Now Reading
Παιδιά δημοτικού σε διάφορες χώρες παίζουν «Squid Games» στο σχολείο – πρέπει οι γονείς να ανησυχούν;

Παιδιά δημοτικού σε διάφορες χώρες παίζουν «Squid Games» στο σχολείο – πρέπει οι γονείς να ανησυχούν;

Ένα άρθρο ειδικών που δημοσιεύτηκε στη σελίδα του parents δίνει καίριες απαντήσεις

Το Squid Game έγινε η πρώτη εκπομπή Netflix που ξεπέρασε τις 100 εκατομμύρια θεάσεις στον πρώτο μήνα προβολής της. Αλλά δεν είναι για παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια αναβίωση σε βίαια παιχνίδια στην παιδική χαρά ή στην αυλή του σχολείου. Οι εμπειρογνώμονες σχολιάζουν κατά πόσο οι γονείς πρέπει να ανησυχούν.

Το Squid Game είναι μια τηλεοπτική σειρά της Νότιας Κορέας, αυστηρά για ενήλικες. Η σειρά, που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, ακολουθεί 456 παίκτες που προσπαθούν να βγουν από οικονομικά χρέη καθώς ανταγωνίζονται σε παιδικά παιχνίδια. Αλλά αν και τα παιχνίδια είναι παρόμοια με αυτά που παίζονται στην παιδική χαρά, η σειρά είναι βίαιη, καθώς οι παίκτες όταν χάνουν βρίσκουν σκληρό τέλος.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Squid Game θεωρείται κατάλληλο για 16+. Ωστόσο, έχει πέσει στην αντίληψη των παιδιών σε όλο τον κόσμο που τώρα παίζουν δικές τους εκδοχές Squid Game.

Στο Βέλγιο, ένα σχολείο ανέφερε ότι κάποια παιδιά χτύπησαν συμμαθητές τους μετά την ήττα τους σε ένα παιχνίδι. Ένας ψυχολόγος σε απευθείας σύνδεση σε εκπομπή του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία προειδοποίησε τους γονείς να αλλάξουν τα τις ρυθμίσεις στους γονικούς ελέγχους στο πρόγραμμα μετά από συμβάντα που έδειξαν ότι μαθητές της σχολικής ηλικίας μιμούνταν τη βία της εκπομπής. Και ένα σχολείο στη Φλόριντα προειδοποίησε τους γονείς για τους μαθητές που προσπαθούν να βλάψουν ο ένας τον άλλον ενώ αναπαράγουν σκηνές από τη συγκεκριμένη σειρά στο σχολείο.

Γιατί τα παιδιά ενδιαφέρονται για το Squid Game; Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν μέσω της παρατήρησης. «Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μιμούνται συμπεριφορές που βλέπουν παρακολουθώντας τους άλλους», εξηγεί η Rebecca Cowan, Ph.D., LPC, NCC. Προσθέτει ότι αυτές τις παρατηρήσεις περιλαμβάνουν αυτό που βλέπουν στην τηλεόραση ή σε βιντεοπαιχνίδια.

Ακόμη και αν ένα παιδί δεν έχει δει κάποιο επεισόδιο, οι παραλλαγές άλλων ανθρώπων που αντιγράφουν τα επεισόδια Squid Game είναι παντού στα κοινωνικά μέσα. Ενώ άλλοι συμμαθητές στην τάξη μπορεί να το παρακολουθήσουν στο σπίτι με ή χωρίς τους γονείς τους ή τα μεγαλύτερα αδέλφια. Από εκεί, μπορεί να μεταφερθεί στην παιδική χαρά και μπορεί να μοιάζει με διασκέδαση.

«Τα παιχνίδια από το Squid Game είναι φτιαγμένα έτσι ώστε για να απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες», λέει ο Karen Aronian, Ed.D., ένας σύμβουλος γονέων και εκπαίδευσης. «Στην πραγματικότητα, είναι δημοφιλή παιδικά παιχνίδια περασμένων δεκαετιών».

Ο Dr Cowan προσθέτει ότι η επιθυμία των παιδιών να γίνουν αποδεκτά από τους συνομηλίκους μπορεί επίσης να παρακινήσει τα παιδιά να τα δοκιμάσουν.

 

Πρέπει οι γονείς να ανησυχούν για το Squid Game;

Ο Dr Cowan λέει ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται από το πώς τα παιδιά παίζουν τα παιχνίδια. Μια μη βίαιη εκδοχή των παιχνιδιών δεν απαιτεί παρέμβαση, αλλά δεν ισχύει το ίδιο αν τα παιδιά είτε προσποιούνται ότι ενεργούν με τη βία είτε κάνουν κακό πραγματικά το ένα στον άλλο.

«Το Squid Game έχει επαναλαμβανόμενη ακραία βία καθ’ όλη τη διάρκεια ενώ άλλες σειρές μπορεί να έχουν μόνο μία ή δύο σκηνές», λέει ο Dr Cowan. «Η επαναλαμβανόμενη βία έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αυξημένη βία και επιθετικότητα στα παιδιά. Επιπλέον, αυτό το περιεχόμενο μπορεί να είναι τραυματικό για μερικά να το παρακολουθήσουν, και να τους δημιουργήσει αυξημένο άγχος».

Αν ένα παιδί προσποιείται ότι πυροβολεί ένα άλλο ή προβαίνει σε σωματικά χτυπήματα ή σε γροθιές ενώ μιμείται τη σειρά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απείθαρχη συμπεριφορά στο σχολείο ή και σε σωματική και πνευματική βλάβη σε έναν άλλο μαθητή.

Δείτε Επίσης

Ο Dr Aronian ανησυχεί επειδή το μήνυμα που δίνεται στα παιδιά μέσω της σειράς φαίνεται να είναι ότι η σωματική βία είναι η λύση στην οικονομική ανισότητα. Ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «Το αντίθετο είναι αυτό που χρειαζόμαστε τόσο απεγνωσμένα -ειρήνη, αγάπη και κατανόηση».

 

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για το Squid Game

Ο Dr Cowan προτείνει να το χρησιμοποιήσετε ως μια διδακτική στιγμή. «Οι γονείς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία να μιλήσουν με τα παιδιά τους για τη βία και τη σημασία της αντιμετώπισης των συνομηλίκων τους με καλοσύνη», λέει.

Επιπλέον προτείνει τη χρήση δηλώσεων σε πρώτο πρόσωπο όπως «ανησυχώ αν παίζεις αυτά τα παιχνίδια για το πώς μπορεί να σε επηρεάσουν τώρα και στο μέλλον. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε πάντα τους άλλους με καλοσύνη. Σ’ αγαπώ, και προσπαθώ να σε προστατεύω». Αυτή η προσέγγιση βοηθάει τα παιδιά να αισθανθούν ότι δεν κατηγορούνται από τους γονείς τους. Ωστόσο καλό είναι να γίνει επίσης ξεκάθαρο ότι δεν είναι για την ηλικία τους και η θέαση αυτού του προγράμματος μόνο επιζήμια μπορεί να είναι. Τα παιδιά χρειάζονται όρια και με αφορμή το Squid Game καλό είναι να επαναξιολογήσετε και τα υπόλοιπα τηλεοπτικά προγράμματα ή και παιχνίδια που έχουν τα παιδιά στη διάθεσή τους.

 

Αφορμή για το άρθρο στάθηκε η δημοσίευση Kids Are Playing ‘Squid Game’ at School—Should Parents Be Concerned? | Parents

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top