγει τη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη, διαμόρφωση ιστών και οστών, το υγιές δέρμα, τη λειτουργία των ματιών και ανοσολογικές αντιδράσεις. Καλές πηγές αποτελούν το γάλα, τυρί, αυγά και κίτρινα προς πορτοκαλί λαχανικά όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες.

Δείτε Επίσης

Βιταμίνη Β. Η οικογένεια βιταμινών Β – Β2, Β3, Β6 και Β12 – βοηθάει στον μεταβολισμό, στην παραγωγή ενέργειας και στο υγιές κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα. Καλές πηγές αποτελούν το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, οι ξηροί καρποί, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα φασόλια και η σόγια.

Βιταμίνη C. Προάγει τους υγιείς μύες, τον συνδετικό ιστό και το δέρμα. Καλές πηγές αποτελούν τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο.

Βιταμίνη D. Προάγει το σχηματισμό οστών και δοντιών και βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Καλές πηγές αποτελούν το γάλα και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η καλύτερη πηγή βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως.

Το ασβέστιο βοηθά στην ανάπτυξη ισχυρών οστών καθώς μεγαλώνει ένα παιδί. Καλές πηγές αποτελούν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το tofu και ο χυμός πορτοκαλιού εμπλουτισμένος με ασβέστιο.

Ο σίδηρος δημιουργεί μυς και είναι απαραίτητος για τα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Η έλλειψη σιδήρου είναι ένας κίνδυνος στην εφηβεία, ειδικά για τα κορίτσια μόλις αρχίσουν να έχουν εμμηνόρροια. Καλές πηγές περιλαμβάνουν το βόειο κρέας και άλλα κόκκινα κρέατα, τη γαλοπούλα, το χοιρινό, το σπανάκι, τα φασόλια και τα δαμάσκηνα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top