Παίζοντας με τις μαθηματικές πράξεις!
Ένας διασκεδαστικός τρόπος να αγαπήσουν τα παιδιά τα μαθηματικά είναι να δουν την εφαρμογή τους στην καθημερινότητα
Αν το παιδί σας δεν το έχει με τους αριθμούς. Αν δυσανασχετεί όποτε έρχεται η ώρα να κάνει τις ασκήσεις των μαθηματικών ή να «ξεσκονίσει» την προπαίδεια… Αν τα θεωρεί απαίσια και αν καταβάλει προσπάθεια για να σας πείσει ότι δεν του χρειάζονται – εφόσον υπάρχει το κομπιουτεράκι… Κάντε τα μαθηματικά να φαίνονται σαν παιχνίδι! Παίξτε με τις πράξεις και βάλτε τα στην καθημερινότητά του. Θα αρχίσει να τα βλέπει αλλιώς, θα ακονίσει τη μαθηματική του σκέψη και θα συνειδητοποιήσει την ομορφιά και την αξία τους!
Σε πόση ώρα είπαμε ότι θα φτάσουμε;
Τα παιδιά με το που μαθαίνουν την ώρα, αρχίζουν στη συνέχεια τα παζάρια και τους υπολογισμούς. Να ζητάνε παράταση για μία δραστηριότητά τους, θέλουν να ξέρουν σε πόση ώρα θα γίνει κάτι και πόση ώρα έχουν στη διάθεσή τους… Η ώρα είναι ένας δημιουργικός τρόπος για να κάνετε μαζί τους εξάσκηση. Αν έχουν μία ώρα για παράδειγμα στη διάθεσή τους για να παίξουν, μπορείτε σε δέκα λεπτά να τους πείτε τι ώρα είναι και να τα ρωτήσετε πόσα λεπτά τους απομένουν. Αν κάνουν 2 ώρες την εβδομάδα αγγλικά μπορείτε να τα ρωτήσετε πόσες ώρες κάνουν συνολικά το μήνα. Αν μετράνε τις μέρες ως το καλοκαίρι και τις διακοπές… βάλτε τα να υπολογίσουν και πόσες ώρες έχουν μέχρι να κλείσουν τα σχολεία…
Διαχείριση χρημάτων
Αν έχουν χαρτζιλίκι, το να μάθουν να υπολογίζουν ρέστα μετά τις αγορές τους είναι ένας σημαντικός τρόπος να εξοικειωθούν με την εφαρμογή των μαθηματικών στην καθημερινότητα. Αν τους δίνετε ένα συγκεκριμένο ποσό για την εβδομάδα, ρωτήστε τα πόσο τους αναλογεί τον μήνα και πόσο έχουν στη διάθεσή τους για κάθε μέρα, αν το χωρίσουν σε ένα ίσο ποσό.
Ψωνίζοντας
Το σούπερ μάρκετ και γενικά οι αγορές είναι επίσης ένας θαυμάσιος τρόπος για να κάνουν τα παιδιά μαθηματικές πράξεις. Παίζοντας με το βάρος και την τιμή ανά κιλό μπορούν να υπολογίσουν πόσο θα σας κοστίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά που θα αγοράσετε. Πόσα ρέστα θα πάρετε από το ταμείο και πόσο σας στοίχισαν όλες οι αγορές συνολικά από το μαγαζί… και πόσο θα σας στοιχίσουν το μήνα, αν ξοδεύετε κάθε εβδομάδα το ίδιο χρηματικό ποσό.
Υπολογίζοντας την ανάπτυξη
Παίξτε με τη ζυγαριά και το βάρος τους αλλά και το μέτρο υπολογίζοντας το ύψος τους. Ρωτήστε τα αν όταν ήσουν 5 χρονών ζύγιζες 12 κιλά και τώρα που είσαι 8 ζυγίζεις 20 πόσα κιλά πήρες σε τρία χρόνια. Επίσης μπορείτε να τα βάλετε στη ζυγαριά και να τους δίνετε να κρατάνε κάτι για να υπολογίζουν κάθε φορά πόσο ζυγίζει το αντικείμενο που έχουν στα χέρια τους. Ζυγίστε την τσάντα τους και κάντε υπολογισμούς αφαιρώντας ή προσθέτοντας βιβλία…
Στην κουζίνα ολοταχώς
Η κουζίνα είναι επίσης ένας εξαιρετικός χώρος όπου τα μαθηματικά έχουν εφαρμογή. Υπολογίζοντας τα υλικά, τον χρόνο ψησίματος ή προετοιμασίας, τα παιδιά κάνουν απλές κι εύκολες πράξεις που ωστόσο τους δημιουργούν μαθηματική τριβή και τα εξοικειώνουν με τα μαθηματικά με έναν φιλικό προς εκείνα τρόπο.
Όταν ως γονείς αφήσετε το δικό σας κομπιουτεράκι για λίγο στην άκρη και αν αρχίσετε να κάνετε φωναχτά μπροστά στα παιδιά σας υπολογισμούς και πράξεις τους δείχνετε ότι τα μαθηματικά δεν είναι κάτι που πρέπει να πάρουν από φόβο αλλά ότι αν τα πάρουν με καλό μάτι, θα διευκολυνθεί πολύ η καθημερινότητά τους και θα έχουν αποκτήσει εφ’ όρου ζωής έναν πολύτιμο και πολύ χρήσιμο σύμμαχο!