Now Reading
Οι πρώτες 24 ώρες με το μωρό στο σπίτι: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης

Οι πρώτες 24 ώρες με το μωρό στο σπίτι: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης

Πολλοί γονείς καταβάλλονται από πανικό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πάρτε βαθιές ανάσες και ακολουθήστε τις συμβουλές ενός ειδικού.

Μπορεί η πρώτη σας επαφή με το μωρό να συμβαίνει στο μαιευτήριο, αλλά δεν θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα εξαρτάται απόλυτα από εσάς παρά μόνο αφού το πάρετε στο σπίτι, όπου δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε μαίες να σας βοηθήσουν στη στιγμή για κάθε δυσκολία. Το στρες είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτή τη φάση, ακόμα και μια μικρή κρίση πανικού, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μετά το πρώτο 24ωρο θα αρχίσετε να βρίσκετε το ρυθμό σας.

«Σκεφτείτε ότι ο γιατρός έχει ήδη εξετάσει όλα τα συστήματα του μωρού στο μαιευτήριο», σας καθησυχάζει ο Αμερικανός παιδίατρος Dr. Lee Jaffee και προσθέτει: «Το παιδί τρέφεται σωστά, κάνει κενώσεις και μπορείτε να χαλαρώσετε».

Φυσικά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κανένα μωρό δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης. Αναπόφευκτα θα γεννηθούν ερωτήματα και αμφιβολίες για το αν κάνετε το σωστό, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο.

«Τότε, αρκεί να ταΐζετε το μωρό σας, να του αλλάζετε πάνες και να προσπαθήσετε να αφουγκραστείτε το κλάμα και τις ενδείξεις που σας δίνει», εξηγεί ο Dr. Lee Jaffee.

Μην αγχώνεστε αν δεν τρώει πολύ: τα νεογέννητα τρώνε ελάχιστα στη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής τους. Ξεκινούν από μία κουταλιά της σούπας γάλα και σταδιακά αυξάνουν την ποσότητα.

Αλλά επειδή η συστηματική φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού είναι αναπόφευκτη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τον εαυτό σας και για εκείνο είναι να κοιμάστε όταν κοιμάται κι αυτό. Και να αποφύγετε τις επισκέψεις, ακόμα και από τους παππούδες, για τα πρώτα 24ωρα μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.

Δείτε Επίσης

«Όλοι θα θέλουν να δουν το μωρό, αλλά καλό είναι να περιορίσετε τις επισκέψεις», υποστηρίζει ο Dr. Jaffee.

Τέλος, παρόλο που όλοι θα σας μιλήσουν για τη σημασία ενός σταθερού προγράμματος με ένα πολύ μικρό παιδί, αυτό δεν ισχύει για ένα νεογέννητο. Είναι «αφελές», όπως τονίζει ο παιδίατρος, να προσπαθήσετε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα από τη στιγμή που θα περάσετε το κατώφλι του σπιτιού με το μωρό σας. Σε αυτή τη φάση, για τις πρώτες εβδομάδες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τους δικούς του ρυθμούς ύπνου-αφύπνισης και ταΐσματος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top