Now Reading
Το άγχος των εορτών

Το άγχος των εορτών

Όσο λιγότερο σας στρεσάρουν οι γιορτές τόσο λιγότερη γκρίνια θα έχετε

Το επιπλέον στρες που δημιουργείται με αφορμή τις υποχρεώσεις των γιορτών κάνει κάποιους ανθρώπους να γκρινιάζουν. Δεν είναι απαραίτητο πως γκρινιάζει και τις υπόλοιπες μέρες ή ότι συνηθίζει να είναι δύστροπος και να έχει άσχημη συμπεριφορά, όμως τις γιορτές –λες και τον τσίμπησε μύγα– φέρεται λες κι όλα του φταίνε κι έχει νεύρα με το παραμικρό. Αν σας είναι οικεία αυτή η συμπεριφορά τότε έχετε κι εσείς κάποιον «γκρινιάρη των εορτών» στο περιβάλλον σας.

Μπορεί να είναι κάποιος συνάδελφος στη δουλειά σας, που βλέπει την εορταστική διακόσμηση στο γραφείο και ανάβουν και τα δικά του λαμπάκια. Μπορεί να είναι κάποια από τις κολλητές σας που βρίσκει την μία πρόφαση μετά την άλλη για να αρνηθεί τις προσκλήσεις σας (αλλά και των υπολοίπων) για εορταστική έξοδο ή για ρεβεγιόν στο σπίτι. Ίσως είναι ο σύντροφός σας, που ανησυχεί για όλα τα έξοδα που ισοδυναμούν με τις γιορτές και τον λούζει κρύος ιδρώτας. Μπορεί να είναι κάποιος από τους γονείς σας που καθώς μεγαλώνει νιώθει τις γιορτές να τον κουράζουν και να προτιμάει να τις περάσει απόμερα. Δεν αποκλείεται πάλι να είναι κάποιο από τα παιδιά σας που αρχίζει να μην πιστεύει και τόσο στον Άγιο Βασίλη και η μαγεία των Χριστουγέννων αρχίζει να μοιάζει μακρινή όσο και το αστέρι της Βηθλεέμ.

Αν δεν συντρέχουν σοβαροί ψυχολογικοί λόγοι –αν αποκλείσετε δηλαδή την κατάθλιψη, η οποία δυστυχώς μπορεί να εντείνεται τις μέρες των εορτών, και στην περίπτωση αυτή απαιτείται επαγγελματική κι εξειδικευμένη αντιμετώπιση– κι αν ο γκρινιάρης σάς είναι σημαντικό και αγαπημένο πρόσωπο μπορείτε να ψάξετε την αιτία και να δείτε τι μπορεί να τον κάνει να νιώσει καλύτερα.

Ο συνάδελφος στο γραφείο μπορεί να έχει χωρίσει πρόσφατα ή να έχει παιδικό απωθημένο, να μην του έφερνε ο Άγιος Βασίλης –κι αργότερα οι υπόλοιποι– το δώρο που επιθυμούσε. Να φοβάται τις ανταλλαγές δώρων ή να πιστεύει ότι δεν είναι τόσο δημοφιλής ανάμεσα στους συναδέλφους και ενώ όλοι έχουν σχέδια και πολλά να κάνουν στις γιορτές αυτός δεν έχει κανονίσει κάτι ιδιαίτερο και μετράει τις μέρες για να τελειώσει η άδεια. Κάντε του έκπληξη: καλέστε τον στο ρεβεγιόν σας, αφήστε του μια εορταστική κάρτα-πρόσκληση που θα την έχετε γράψει η ίδια – να είστε σίγουρη ότι εκτιμά τα δώρα με προσωπικό χαρακτήρα.

Αν η κολλητή σας είναι ελεύθερη και ωραία, κι οι υπόλοιπες της παρέας είστε πλέον μαμάδες με παιδιά, ίσως να μη νιώθει –ειδικά τώρα στις γιορτές– ότι κολλάει όπως πριν στην παρέα, όταν εσείς βγάζετε για τα παιδιά αναμνηστικές φωτό με τον (νεαρό) Άγιο Βασίλη στο εμπορικό κατάστημα ενώ εκείνη σκέφτεται πώς είναι ο συγκεκριμένος Άγιος Βασίλης χωρίς την κόκκινη στολή του… Κάντε της έκπληξη: βγάλτε εισιτήρια για χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ στις γιορτές μόνες σας χωρίς τα παιδιά – ή ακόμα καλύτερα κανονίστε βραδινή έξοδο για ποτά, να δείτε ότι αυτή την πρόσκληση δεν θα την αρνηθεί.

Αν ο σύντροφός σας έχει καταγχωθεί με τον προϋπολογισμό και σηκώνεται μες στα άγρια μεσάνυχτα για να κλείσει τα λαμπάκια στο δέντρο και στο μπαλκόνι, κι όταν εσείς του μιλάτε για σχέδια και δώρα εκείνος –σαν ήρωας σε καρτούν– βλέπει συννεφάκια με νούμερα και λογαριασμούς, υπάρχει λύση! Κάντε του έκπληξη: καθίστε μαζί του πριν από τις γιορτές και υπολογίστε μαζί τα έξοδα των ημερών, βρείτε μαζί του οικονομικές λύσεις και προτείνετέ του (εσείς, ναι εσείς!) τρόπους για να μειώσετε το εορταστικό μπάτζετ (χωρίς να βάλετε χέρι στα χρήματα από τα κάλαντα του παιδιού). Θυμηθείτε είναι πιο σημαντικό να περάσετε πιο οικονομικές εορτές παρά γιορτές με γκρίνια – άλλωστε ό,τι χρειάζεστε και στις γιορτές είναι η αγάπη, κι αυτή ως γνωστόν είναι πολύτιμη χωρίς να κοστίζει!

Αν η μαμά ή ο μπαμπάς σας έχουν απομείνει μόνοι τους, ή το ίδιο ισχύει και με κάποιον από τους γονείς του συντρόφου σας, μπορεί να απομακρύνονται ή να σας δείχνουν περίεργη συμπεριφορά όχι επειδή δεν θέλουν να περάσουν μαζί σας τις γιορτές, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Από τη μία δεν θέλουν να σας γίνουν βάρος, και από την άλλη φοβούνται τη μοναξιά που τώρα στις γιορτές τους φαίνεται πιο βαριά. Κάντε τους έκπληξη: Ζητήστε το ρεβεγιόν ή το κυρίως εορταστικό γεύμα να γίνει σπίτι τους, ενώ θα έχετε αναλάβει εσείς τις προετοιμασίες (και μετά το συμμάζεμα) – διαφορετικά μπορείτε να τους καλέσετε στο δικό σας σπίτι, αρκετά νωρίς ώστε να το γνωρίζουν και να μην προλάβουν να μελαγχολήσουν.

Δείτε Επίσης

Αν το παιδί σας ανακοινώσει «μισώ τις γιορτές», προτού πανικοβληθείτε, κρατήστε την ψυχραιμία σας και αποκωδικοποιήστε το μήνυμα. Τι δεν του αρέσει; Τι τον αγχώνει; Τι είναι αυτό που του προκαλεί δυσαρέσκεια. Μπορεί βέβαια απλώς να μπαίνει στην εφηβεία, ή να περνάει μια φάση απομυθοποίησης… Να είστε κοντά του. Συζητήστε για το πώς αισθάνεται. Γιορτές δεν είναι μόνο διακόσμηση και δώρα, πάνω απ’ όλα είναι επαφή και κοινός χρόνος. Κάντε του έκπληξη: Πείτε του να σχεδιάσει εκείνο το πλάνο των εορτών, μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή έστω… Μια άλλη ιδέα είναι να καλέσετε φίλους/φίλες του στο σπίτι ή κανονίσετε να πάει κάποιες φορές σε σπίτια φίλων του, ώστε να μη νιώθει ότι με κλειστά σχολεία θα χάσει την παρέα του.

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει, τουλάχιστον προσπαθήσατε. Διατηρήστε την καλή σας διάθεση και περάστε καλά, και κυρίως στις γιορτές πρέπει να μη χάνουμε ούτε την ευγένεια αλλά ούτε την κατανόησή μας. Δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσουν σε όλους οι γιορτές. Κι αυτό είναι –ή πρέπει να είναι– δεκτόν.

Αν, πάλι, είστε εσείς ο γκρινιάρης των γιορτών, υπομονή – θα περάσει κι αυτό!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top